مطبوعات کابل 23 قوس: توقف مذاکرات صلح مجالی برای اخذ تصامیم بهتر
(last modified Sun, 13 Dec 2020 07:09:59 GMT )
قوس 23, 1399 11:39 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 23 قوس: توقف مذاکرات صلح مجالی برای اخذ تصامیم بهتر
    مطبوعات کابل 23 قوس: توقف مذاکرات صلح مجالی برای اخذ تصامیم بهتر

"جنایت به مثابه ابزار" ، "توقف مذاکرات مجالی برای اخذ تصامیم بهتر است" و "گزارش شش و نیم یا تریبون داعش"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی اطلاعات روز در سرمقاله ای تحت عنوان جنایت به مثابه ابزار چنین نوشته است:
آن‌چه امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری در گزارش‌اش از جلسات شش‌ونیم صبح در صفحه‌ی فیسبوک‌اش مبنی بر تهدید مستقیم شیعیان توسط گروه داعش نوشت، می‌تواند تبعات ناگوار سیاسی و امنیتی در پی داشته باشد. آقای صالح ادعا می‌کند که گروه داعش یا به تعبیر او «طالبان داعشی» تهدید کرده در صورتی که دولت زندانیان این گروه را اعدام کند، آن‌ها کابل را به مسلخ‌گاه شیعیان تبدیل خواهد کرد. بیان این موضوع توسط معاون نخست ریاست جمهوری پهلوها و تبعات خطرناکی در خود دارد.

به فرض صحت‌داشتن این تهدید، آن‌چه آقای صالح در صفحه‌ی فیسبوک‌اش گفت: در عمل تکرار، تبلیغ و برجسته‌سازی روایت ترس و تهدید دشمن در میان افکار عمومی است. تکرار تهدید و در واقع تبلیغ روایت دشمن توسط مقام نخست ریاست‌جمهوری در شرایط بحرانی که افغانستان با آن مواجه است، خطایی است که سر زدن آن توسط آقای صالح عجیب می‌نماید.

اطلاعات روز می افزاید:

فارغ از این‌که این یادداشت، یک رفع مسئولیت آشکار و شرم‌آور از حکومت درخصوص حفاظت از شیعیان است، یکی از تبعات خطرناکی که این یادداشت می‌تواند داشته باشد این است که به شیعیان صریحا پیام می‌فرستد که تنها، در معرض حمله و بی‌دفاع هستید. واکنش گروه قومی-مذهبی که هدف این تهدید عنوان شده، چه خواهد بود؟ در محتمل‌ترین سناریو، سخنان آقای صالح، افراد متعلق به این مذهب را به راه‌حل دفاع خودی، مسلح‌سازی و چاره‌جویی‌هایی غیررسمی، گروهی و خارج از برنامه‌های امنیتی دولتی تشویق می‌کند. پیامد این اتفاق برای کشوری که اسلحه و تفنگ در چهل سال گذشته، تمام حیات سیاسی و اجتماعی آن را ویران کرده، افزوده‌شدن فاجعه‌ای به فاجعه‌های جاری و موجود است.

 

و توقف مذاکرات مجالی برای اخذ تصامیم بهتر است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
تصمیم هیأت‌های دو طرف برای استراحت دست‌کم سه هفته‌ای به منظور ادامه مذاکرات یک تصمیم منطقی و به‌جا است. این استراحت به دو طرف کمک می‌کند تا ادامه مذاکرات را به شکل بهتر و در فضای خالی از تشویش و نگرانی دنبال کنند.

در مدتی که هیأت دولت افغانستان در قطر به سر می‌بُرد، رابطه مستقیم مردم با این هیأت قطع بود. به همین دلیل، نه هیأت مذکور می‌توانست با جرأت از مردم نماینده‌گی کند و نه هم مردم می‌توانستند روی اقدامات این هیأت اعتماد کنند. از این رو، توقف سه هفته‌ای مذاکرات به هیأت دولت افغانستان مجال می‌دهد تا این رابطه را به صورت مستقیم احیا کند. هم‌چنان مردم نیز فرصت خواهند یافت تا از نماینده‌گان خود بپرسند که جانب مقابل چه خواسته‌هایی دارد و این خواسته‌ها تا چه اندازه‌ای با خیر عمومی و آینده کشور مرتبط است.

هشت صبح می افزاید:

انتظار می‌رود که نماینده‌گان دولت و طالبان پس از توقف سه هفته‌ای مذاکرات با برنامه‌تر و با اراده معطوب به ختم جنگ پشت میز مذاکرات قرار گیرند. بدیهی است که مردم در انتظار پایان جنگ هستند و این جنگ باید مسوولانه پایان یابد. بنابراین، از طولانی‌شدن مذاکرات نباید دل‌سرد شد و به هیأت‌های مذاکره‌کننده باید فرصت داد تا اصول مذاکرات را بهتر رعایت کنند.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان گزارش شش و نیم یا تریبون داعش چنین نوشته است:

در همه کشورها دیده می‌شود که مرگ یک شهروند یا قرار گرفتن یک شهروند در معرض تهدید زنگ خطر کل دستگاه حاکمه آن کشور به صدا در می‌آید و همه مقام‌های رسمی تهدید و مرگ یک شهروند را تهدید علیه کل کشور و حاکمیت نظام تلقی می‌کنند. بنابراین در شرایطی که همه مردم از حمله‌های انتحاری و تروریستی گروه‌های تروریسی آسیب دیده و هیچ کس در امان نیست، از مقام‌های کشوری انتظار می‌رود که در عمل و اظهارنظرشان خطرهای تروریستی و تهدید به قتل عام را رنگ و بوی قومی و مذهبی ندهند.

درپایان راه مدنیت می افزاید:

در عوض حکومت با آسیب‌شناسی از وضعیت و به تناسب تهدیدهایی که علیه یک گروه مذهبی و قومی است، تدابیر امنیتی بیشتری برای حفاظت از آن گروه انجام دهند تا گروه‌های تروریستی که در پی ایجاد شکاف مذهبی و قومی و ایجاد گسست میان مردم و دولت است، به این اهداف شوم خود دست نیابند.

کلیدواژه