مطبوعات کابل 14 دلو: نسل پس از 2001 در تیررس ترورهای هدفمند
(last modified 1399-11-14T04:42:08+00:00 )
دلو 14, 1399 09:12 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 14 دلو: نسل پس از 2001 در تیررس ترورهای هدفمند
    مطبوعات کابل 14 دلو: نسل پس از 2001 در تیررس ترورهای هدفمند

"مسوولانه تصمیم بگیرید" ، " نسل پس از 2001 در تیر رس ترور های هدفمند" و" هشدار نسبت به بحران آب ، آیا کوزه های کابل خالی می شود ؟" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی هشت صبح در سرمقاله ای تحت عنوان مسوولانه تصمیم بگیرید چنین نوشته است :

 غنی و عبدالله هم صدای مشترک ندارند و هرکدام مسیر خود را برای آینده طی می‌کنند. غنی محکم به قدرت چسبیده و تمام هم و غم او حفظ قدرت است. عبدالله نیز نه در کنار غنی است و نه صریحاً برنامه جناح خود برای آینده را عمومی می‌کند.جامعه سیاسی کشور نیز یک‌دست نیست. شماری از احزاب سیاسی که با غنی و عبدالله مخالفت دارند، طرح حکومت موقت را به میان کشیده‌اند. تعدادی از احزاب هم اخیراً با غنی یک‌جا شده‌اند.

این احزاب با علم کردن جمهوریت، مدافع موضع غنی برای حفظ او در قدرت هستند.بساط جنگ و کرونا در همه جا پهن است. مردم هر روز قربانی این دو هیولای آدم‌خوار می‌شوند. بدتر از همه آن است که هیچ‌کسی بر گور قربانیان جنگ و کرونا گریه نمی‌کند. زخم‌دیده‌ها و ماتم‌زده‌ها باید خود به تنهایی بار مصیبت خود را حمل کنند.

هشت صبح می افزاید :

 وضعیت کنونی افغانستان از هیچ حیث و منظری مطلوب و عادی نیست. یک آشفته‌گی تمام‌عیار در تمام سطوح و بخش‌ها دیده می‌شود. حکومت مستاصل‌تر از آن است که بتواند این وضعیت آشفته را درک و مدیریت کند. در چنین حالتی بر عموم کنش‌گران اجتماعی و سیاسی است که مسوولانه تصمیم بگیرند. تصمیم آن‌ها باید معطوف به آینده و عاری از کینه و کدورت سیاسی باشد. کم‌ترین غفلت در شرایط چنین آشفته و حساس می‌تواند افغانستان را به سمت یک ویرانی دیگر پرتاب کند.

از این رو، انتظار می‌رود که نخبه‌گان سیاسی و نهادهای مسوول بیش از این بر طبل اختلافات نکوبند. کار مسوولانه آن است که همه گروه‌ها و نهادها برای رفع اختلافات وارد گفت‌وگو با یک‌دیگر شوند و برای تأمین منافع ملی و خیر جمعی به صورت مشترک اقدام کنند.

و نسل پس از 2001 در تیر رس ترور های هدفمند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی راه ماندگار است که در آن چنین آمده است :

به‌نظر می‌رسد که نسل پس از ۲۰۰۱ در همۀ عرصه‌ها بیش‌تر مورد حملۀ این گروه‌های باشند که فکرشان برای برگشتاندن جامعه، به عقب گره‌خورده است؛ زیرا با هدف قرار گفتن هدف‌مند فعالان رسانه‌ای و سیاسی و مدنی؛ جامعه می‌تواند به‌زودی به عقب بنشیند. طالبان و یا نظامی که به روی‌کردهای سنتی به‌وجود بیایند؛ قطعاً نمی‌توانند در حضور رسانه‌های پرشور و فعالیت‌های مثل دو دهۀ اخیر در عرصۀ سیاسی مدنی و اجتماعی باهم کنار بیایند. آنان از سخن دیگر و جنس دیگر اند و دوست دارند که جامعه را همرنگ خود سازند.

راه ماندگار می افزاید  :

افغانستان اکنون دارای صداهای متنوع و متکثر از درون جامعه است و نیاز است که این صداها حفظ شوند و نیز ظرفیت‌هایی در بیست سال گذشته در افغانستان شکل گرفته است که باید حفظ گردند. این‌همه امکانات و ظرفیت‌ها در وجود نسلی به وجود آمده‌است که پس از ۲۰۰۱ در عرصه‌های مختلف، فعال شده‌اند. چه در این عرصه‌ها، رسانه‌ها و فعالیت‌های مدنی سیاسی بوده است و چه هم در عرصه‌های حقوقی پزشکی و مهندسی و موارد مشابه بنابراین این نسل می‌تواند به‌عنوان هدفی برای گروه‌هایی باشند که بقای خودشان ‌را در افغانستانی با جامعۀ پیش از ۲۰۰۱ می‌بینند. بنابراین هدف اصلی از ترورهای هدف‌مند، خاموش ساختن صداهای متکثر، متنوع و تبدیل چهرۀ امروز افغانستان به دیروز است. با متواری شدن و یا منعطف شدن فعالان جامعۀ افغانستان به‌زودی به فضای بیست‌سال قبل گذار می‌کند و این، برای شماری از گروه‌ها یک هدف است که برخی از کشورها هم به دنبال آن می‌باشند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی آرمان ملی که در سرمقاله ای تحت عنوان  هشدار نسبت به بحران آب ، آیا کوزه های کابل خالی می شود ؟ چنین نوشته است :

پیش‌بینی‌ اداره‌های هواشناسی و بررسی‌های تنظیم امور آب، نشان می‌دهد که میزان بارنده‌گی در جریان فصل زمستان و بهار سال آینده پایین‌تر از حد معمول است. به گفته مسوولان در اداره هواشناسی، ادامه این وضعیت نگران‌کننده است و سبب خشک‌سالی در کشور می‌شود. اداره ملی تنظیم امور آب نیز می‌گوید که براساس بررسی‌ها، افغانستان سال آینده با بحران خشک‌سالی مواجه است. مسوولان تصریح می‌کنند که خشک‌سالی برخلاف سایر ولایت‌ها، پایتخت را بیش‌تر تهدید می‌کند؛ زیرا سطح آب از هفت تا ۱۵ متر در نقاط مختلف کابل پایین رفته است. مسوولان از شهروندان می‌خواهند که افزون بر صرفه‌جویی در مصرف آب، برای جذب آب‌های بارش و باران، در حویلی‌شان خندق حفر کنند.

در پایان آرمان ملی می افزاید :

هرچند با توجه به پیش‌بینی‌ها گمان می‌رفت که زمستان پیش‌رو با بارش برف همراه باشد، اما یافته‌ها و بررسی‌های اداره هواشناسی نشان می‌دهد که زمستان سال ۱۳۹۹ برخلاف زمستان سال‌های گذشته بدون بارش برف و باران دنبال می‌شود. نسیم مرادی، آمر فورکاست ریاست هواشناسی،می گوید که یافته‌های این نهاد کاهش ۳۰ تا ۳۵ درصدی بارنده‌گی را در سال ۲۰۲۰ نشان داده است. این نتایج بنا بر تحلیل و تجزیه معلومات ریاست هواشناسی در ۲۲ استیشن ولایت‌های مختلف و مقایسه میزان بارنده‌گی در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ میلادی به دست آمده است. به گفته او، میزان بارنده‌گی در سال ۲۰۱۹ میلادی «خوب» بوده، اما پس از آن وضعیت تغییر کرده است.

 

 

کلیدواژه