مطبوعات کابل 2 حوت : طالبان باید به میز مذاکره برگردند
"طالبان باید به میز مذاکره برگردند" ، " سوختن در آتش فقر و فساد" و" بودجه؛ بهنام آموزگاران، بهکام نمایندگان" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.
طالبان باید به میز مذاکره برگردند عنوان سر مقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
گروه طالبان از مدتها به این طرف میز مذاکره را ترک کرده است. این مذاکرات قبلاً به دلیل پیششرطهای این گروه دچار بنبست شده بود. طالبان گفته بودند که برای ادامه مذاکرات باید هفتهزار زندانی این گروه از بند رها شوند و کلیه تعزیرات بینالمللی در برابر آنها برطرف شود. بعدتر، کنار رفتن غنی از قدرت را نیز شامل شروط خود برای توافق روی نظم سیاسی آینده کردند. تاکنون این شروط طالبان عملی نشده است. از همین رو، این گروه، میز مذاکره را بدون اعلام رسمی ترک کرده است.
هشت صبح می افزاید:
اگر طالبان سطح خشونتها را کاهش ندهند و روابط خود با گروههای تروریستی را قطع نکنند و وارد مذاکرات معنادار با دولت نشوند، تردیدی نیست که برنامه خروج اجرا نخواهد شد. امریکا و ناتو با وضاحت گفتهاند که مبنای تصمیمگیری آنها برای رفتن و یا ماندن، واقعیتهای افغانستان است. اگر واقعیت افغانستان در جریان هفتهها و ماههای آینده همان باشد که هست، تصمیم خروج از برنامه امریکا و ناتو حذف خواهد شد. در این حالت، برای بازگشت طالبان به میز مذاکره، گزینه سرکوب در دستور کار شامل خواهد شد.
و سوختن در آتش فقر و فساد عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:
حدود سه هفته پس از اعتراض رانندگان در مسیر شاهراههای کشور و یک هفته پس از وقوع آتشسوزی در گمرک اسلامقلعه، بهای مواد نفتی و اولیه در کابل و شهرهای افغانستان افزایش قابل ملاحظهای یافته است. در حال حاضر یک کیلوگرام گاز مایع در کابل بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ افغانی به فروش میرسد درحالی که قیمت یک کیلوگرام گاز مایع یک هفته قبل بین ۵۰ تا ۵۵ افغانی بود. همچنان قیمت یک لیتر تیل در بازارهای کابل در یک هفتهی گذشته تا ده افغانی فی لیتر افزایش یافته است. بهای مواد خوراکی از جمله آرد نیز در کابل بلند رفته است.
اطلاعات روز می افزاید:
رهبری حکومت و مسئولان مربوطه بایستی هرچه عاجل به مشکلات رانندگان موترهای باربری و تاجران رسیدگی کنند. کسانی که از آنها اخاذی میکنند را به پنجه قانون بسپارند و با عاملان آتشسوزی در گمرک اسلامقلعه نیز برخورد کنند. حل شدن مشکلات تاجران و رانندگان موترهای باربری، بر زندگی مردم عادی و فقیر تاثیرگذار است و حکومت باید برای کنترل نرخ بازار و تأمین مایحتاج مردم، مسئولانه گام بردارد.
و بودجه؛ بهنام آموزگاران، بهکام نمایندگان عنوان سرمقاله ی روزنامه ی راه مدنیت است که در آن چنین آمده است:
بودجه ملی سال ۱۴۰۰ خورشیدی پس از روزها مجادله و جنجال میان مجلس و حکومت، سرانجام به نقطه توافق نزدیک شد و قرار است مورد تصویب اعضای مجلس قرار گیرد.نکتۀ قابل تأمل این است که موانع موجود فراروی تصویب بودجه از جانبمجلس، شامل فهرست طولانی میشد که تحت عنوان «ناعادلانه بودن» مورد استدلال قرار گرفته و به مثابۀ سنگ بزرگی بر سر راه نهاییشدن این سند مهم ملی دانسته میشد، اما پردۀ آخر این نمایش پیچیده، بهنحوی نشان داده شد که گویا این گره کور با افزایش دوهزار افغانی بر معاش معلمان باز شده باشد.
راه مدنیت می افزاید:
پرسش این است که آیا واقعیت قضیه نیز چنین است که در ظاهر امر روایت گردید یا نه اینکه کاسهیی زیر نیم کاسه و منافع دیگری در میان بوده است که اعضای مجلس این همه اصرار و تأکید بر اصلاح بودجه داشتند و سرانجام با تعدیل دوهزاری کوتاه آمدند؟واقعیت هرچه باشد، شواهد پیشین حاکی از آن است که نمایندگان مردم کمتر زمانی به این حد دایههای مهربانتر از مادر بودهاند تا برای تأمین منافع مردم به تقلا افتاده باشند و حتی از راهاندازی مارشهای مردمی و گردهماییهای مردمی برای به کرسی نشاندن آن کمک بگیرند.