مطبوعات کابل 25 حوت: اقدام ناسنجیده با پیامدهای ناگوار در نشر فهرست اقوام
(last modified 1399-12-25T06:11:19+00:00 )
حوت 25, 1399 10:41 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 25 حوت: اقدام ناسنجیده با پیامدهای ناگوار در نشر فهرست اقوام
    مطبوعات کابل 25 حوت: اقدام ناسنجیده با پیامدهای ناگوار در نشر فهرست اقوام

"اقدام ناسنجیده با پیامدهای ناگوار"، "تعدیل طرح امریکا برای صلح افغانستان"، "حکومت در جبر اشتراک در نشست های استانبول و مسکو قرار دارد"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

اقدام ناسنجیده با پیامدهای ناگوار عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

نشر فهرست اقوام در اداره احصائیه فاقد جنبه علمی و عملی است. زیرا نام‌هایی که به‌عنوان اقوام دیگر در فهرست جدید این اداره آمده در واقع، زیرشاخه‌های اقوام است نه یک قومیت مستقل. اداره ملی احصائیه نام ۵۴ قوم تازه را در تذکره الکترونیک ثبت کرده است. به‌نظر بسیاری از تاریخ‌شناسان تعیین هویت‌های تازه روی تحقیقات علمی و تاریخی استوار نیست. برای این کار هیچ تحقیقی میدانی نیز نشده است. به همین دلیل، این تصمیم اداره ملی احصائیه در دو روز گذشته به‌شدت واکنش‌برانگیز شده و بسیاری این اقدام را گامی در راستای تفرقه قومی و امری در جهت گسست بیشتر اجتماعی در افغانستان خوانده است.

اطلاعات روز می افزاید:

 این اقدام خودسرانه و سیاست اقلیت و اکثریت‌سازی مذموم است. در جنجال پیش‌آمده، اداره ملی احصائیه می‌گوید این کار را به درخواست بزرگان اقدام انجام داده است. این ادعا نیاز به بررسی دارد. از واکنش‌های گسترده‌ی دو روز گذشته به‌دست می‌آید که این توجیه دروغ بزرگی است که دیر نخواهد بود در گلوی دسیسه‌سازان گیر خواهد کرد.

 

و تعدیل طرح امریکا برای صلح افغانستان عنوان سر مقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

کنش‌گران حوزه جمهوریت در پی بررسی طرح امریکا برای صلح افغانستان، کار روی اصلاح و تعدیل این طرح را آغاز کرده‌اند. گروه طالبان اما تاکنون کار بررسی طرح امریکا را به پایان نبرده است. این در حالی است که بیش از دو هفته تا برگزاری نشست ترکیه برای تصمیم‌گیری درباره طرح امریکا و تعدیلات احتمالی آن زمان باقی نمانده است .موضع حکومت افغانستان در پیوند به نشست ترکیه روشن است. حکومت گفته است که در این نشست شرکت می‌کند. این تصمیم در حالی اتخاذ شده است که جناح ارگ کماکان مخالف دولت انتقالی است. طرح ارگ برای گذار به نظم سیاسی پسا توافق صلح، انتخابات زودهنگام است.

هشت صبح می افزاید :

جدال، مخالفت و یا موافقت بر سر دولت انتقالی، بیهوده است و نتیجه‌ای جز وقت‌کشی ندارد. مناسب آن است که کنش‌گران حوزه جمهوریت تمام نیروی خود را برای اصلاح و تعدیل بهتر طرح امریکا توحید و بسیج کنند. نفع این حوزه در آن است که به بهبود طرح کمک و خلاهای آن را رفع کند.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که در سرمقاله ای تحت عنوان حکومت در جبر اشتراک در نشست های استانبول و مسکو قرار دارد چنین نوشته است: 

حمدالله محب گفته بود؛ «ما براساس سطح اشتراک کشورها و طالبان، هیئت خود را به روسیه و ترکیه می‌فرستیم. اگر سطح اشتراک در حد هیئت باشد، هیئت گفت‌وگوکننده‌ی دولت شرکت خواهد کرد و اگر سطحش تغییر کند، به همان سطح ما در این نشست‌ها شرکت خواهیم کرد.» نخست این‌که ایشان و حکومتی که به نمایندگی از آن واژه «ما» را برایش به کار می‌برد، مخالف طرحی بود که بر اساس آن، نشست استانبول و از روی حمایت از آن طرح، نشست مسکو، قرار است برگزار شود.

در پایان صبح کابل می افزاید:

روشن است که برنامه‌ای برای اراده اعمال اراده مردم در کار نیست و حتا امیدواری‌ای نسبت به آن دو نشست، نزد حکومت وجود ندارد؛ زیرا نمایندگان حکومت – که هنوز مشخص هم نیستند- فقط از سر جبر قرار است به روسیه و ترکیه بروند و حتا اگر جبری در کار نباشد، چنان‌که نمایندگان حکومت دارند برنامه‌شان را شرح می‌دهند، مشخص است که طالبان در ترکیه و روسیه نیز هم‌چون دوحه، دست بالاتری خواهند داشت؛ زیرا سیاست‌های حکومت در هرکدام از آن نشست‌ها، مطابق با عملکرد طالبان برنامه‌ریزی می‌شود.

کلیدواژه