حمل 03, 1400 14:44 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 3 حمل
    مطبوعات کابل 3 حمل

مشکل بهسود با لشکر کشی حل نمی شود ، تقسیم قدرت با طالبان ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

مشکل بهسود با لشکر کشی حل نمی شود عنوان سر مقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

به‌نظر می‌رسد حکومت تصمیم گرفته از راه نظامی مسأله‌ی پیش‌آمده در بهسود را حل کند. حکومت گفته که فرق میان علی‌پور و طالب نیست و به همین‌خاطر ظاهرا برنامه سرکوب وسیع را روی دست گرفته است. خشم حکومت زمانی بالا گرفت که ادعا شد هفته پیش یک چرخبال ارتش توسط افراد وابسته به علی‌پور سقوط داده شده و در این رویداد دست‌کم ۹ نفر به‌شمول نیروهای امنیتی جانش را از دست داده‌اند. حکومت گفته است انتقام سخت می‌گیرد. برنامه نیروهای امنیتی سرکوب، دستگیری یا کشتن علی‌پور است.

اطلاعات روز می افزاید:

 خویشتن‌داری دو طرف برای رسیدگی به یک معضل برای هر دو جانب هزینه‌ی کمتری دارد. علی‌پور مشهور به فرمانده شمشیر در میان مردم محبوبیت زیادی دارد. او مردم را در روزهای دشوار حمایت کرده و از حمله‌ی کوچی و طالب محافظت کرده‌اند. با رفتن نیروهای امنیتی در بهسود شکی نیست که مردم در حمایت از این فرمانده محلی ایستاد خواهند شد. در این صورت نیروهای امنیتی دو راه بیشتر ندارد یا مثل حادثه ۲۰ دلو بر سینه‌ی مردم ملکی شلیک می‌کنند یا سرافکنده بدون دستگیری این فرمانده محلی برخواهند گشت که در هر دو صورت باخت این بازی هم برای مردم و هم برای نیروهای امنیتی و حکومت قطعی است. بنابراین اگر بنای حکومت بر حفظ آرامش، جلوگیری از نفرت و بحران است، مسأله‌ی بهسود به‌راحتی به واسطه‌ی اعمال برابر قانون و تمکین به قانون قابل حل است.

و با مرگ علی پور معضل بهسود حل نمی شود عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

حمله نیروهای دولتی به ولسوالی حصه اول بهسود برای بازداشت علی‌پور باعث دو قطبی شدن جامعه شده است. بخشی از مردم این حمله را محکوم کرده‌؛ در حالی که بخش دیگری از مردم از آن حمایت کرده‌اند. این محکومیت و حمایت به شدت رنگ و بوی قومی به خود گرفته است و از احتمال وقوع یک شکاف عمیق قومی در کشور هشدار می‌دهد.عبدالغنی علی‌پور تاکنون رسماً تمرد «جبهه مقاومت» از دولت را اعلام نکرده است. او گفته که حامی دولت است، با این شرط که دولت باید علیه او و «جبهه مقاومت» اقدام نکند. با این وصف، دولت رسماً او را یاغی و متمرد می‌خواند و تفاوتی بین «جبهه مقاومت» و گروه طالبان قایل نیست.

هشت صبح می افزاید :

بدون هیچ تردیدی، غایله بهسود با برچیدن بساط «جبهه مقاومت» و گوش سپردن به مطالبات تنها بخشی از مردم ولایت میدان وردک حل نخواهد شد. «جبهه مقاومت» زاده شرایط بدی است که بر زنده‌گی مردم مناطق مرکزی، به ‌ویژه ولسوالی‌های هزاره‌نشین میدان وردک تحمیل شده است. هرگاه به مطالبات هزاره‌های این ولایت به صورت ریشه‌ای رسیده‌گی نشود، «جبهات مقاومت» متعدد دیگری نیز تشکیل خواهد شد. دولت عوامل اصلی منازعه را از راه گفت‌وگو و اقدام به انجام مسوولیت‌هایش باید از بین ببرد. تا زمانی که این بستر منازعه و عوامل آن از بین نرود، خود این منازعه نیز از بین نخواهد رفت

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان برنده ی نشست مسکو کدام جناح است چنین نوشته است:

گرچند تعیین برنده زود از موقع است، اما می‌توان با توجه به بیانیه‌ مشترک کشورهای عضو ترویکا، تا حدودی برداشت کرد که این بیانیه در مواردی به سود دولت بوده است و در مواردی هم به سود طالبان.مهم‌ترین نکته‌‌یی که در این بیانیه وجود دارد این است که کشورهای صادرکننده‌ بیانیه تصریح کرده‌اند که از بازگشت امارت اسلامی حمایت نمی‌کنند. این می‌توان یک قوت قلب برای دولت و صف جمهوری باشد.

درپایان راه مدنیت می افزاید:

همان‌طور که از متن دیپلوماتیک بیانیه برداشت می‌شود، مراد از تقسیم قدرت با طالبان همان گزینه‌ دولت موقت است، راه حلی که تا کنون خط سرخ دولت است و دولت به آن راضی نمی‌شود. چندی پیش هم که سخنگوی وزارت خارجه‌ روسیه از گزینه‌ دولت موقت دفاع کرد، حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان این گزینه را نه تنها راه حل، بل گزینه‌‌یی مشکل‌ساز توصیف کرده بود. از این رو این بخش از بیانیه طبع میل دولت نیست.

کلیدواژه