حمل 18, 1400 08:59 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 18 حمل: دو ‌موضوع جنجالی در حوزه ی جمهوریت
    مطبوعات کابل 18 حمل: دو ‌موضوع جنجالی در حوزه ی جمهوریت

"روزگار بدون پشتوانه ی معلولان" ، "دو ‌موضوع جنجالی در حوزه ی جمهوریت" و "صلح و ‌روز جهانی وجدان"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزگار بدون پشتوانه ی معلولان عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

شماری زیادی از افراد دارای معلولیت در افغانستان به تبعیض و پایمال‌شدن حق‌شان اعتراض دارند. دو روز پیش ده‌ها تن در گردهمایی اعتراضی شرکت کردند که متأسفانه اعتراض‌شان به خشونت کشیده شد. رسانه‌ها گزارش دادند که پولیس ضد شورش با معترضان درگیر شدند. همچنان مدت‌هاست که افراد دارای معلولیت در اعتراض به بی‌توجهی به حقوق‌شان خیمه‌ی تحصن برگزار کرده‌اند. به گفته‌ی معترضان در چهار ماه گذشته همزمان با تحصن با نهادهای مسئول دیدار و گفت‌وگو داشتند اما همچنان مشکلات‌شان پابرجاست و کسی اعتراض‌شان را پاسخ نداده و صدای‌شان را نشنیده است. معترضان گفته‌اند که این‌بار تا شنیده‌شدن صدای‌شان بر داد خواهی ادامه می‌دهند. اعتصاب غذایی به‌نظر می‌رسد آخرین گزینه است که معترضان در صورت شنیده‌نشدن صدای‌شان از متوسل‌شدن به آن هشدار داده‌اند

اطلاعات روز می افزاید:

تا تأمین حقوق افراد دارای معلولیت، راهی دراز در پیش است. زخم زبان‌های اجتماعی و رفتارهای غیرانسانی، بی‌توجهی دولت و نهادهای مسئول به حقوق آنان سد بزرگ در برابر معلولان و دسترسی آن‌ها به حقوق‌شان است. رسیدگی به چنین دشواری‌هایی تعهد قاطع و اراده‌ی سیاسی و قانون‌مند می‌خواهد.

 

و دو ‌موضوع جنجالی در حوزه ی جمهوریت عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

در حوزه جمهوریت دو موضوع نسبت به سایر موضوعات بیش‌تر جنجالی است و باعث تاخیر در توحید طرح‌ها و دیدگاه‌ها و در نهایت تسوید طرح صلح حوزه جمهوریت خواهد شد. حتا ممکن است این دو موضوع باعث تجزیه نماینده‌گان حوزه جمهوریت به دسته‌های مختلف در نشست استانبول شود. این دو موضوع شامل نوعیت نظام سیاسی پس از توافق صلح و چگونه‌گی سرنوشت دولت فعلی تا گذار به نظام سیاسی جدید می‌شود. طرح‌ها و دیدگاه‌ها در سایر موارد در حوزه جمهوریت با تفاوت‌های نه چندان جدی تقریباً یکسان است. رفع این تفاوت‌ها زیاد زمان‌گیر نیست و حتا اگر رفع هم نشود روی کلیت طرح حوزه جمهوریت اثر منفی نخواهد داشت. از این‌رو، بحث‌های جنجالی در تسوید طرح حوزه جمهوریت مربوط به همین دو موضوع است و اگر رفع نشود در نشست استانبول مایه درد سر خواهد شد

هشت صبح می افزاید:

با توجه به این‌که نشست ترکیه یک نشست تاریخی برای تصمیم‌گیری درباره آینده افغانستان است، توقع می‌رود که نماینده‌گان حوزه جمهوریت با یک طرح واحد و بدون اختلاف دیدگاه در این نشست شرکت کنند. ممکن است این توقع فراواقعی به نظر برسد؛ اما برای جمع‌بندی بی‌عیب و نقص نشست ترکیه و تصمیم‌گیری درست درباره آینده افغانستان نیاز است که اختلافات در حوزه جمهوریت به حداقل برسد. در غیر این صورت بیم آن‌که بازی به نفع گروه طالبان واگذار شود و یا این‌که توافق مطلوب از این نشست به دست نیاید، متصور است.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان صلح و ‌روز جهانی وجدان چنین نوشته است :

با آنکه سال‌هاست ما در افغانستان درگیر جنگ و نزاع هستیم، اما اگر فرهنگ صلح و عمل مطابق وجدان بیدار انسانی، در زندگی یکایک ما جاری گردد و در روابط خود و دیگران، در هر موقعیت یا مسوولیتی که هستیم مطابق اصول وجدانی عمل کنیم می‌توانیم به روزهای صلح و امنیت در افغانستان،امیدی زودهنگام داشته باشیم. هم‌چنین، روزی را برای افغانستان تصور کنیم که  بتوانیم بر اساس تجربه جنگ و صلح در کشورمان، برنامه‌های آموزشی مربوط به محبت، صلح و وجدان را میزبانی کرده و گفتگوهای صلح و آتش‌بس‌ جهانی را تشویق کنیم.

در پایان راه مدنیت می افزاید :

هر یک از ما انسان‌ها، بخشی از خانواده بزرگ انسانی هستیم که در صورت همراهی و همسویی با هم، می‌توانیم بسیار قدرتمندتر از آنچه باشیم که ما را تقسیم و تفکیک می‌کند.  این پایه اصلی اعلامیه جهانی حقوق بشر و نیروی محرکه اجرای اهداف توسعه پایدار است. تبلیغ گسترده روز جهانی وجدان، منجر به بیداری جمعی بشر خواهد شد.

 

کلیدواژه