حمل 29, 1400 09:43 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 29 حمل: تصمیم فرصت سوز و نشست استانبول
    مطبوعات کابل 29 حمل: تصمیم فرصت سوز و نشست استانبول

"تصمیم فرصت سوز و نشست استانبول"، " سناریو های احتمالی پسا خروج" و " ترک گفتگو ها و‌تشدید خشونت ها ، آیا امریکا طالبان را در نشست ترکیه حاضر می تواند" مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

تصمیم فرصت سوز و نشست استانبول عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است: 

تصمیم گروه طالبان برای پرهیز از شرکت در نشست تاریخی استانبول یک تصمیم فرصت‌سوز برای سرنوشت صلح و ثبات افغانستان است. گروه طالبان هفته گذشته در واکنش به اعلام زمان برگزاری نشست استانبول گفت که این گروه، پیش از خروج کامل سربازان بین‌المللی از افغانستان در هیچ نشستی، از جمله نشست استانبول، شرکت نخواهد کرد. این تصمیم در صورتی که ثابت بماند و تغییر نکند، یک تصمیم فرصت‌سوز برای صلح و ثبات و آینده افغانستان خواهد بود. برای برگزاری نشست استانبول، شرکت نماینده‌گان دولت و گروه طالبان هردو شرط است. شرط دیگر برگزاری این نشست، آماده‌گی سازمان ملل متحد برای رهبری و مدیریت و آماده‌گی ترکیه برای میزبانی از این نشست است. سازمان ملل متحد و کشور میزبان گفته‌اند که آماده هستند تا نشست استانبول را برای ده روز – از بیست‌وچهارم اپریل تا چهارم می – برگزار، رهبری و میزبانی کنند. 

هشت صبح می افزاید:

کشورهای اثرگذار جهانی و سازمان ملل متحد در آستانه برگزاری نشست استانبول باید یک ‌صدا از گروه طالبان برای شرکت در این نشست دعوت کنند. این دعوت باید با استفاده از دو رویکرد تهدید و ترغیب به صورت هم‌زمان انجام شود. در حالی که از یک ‌طرف به مطالبات گروه طالبان در ظروف امکان آن رسید‌گی می‌شود، به خاطر بیرون کردن خیال «فتح» از سر این گروه باید زیر فشار قرار داده شود. تکیه کردن تنها روی یکی از این دو رویکرد می‌تواند عواقب منفی به همراه داشته باشد و باعث آسیب به روند جاری صلح شود. بیش‌تر این مسوولیت فعلاً بر عهده سازمان ملل متحد و کشورهایی است که بنیاد مذاکره بین دولت و طالبان را گذاشته‌اند.

و سناریو های احتمالی پسا خروج عنوان سرمقاله ی روزنامه ی راه مدنیت است که در آن چنین آمده است :

یکی از گزینه‌های ممکنِ پساخروج، تشکیل دولت آشتی ملی است. حالا که خارجی‌ها اعلام کرده‌اند از کشور بیرون می‌شوند، دیگر دلیل واقعی برای نزاع و جنگ باقی نمی‌ماند. در چنین وضعیتی اگر ایالات متحده، سازمان ملل متحد، روسیه، پاکستان، ایران، ترکیه، هند و سایر کشورهای دخیل به‌شمول جناح‌های مختلف افغانستان، در نشست‌های مانند نشست استانبول حاضر شوند و بتوانند روی تشکیل دولت ایتلافی که تا حدودی مورد پذیرش همه جناح‌ها باشد، به‌توافق برسند، این بهترین گزینه برای پایان جنگ‌ودرگیری خواهد بود و چنین دولتی را جامعۀ جهانی نیز حمایت خواهد کرد و ویرانی‌های دوران جنگ نیز ترمیم خواهد شد و افغانستان در مسیر مناسبی قرار خواهد گرفت.

راه مدنیت می افزاید:

حفظ وضعیت کنونی نیز لااقل برای تعدادی از مردم و ساکنان شهرهای بزرگ، تا حدودی قابل پذیرش است و همان‌گونه که در این بیست‌سال انفجار و انتحار تحمل شد، بعد از این نیز همین گونه ادامه خواهد یافت؛ اما اگر ما به طرف جنگ داخلی و درگیری قومی و کوچه به کوچه پیش رفتیم، در آن صورت چنان وضعیتی حاکم شود که مردم روزگار دهۀ ۹۰ را فراموش کنند و شهر و قریه را کشته و معلول بگیرد و خانه و کاشانۀ سالم نماند و قیامت عجیبی برپا شود که امیدواریم چنین نشود. مردم طرف‌دار صلح و آرامی هستند. خوب خواهد بود که رهبران سیاسی در جناح‌های مختلف، از منافع و سلیقه‌های شخصی خود بگذرند و برای یک افغانستان آرام و مرفه، گام بردارند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که در تحلیلی تحت عنوان ترک گفتگو ها و‌تشدید خشونت ها ، آیا امریکا طالبان را در نشست ترکیه حاضر می تواند چنین نوشته است :

گروه طالبان پس از اعلام تاریخ تازه‌ی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، از گفت‌وگوهای صلح عقب‌نشینی کرده و خشونت‌ها را افزایش داده است. این گروه، گفته است که اعلام تاریخ جدید برای آن‌ها قابل پذیرش نیست و تا زمان خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان، آن‌ها هرنوع گفت‌وگویی را که در مورد صلح باشد، متوقف می‌کنند.

در پایان صبح کابل می افزاید :

شماری از اعضای هیئت گفت‌وگوکننده‌ی حکومت افغانستان، می‌گویند که گفت‌وگوهای صلح در قطر به گونه‌ی کامل متوقف شده است. حفیظ منصور، عضو هیئت گفت‌وگوکننده‌ی صلح افغانستان، تاکید می‌کند: «در حال حاضر، کدام گفت‌وگویی بین هیئت ما و طالبان وجود ندارد. از چندی به این‌سو گفت‌وگوها قطع شده.»

طالبان نیز تأیید کرده ‌اند که گفت‌وگوهای صلح افغانستان متوقف شده ‌است. ذبیح‌‌الله مجاهد، از سخن‌گویان گروه طالبان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که پس از اعلام تغییر تاریخ خروج نیروهای خارجی از افغانستان، در همه زمینه‌ها تجدید نظر می‌شود.

کلیدواژه