ثور 13, 1400 08:38 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 13 ثور: آیا دیپلماسی صلح شکست خورده است
    مطبوعات کابل 13 ثور: آیا دیپلماسی صلح شکست خورده است

"سایه ی جنگ بر رسانه های افغانستان سنگینی می کند"، "آیا دیپلماسی صلح شکست خورده است" و "القاعده ستایشگر‌ گروه‌ طالبان‌ در آستانه ی خروج ناتو"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

سایه ی جنگ بر رسانه های افغانستان سنگینی می کند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

برای نشان‌دادن این‌که چگونه سایه‌ی جنگ بر رسانه‌های افغانستان سنگینی می‌کند، کافی است به قربانی‌های که جنگ بر رسانه‌ها و خبرنگاران تحمیل کرده و وضعیت اکنون جامعه رسانه‌ای، نظر کنیم. در ۲۰ سال اخیر در افغانستان ۱۳۳ خبرنگار و کارمند رسانه در نتیجه‌ی جنگ و خشونت کشته و ده‌ها تن دیگر زخمی شده‌اند. برپایه‌ی گزارش‌های نهادهای ناظر هم اکنون کشتار هدفمند خبرنگاران از طرف طالبان، آزادی رسانه‌ها را تهدید می‌کند. در حدود ۱۴ ماه گذشته دست‌کم ۱۰ خبرنگار و فعال رسانه‌ای در کشور قربانی قتل‌های هدف‌مند شده‌اند. در رده‌بندی جهانی افغانستان هنوز مرگ‌بارترین کشور برای خبرنگاران است. بنابراین، رویکرد حذف در برابر جامعه‌ی رسانه‌ای افغانستان و ضدیت طالبان با رسانه‌ها و آزادی بیان، رسانه‌ها و خبرنگاران را با آینده‌ی تیره و تار مواجه کرده است.

اطلاعات روز می افزاید:

اگر رسانه‌ها زیر فشار جنگ و ارعاب، حالت انفعالی به خودشان بگیرند، گروه‌های خشونت‌طلب و افراط‌گرا موفق شده‌اند بزرگ‌ترین سد را از راه خود بردارند. بنابراین، حکومت افغانستان، جامعه‌ جهانی و نهادهای حامی رسانه‌ها نباید بگذارند صدای آزادی بیان در افغانستان خفه شود. برخورد قاطع با عاملان خشونت، بازتعریف مصونیت خبرنگاران، خواست محوری جامعه‌ی رسانه‌ای افغانستان است. انتظار خبرنگاران از جامعه جهانی به رسمیت شناخته‌شدن آزادی بیان به‌عنوان یک اصل در گفت‌وگو با طالبان است. به طرف‌های جنگ از جمله به طالبان باید تفهیم شود که کشتن خبرنگاران جنایت جنگی است، زیرا آن‌ها طرف هیچ جنگی نیستند و تنها کارشان اطلاع‌رسانی و نقد وضعیت‌های ناهنجار است. 

 

و آیا دیپلماسی صلح شکست خورده است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

با روی کار آمدن اداره بایدن و اعلام بی‌قیدوشرط خروج سربازان امریکایی و سپس اعلام خروج سربازان ناتو در اول ماه روان میلادی، قصه صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان کم کم به حاشیه رفته است و طرف‌ها برای جنگ آماده می‌شوند.تمام نشانه‌ها حاکی از آن است که مذاکرات صلحی که در دوحه آغاز شده بود، به بن‌بست رسیده است و افغانستان در آستانه یک جنگ تمام‌عیار میان نیروهای دولتی و جنگ‌جویان طالبان قرار دارد.

هشت صبح می افزاید:

پس از شروع مذاکرات دوحه، طالبان گفته بودند که به مراکز شهرها حمله نخواهند کرد. در یک سال اخیر، هرچند حملات با ماین‌های کنار جاده‌ای و چسبکی جریان داشت؛ اما ما شاهد حملات انتحاری و موتربمب به پیمانه سال‌های گذشته در مراکز شهرها نبودیم، حمله با موتربمب به مرکز ولایت لوگر می‌تواند نشانه شروع یک جنگ بیهوده و پرتلفات در فصل گرما باشد.در شرایطی که هم دولت و هم گروه طالبان برای جنگ آماده‌گی می‌گیرند و دیپلماسی صلح عملاً بی‌اثر شده است، ایجاب می‌کند تا کشورهای تأثیرگذار منطقه و جهان روی حفظ گفت‌وگوهای صلح تأکید کنند و طرف‌های جنگ را زیر فشار قرار دهند.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که در سرمقاله ای تحت عنوان القاعده ستایشگر‌ گروه‌ طالبان‌ در آستانه ی خروج ناتو چنین نوشته است:

در پی مشخص‌شدن زمان خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، شکاف و دودستگی عمیقی میان دستگاه دیپلماسی و امنیتی امریکا به‌ وجود آمده است و این شکاف، باعث شده است که دستگاه امنیتی امریکا، هم‌واره نگرانی خود را از وضعیت افغانستان اعلام کند و افغانستان را سکان دوباره‌ی القاعده بخواند. از آن‌جا که رییس‌جمهور امریکا، طرف‌دار خروج نیروهای امریکایی از افغانستان است، خروج  از این کشور در اولویت برنامه‌های امریکا قرار دارد و تهدیدهای شبیه به سکان‌گرفتن دوباره‌ی القاعده در این کشور، نادیده گرفته می‌شود.با این‌که دستگاه دیپلماسی امریکا هم‌واره تأکیده دارد که القاعده از افغانستان کوچ کرده و در جاهای دیگری لانه دارد؛ اما کشته‌شدن یکی از افراد کلیدی القاعده در غزنی، برعکس باورهای دستگاه دیپلماسی امریکا را روایت می‌کند. هم‌چنان چندی پیش وزارت مالیه‌ی امریکا، بیان داشته بود که القاعده به گروه طالبان مشوره داده و برایش امکانات مالی فراهم می‌کند.

در پایان صبح کابل می افزاید:

در کنار  دیگر مسایل و در آستانه‌ی خروج نیروهای خارجی، یکی از اعضای مهم شبکه‌ی القاعده در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان گفته است: «شبکه‌ی القاعده گفته که با همکاری گروه طالبان دوباره به جنگ در افغانستان ادامه خواهند داد. این مقام با ستایش از گروه طالبان گفته است: «طالبان پاکستان با القاعده روابط برادری اسلامی دارند و این رابطه هنوز هم دست نخورده باقی مانده است و این در مورد طالبان افغانستان نیز وجود دارد»

کلیدواژه