مطبوعات کابل 21 ثور: آتش بس دایمی تنها راه حل است
"فاجعه ی کابل ،مردم میان دو سنگ آسیاب" ، " آتش بس دایمی تنها راه حل است" و" تداوم دیپلماسی کشتار برای صلح" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.
فاجعه ی کابل ،مردم میان دو سنگ آسیاب عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است :
ابعاد و بزرگی حمله تروریستی بر مکتب دخترانهی سیدالشهدا یک روز پس از حادثه بیشتر روشن شد. آمار تلفات به بیش از ۵۰ کشته و ۱۰۰ زخمی افزایش یافت. تمام قربانیان کودکان و دانشآموزان مکتب و ساکنان محل هستند. آنچه بعدازظهر روز شنبه در کابل رخ داده فاجعهی تمامعیار انسانی و جنایت علیه بشریت است. ماهیت رویداد ادامهی سیاست کشتار غیرنظامیان و عطش انسانکشی گروههای تروریستی است. حمله بر مکتب و کشتن کودکان در هیچ جنگی توجیهپذیر نیست. عاملان این رفتار از انسانیت تهی و ذوب در ایدیولوژی خشونت شدهاند. کودککشی تنها از عهدهی چنین ایدیولوژی برمیآید.مردم غرب کابل در میان دو سنگ آسیاب گیر کردهاند.تروریستان به هدف نسلکشی از هدف قراردادن هیچ جای و گروهی دریغ نمیکنند
اطلاعات روز می افزاید:
مردم افغانستان عملا ملت درمانده و مستأصل است. جامعهی جهانی نیز بهنظر میرسد در برابر فاجعههای پیهم تروریستی در افغانستان موضع بیتفاوتی اختیار کرده است. به جز از محکومیت کاری دیگری نمیکند. دستگاههای اطلاعاتی کشورهای دخیل در قضیه افغانستان به خوبی میدانند که این حملات کار چه کسانی است. اهرمهای فشار زیادی هم در اختیار دارند که عاملان چنین رویدادهایی را سر جایش بنشانند، اما بنابر مصلحتهای سیاسی چنین کاری نمیکنند. واقعیت این است که مواجههی مصلحتآمیز با جنایت انسانی فقط وضعیت را پیچیده و گروههای تروریستی را جریتر میکند.
و آتش بس دایمی تنها راه حل است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
گروه طالبان اعلام کرده است که سه روز عید فطر را با این هدف آتشبس اعلام میکند که مردم بتوانند در فضای امن از این روزها تجلیل کنند. بنابراین، هدف گروه طالبان از اعلام آتشبس سه روزه عید آن نیست که در سایه آن با دولت وارد گفتوگوی صلح شود و دو طرف سرانجام به یک راه حل سیاسی برای پایان جنگ و قطع دایمی خشونتها به توافق برسند.
به همین دلیل است که اعلام آتشبس سه روزه از سوی گروه طالبان برای ایام عید اهمیت ویژه سیاسی ندارد.طبیعی است که دولت و طالبان پس از پایان موعد عید دوباره به جبهات جنگ برخواهند گشت و سلسله کشتارها در کشور دوباره از سر گرفته خواهد شد. با شروع مجدد جنگها باز هم مرگ، آوارهگی و ویرانی وارد زندهگی مردم میشود و امنیت از زندهگی آنها رخت سفر خواهد بست. به همین علت است که آتشبس تنها برای سه روز عید کافی نیست و گره مسأله را باز نمیکند.
هشت صبح می افزاید:
با وصف آنکه آتشبس سه روز عید فطر کمکی به روند صلح نخواهد کرد و از نگاه سیاسی فاقد ارزش و معنا است، برای کاهش ارقام مرگ و آوارهگی مفید است. مردم افغانستان اگر نتوانند در این سه روز به مهمترین مشکلات زندهگی خود برسند، دستکم مجال آن را خواهند یافت تا در فضای امن از ایام عید تجلیل کنند. این تنها سود قابل لمس این آتشبس است که مردم در ایام عید تجربه خواهند کرد.
و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان تداوم دیپلماسی کشتار برای صلح چنین نوشته است:
دولت در شرایط فعلی و خروج کامل نیروهای امریکایی، تمایل بیشتری به بهبود روابط با کشورهای منطقه دارد. سفرهای متعدد مقامهای وزارت خارجه، شورای امنیت به کشورهای ایران، روسیه و هند در چهار ماه گذشته، چیزی بیشتر از تعداد سفرهای عادی دیپلوماتیک است. از طرف دیگر به نظر میرسد در صورت ادامه جنگ و قطع کمکهای دولت امریکا برای فشار آوردن به دولت برای پذیرش مذاکرات با طالبان، دولت را مجبور به چرخشی سیاسی به سمت کشورهای همسایۀ مخالف امریکا کند.
در پایان راه مدنیت می افزاید :
آنچه از اوضاع سیاسی فعلی به نظر میآید این است که بحث صلح به صورت اجتنابناپذیری به «جنگ بیشتری» نیاز دارد. جنگی که توسط طالبان با بیرحمی و کشتار غیرنظامیان به دستور سازمانهای استخباراتی شروع و با مقاومت دولت به خاطر بقای نظام جمهوری مواجه میشود