جوزا 30, 1400 08:03 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 30 جوزا: پیامدهای زیانبار عقب نشینی تاکتیک
    مطبوعات کابل 30 جوزا: پیامدهای زیانبار عقب نشینی تاکتیک

"پیامدهای زیانبار عقب نشینی تاکتیکی" ،" وضعیت میدان جنگ باید تغییر کند" و"مردم‌راز اطلاعاتی نه پیروزی می خواهند " ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

پیامدهای زیانبار عقب نشینی تاکتیکی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است :

در ادامه‌ی سقوط پی‌هم ولسوالی‌ها، صبح روز شنبه (۲۹ جوزا) خبر سقوط پنج ولسوالی دیگر به‌دست گروه طالبان در چندین ولایت منتشر شد. منابع محلی تأیید کردند که ولسوالی‌های بهارک در تخار، مردیان در جوزجان، خواجه‌سبزپوش در فاریاب، دره‌صوف پایین در سمنگان و میرزکه در پکتیا به‌دست گروه طالبان سقوط کرده و ده‌ها نظامی و شمار زیادی تجهیزات در اختیار این گروه قرار گرفته است. به دنبال آن گزارش شد که نیروهای امنیتی و دفاعی از ولسوالی‌های اناردره و پشت‌کوه ولایت فراه نیز عقب‌نشینی کرده‌اند.

به‌صورت عموم طی حدود دو ماه اخیر دست‌کم ۳۵ ولسوالی در ولایت‌های زابل، ارزگان، بلخ، جوزجان، سمنگان، نورستان، پکتیا، غزنی، بادغیس، فراه، غور، هرات، میدان وردک، لغمان، بغلان، سرپل، تخار، قندوز و فاریاب از کنترل دولت خارج و به تصرف گروه طالبان درآمده است. در نتیجه‌ی سقوط این ولسوالی‌ها، مقدار زیاد تجهیزات جنگی، به‌شمول اسلحه سبک و سنگین، به‌دست طالبان افتاده است. علاوه بر این ده‌ها نیروهای نظامی کشته، زخمی و یا به‌دست طالبان اسیر شده‌اند. تصاویر ویدیویی زیادی نیز منتشر شده است که سقوط این ولسوالی‌ها و در مواردی تسلیم‌شدن گروهی سربازان ارتش و یا پولیس را نشان می‌دهد.

اطلاعات روز می افزاید :

پاسخ سخن‌گویان حکومت افغانستان، به‌ویژه نهادهای امنیتی تاکنون این بوده است که این ولسوالی‌ها سقوط نکرده بلکه در نتیجه‌ی «عقب‌نشینی تاکتیکی» تخلیه شده است. امرالله صالح، معاون اول رییس‌جمهور نیز در یک مورد در واکنش به تخلیه یک پایگاه ارتش در ولایت زابل گفته است که «نحوه تخلیه منسوبین دلیر اردو از ولسوالی شینکی در ولایت زابل یک راز اطلاعاتی است. در این لحظات نیاز نیست محرمیت‌های عملیاتی زیرنام آزادی بیان فاش شود و دشمن از آن بهره بردارد.»

و وضعیت میدان جنگ باید تغییر کند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

سران حکومت برای وزارت‌های دفاع و داخله، سرپرستان تازه تعیین کرده‌اند. طبق اعلام منابع حکومتی، بسم‌الله محمدی سرپرست وزارت دفاع و عبدالستار میرزکوال سرپرست وزارت داخله تعیین شده‌اند. قرار است که کرسی احمدضیا سراج در ریاست عمومی امنیت ملی نیز به فرد دیگری واگذار شود. مسعود اندرابی و یاسین ضیا از نامزدان احتمالی برای تصدی کرسی این ریاست هستند.

این تغییرات در رهبری نهادهای دفاعی و امنیتی کشور در حالی اعمال می‌شود که جنگ با گذشت هر روز اوج می‌گیرد. گروه طالبان در بهار امسال موفق شده است تا کنترل ده‌ها ولسوالی را از دست دولت بیرون کند. پیش‌روی سریع این گروه، اما باعث نگرانی عموم مردم شده و سطح انتقادات از دولت را به شدت بالا برده است.

هشت صبح می افزاید :

اعمال تغییرات در رهبری نهادهای دفاعی و امنیتی کشور با توجه به شدت جنگ یک ضرورت بود. هم‌چنان با توجه به پیش‌روی سریع طالبان و همین‌طور افزایش نگرانی مردم از این وضعیت، کار دیگری از دولت انتظار نمی‌رفت. اکنون که این تغییرات اعمال شده است، انتظار می‌رود که وضعیت به نفع دولت و مردم کمی تغییر کند و دست‌کم جنگ تحت مدیریت بیاید.

و به سراغ روزنامه ی صبح کابل می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان مردم‌راز اطلاعاتی نه پیروزی می خواهند چنین نوشته است :

سقوط پیهم ولسوالی‌ها، کشتار، دست‌گیری، تسلیمی گروهی سربازان و امکانات نظامی‌ای که به دست طالبان می‌افتد، با «خط باریک» و «راز اطلاعاتی»‌خواندن، برد دولت در مقابل طالب را تضمین نمی‌کند. برنده‌ی جنگ را، سمتی تعیین می‌کند که پیش‌روی دارد. از آغاز اعلام خروج ناتو، طالبان با دادن چند برابر تلفات نسبت به ارتش، توانسته اند نزدیک به چهل ولسوالی را سقوط بدهند که دولت توانسته شماری از این ولسوالی‌ها را پس بگیرد. این پیش‌روی با وجود تلفات، باورمندی طالبان نسبت به جنگ نامقدس‌شان را نشان می‌دهد و این باورمندی، انگیزه و امید خلق می‌کند؛ امید به پیروزی که باعث پیوستن سربازان بی‌شماری به آن‌ها شده و جای نیروهای تلف‌شده را پر می‌کنند.

در پایان صبح کابل می افزاید :

مردم، نگرانند و سر از رازهای اطلاعاتی نیز در می‌آورند؛ آن چه برای مردم می‌تواند تسلی‌بخش یا امیدوارکننده باشد، عملکرد حکومت در میدان جنگ است؛ اگر حکومت این اطمینان را به مردم ندهد که وضعیت قابل کنترل است، مجبور اند زبان باز کنند و دولتی که متعهد به آزادی بیان است را، به انتقاد بگیرند تا به جای راز اطلاعاتی، برد اطلاعاتی تحویل‌شان بدهد.

 

کلیدواژه