انقلاب اسلامی، انقلابی بی همتا(10)
آنچه باعث محبوبیت و مقبولیت ارزش های این انقلاب در میان مردم منطقه و جهان شده، مطابقت آنها با فطرت انسانی و منطقی و مترقی بودن آموزه های این نهضت می باشد که از تعالیم اسلام برخاسته است. قدرت های جهانی و دولت های وابسته به آنها چه بخواهند و چه نخواهند، انقلاب اسلامی ایران به موازات بیداری و آگاهی ملت های مظلوم، همچنان راه خود را در میان آنان باز خواهد کرد.
کمتر رویدادی را می توان یافت که همچون انقلاب ها در داخل کشور و در سطح جهان، بازتاب و تأثیر داشته باشد. انقلاب ها بر اساس میزان موفقیت در تحقق اهداف و ایجاد دگرگونی، بر اوضاع داخلی و مناسبات منطقه ای و بین المللی مؤثر هستند. چنانکه قیام مردم در فرانسه در سال 1789 و روسیه در سال 1917، از بزرگترین انقلاب ها به شمار می آیند. انقلاب اسلامی ایران را نیز اگر تأثیرگذارترین انقلاب نخوانیم، جزو مؤثرترین انقلاب ها، چه در داخل و چه در سطح منطقه و جهان بوده است. این تأثیرگذاری را پس از گذشت 38 سال از پیروزی آن، به وضوح می توان در داخل و خارج مشاهده کرد.
انقلاب اسلامی در داخل کشور ایران تأثیرات شگرفی برجای گذاشت. رژیم استبدادی سلطنتی را سرنگون کرد و آزادی را به مردم اعطا کرد. این آزادی در قالب سخنرانی ها، مطبوعات و انتخابات های متعدد نمود پیدا کرده است. اکنون مردم می توانند آزادانه با انتخاب مسئولان بلندپایه کشور، از رهبری تا ریاست جمهوری و نمایندگان مجلس، در ادارۀ امور کشور مشارکت کنند.
استقلال، ارمغان دیگر انقلاب اسلامی برای مردم ایران بود. امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، از همان ابتدای مبارزه با رژیم وابسته پهلوی، تأکید می کرد که هدف تنها سقوط این رژیم ضد مردمی نیست، بلکه حامیان آن، به ویژه آمریکا نیز باید از ایران بروند. اینچنین بود که با سرنگونی رژیم شاه، آمریکا، انگلیس، رژیم صهیونیستی و دیگر دولت هایی که سرگرم غارت منابع ایران بودند، مجبور به خروج از ایران شدند و به همین دلیل از آن زمان تاکنون علیه جمهوری اسلامی ایران توطئه چینی می کنند.
اما ارمغان بزرگ انقلاب اسلامی برای مردم ایران و جهان، پی ریزی نظامی مبتنی بر آموزه های اسلام است. امام خمینی تأکید می کردند که اسلام تنها شامل عبادات و تعالیم اخلاقی نیست، بلکه بخش عمده ای از تعالیم اسلام در مورد روابط افراد در جامعه و ادارۀ حکومت است. ایشان در این زمینه تصریح می کنند: «دعا و زیارت یک باب از ابواب اسلام است، لکن سیاست دارد اسلام، اداره مملکت دارد اسلام... اسلام دین سیاست است قبل از این که دین معنویات باشد.» به این ترتیب، با رأی مردم ایران، نظام جمهوری اسلامی بر پایۀ دین و معنویات تأسیس شد و در برابر نظام لیبرالیستی غرب که بر حاکمیت سرمایه استوار است، قرار گرفت. این موضوع بخصوص با افزایش قدرت و استحکام جمهوری اسلامی ایران، برای غرب که نظام لیبرال دموکراسی خود را برترین نظام حکومتی می داند، یک زنگ خطر جدی است.»
اگرچه دستاوردهای انقلاب اسلامی، بیش از همه منافع مردم ایران که صاحبان انقلاب بودند، در بر داشت، اما مردم دیگر کشورها نیز تحت تأثیر آنها قرار گرفتند. آگاهی و بیداری مردم پیش زمینۀ هر نهضتی است و به همین علت امام خمینی (ره) سالها به کمک یاران خود کوشید تا مردم ایران را درمورد ماهیت وابسته و سرکوبگر رژیم پهلوی و حامیان خارجی اش آگاه و هوشیار کند. این بیداری خیلی زود بر مردم، بویژه جهان اسلام تأثیر گذاشت و ملتها را از فساد حاکمان مستبد و حامیان خارجی آنها آگاه کرد. به همین دلیل، شعار ظلم ستیزی و مبارزه با استبداد و استعمار، مورد استقبال مردم قرار گرفت. تفاوت ظلم ستیزی و آزادی خواهی در انقلاب ایران با دیگر مدعیان، آن بود که مبارزه با ستمکاران در این انقلاب برگرفته از مبانی اسلامی و کاملاً متکی بر مردم بود. در زمان پیروزی انقلاب اسلامی، برخی مبارزه با استعمار را تنها ستیز با سرمایه داری غرب و بعضی آن را مخالفت با ابرقدرت شوروی سابق می دانستند. اما انقلاب اسلامی ایران، مبارزه با «استکبار» را که کلمه ای قرآنی است، به معنای مقابله با هر قدرت زورگو و سلطه طلبی دانست که البته در شرایط فعلی جهان ، مصداق بارز آن دولت آمریکا است.
معنویت گرایی را می توان وجه تمایز اصلی انقلاب اسلامی ایران با دیگر انقلاب ها دانست. قیام مردم ایران برای خدا بود و بر اساس تعالیم مترقی و انسان ساز اسلام شکل گرفت. امام خمینی رهبر این نهضت ، عالمی دینی و وارسته بود که پیروی از فرامین الهی را ضامن موفقیت انقلاب و سعادت دنیا و آخرت مردم می خواند. معنویت گرایی انقلاب ایران در عصری که همه جا تبلیغ مادی گرایی و دوری از دین می شود ، برای ملتها پدیده ای جذاب و قابل توجه است. به همین جهت، این انقلاب نه تنها در میان مسلمانان، بلکه در کشورهای غیراسلامی نیز طرفداران بسیاری دارد. اینان کسانی هستند که از تلاش غرب برای حذف دین و روی آوردن به شهوات دنیوی ناراضی اند و درپی تکیه گاه مطمئنی چون خداوند بزرگ هستند تا در پناه او به آرامش معنوی و روحی دست یابند. بنا بر این، انقلاب اسلامی ایران از آن جهت که منادی بازگشت به دین و معنویت است ، نیز بر مسلمانان و غیرمسلمانان تأثیرگذار بوده است.
از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979، تأثیرات آن بر دیگر ملت ها آغاز شد و روز به روز گسترش یافت. آرمان های این انقلاب چون معنویت گرایی، ظلم ستیزی، عدالت طلبی، آزادی خواهی و حکومت بر اساس اسلام، مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفت. به طوری که بسیاری از نهضت های آزادی بخش، در تداوم مسیر خود در مبارزه با استبداد و استعمار، آرمان ها و روش های انقلاب ایران را در پیش گرفتند. در طول 38 سال گذشته، دولت ها و رسانه های غربی تلاش بسیاری کردند که ایران را متهم به صدور انقلاب خود با شیوه های سیاسی و نظامی کنند. حال آنکه انقلاب اسلامی یک تفکر است و تفکر را با زور و اجبار نمی توان به دیگران قبولاند. آنچه باعث محبوبیت و مقبولیت ارزش های این انقلاب در میان مردم منطقه و جهان شده، مطابقت آنها با فطرت انسانی و منطقی و مترقی بودن آموزه های این نهضت می باشد که از تعالیم اسلام برخاسته است. قدرت های جهانی و دولت های وابسته به آنها چه بخواهند و چه نخواهند، انقلاب اسلامی ایران به موازات بیداری و آگاهی ملت های مظلوم، همچنان راه خود را در میان آنان باز خواهد کرد.
با نگاهی به کشورهای جهان اسلام، به ویژه در غرب آسیا درمی یابیم که انقلاب اسلامی ایران چه تأثیرات شگرفی برجای گذاشته است. دفاع مستحکم جمهوری اسلامی ایران از مردم فلسطین و مخالفت با اشغالگری رژیم صهیونیستی، باعث تشویق فلسطینی ها به تشدید مقاومت در برابر این رژیم سرکوبگر شده است. در حالی که صهیونیست ها و حامیان غربی آنها از به سازش کشاندن سازمان آزادیبخش فلسطین خوشحال بودند، سازمان هایی چون حماس و جهاد اسلامی فلسطین، با الهام از انقلاب اسلامی ایران و با آرمان مبارزه با اشغالگران صهیونیست قد برافراشته اند و به کابوسی برای رژیم صهیونیستی تبدیل شده اند. از طرف دیگر، ارتش رژیم صهیونیستی که از سال 1982 جنوب لبنان را به اشغال خود درآورده بود، با پدیده ای به نام حزب الله لبنان مواجه شد. جوانانی که همچون انقلابیون ایران، اسلام را به عنوان مکتب خود برگزیده اند، برای جهاد می شتابند، شهادت را افتخار خود می دانند و حتی رهبر انقلاب ایران را رهبر خود می خوانند. حزب الله لبنان را می توان پایبندترین گروه غیر ایرانی به آرمانهای بلند انقلاب اسلامی دانست که بارها نظامیان رژیم صهیونیستی را شکست داده و اکنون این رژیم آن را سرسخت ترین دشمن خود می داند.
با آغاز خیزش در کشورهای عربی از دسامبر سال 2010 ، بسیاری بر این باور بودند که مردم این کشورها از انقلاب اسلامی ایران تأثیر پذیرفته اند. مخالفت با استبداد، آزادی خواهی و عدالت طلبی از شعارهای مشترک این قیام ها بود که در نهضت اسلامی مردم ایران بر آن تأکید فراوان می شد. اگرچه برخی از قیام ها در کشورهای عربی دچار مشکلات و انحراف هایی شد، اما در چند کشور به نتایجی دست یافت. در بحرین مردم همچنان علیه حکومت استبدادی و سلطنتی آل خلیفه تظاهرات می کنند. علیرغم سرکوب مداوم قیام مردم در این کشور و بی عملی مجامع بین المللی و دولت های مدعی دفاع از حقوق بشر، مردم همچنان خواستار دموکراسی و حقوق انسانی خود هستند. با وجود آنکه رسانه های غربی از انعکاس اخبار قیام مردم بحرین امتناع می کنند، ولی آنها به مبارزه خود با خاندان آل خلیفه ادامه می دهند.
یمن دیگر کشور عربی است که مردم آن با الهام از مردم ایران، برای دستیابی به آزادی، دموکراسی و استقلال قیام کرده اند. اما این قیام نیز توسط ارتش یک حکومت سلطنتی مورد حمایت غرب یعنی عربستان، سرکوب می شود. الگوگیری مردم یمن از مقاومت و مبارزۀ مردم ایران و مخالفت آنها با سلطه طلبی آمریکا و رژیم صهیونیستی باعث شده تا دولت های غربی چشم خود را بر کشتار وحشیانۀ آنها ببندند و حتی به ارتش سعودی در سرکوب یمنی ها کمک کنند. در عراق نیز مبارزین مسلمان این کشور تحت تأثیر انقلاب اسلامی ایران به مبارزه رژیم صدام ، دیکتاتور خونریز عراق پرداختند. پس از اشغال این کشور توسط آمریکا ، مخالفتها با این دولت سلطه جو آغاز شد تا آنکه سربازان آمریکایی از عراق خارج شدند. هم اکنون نیز مردم مسلمان عراق که تحت تأثیر اسلام انقلابی و پیشرو که انقلاب ایران معرفی نموده، هستند به مبارزه با گروه تکفیری و تروریستی داعش ادامه می دهند.
البته، تأثیر انقلاب اسلامی ایران منحصر به این چند کشور و حتی کشورهای اسلامی نیست. مردم در کشورهای غیر اسلامی نیز به طور مستقیم یا غیر مستقیم از انقلاب اسلامی ایران متأثر شده اند. از جمله کشورهای اسلامی می توان به افغانستان، پاکستان، هند و کشورهای جنوب خلیج فارس چون عربستان اشاره کرد. در کشورهای غیر اسلامی نیز حتی غیر مسلمانان، آرمان های متعالی انقلاب اسلامی ایران را می ستایند. به هر حال، انقلاب اسلامی ایران، تفکری ناب و جوشان و برخاسته از اسلام است. بنا بر این گسترش هر چه بیشتر آن در میان ملت های جهان امری طبیعی و قابل انتظار است.