شیراز، پایتخت جوانان جهان اسلام
شیراز به عنوان شهر فرهنگ، علم و اندیشه و تفکر خلاق است و پیام پایتختی شیراز به همه مسلمانان به ویزه جوانان کشورهای اسلامی از جنس خلاقیت و اندیشه است.
رشد، توسعه و پیشرفت کشورها در سطح داخلی و نیز قدرتمندی آنها در صحنههای سیاسی و حضور مقتدر در معادلات سیاسی و روابط بینالمللی، در گروی رشد و پیشرفت اقتصاد کشورهاست. جامعه جوان که نیروی کار فراوانی دارد، نیازمند بسترسازی سالم برای فعالیتهای اجتماعی و شغلی است. هنگامی که شرایط کار، تولید و فعالیت سالم فراهم باشد، جوانان برای کار و تولید علاقه بیشتری خواهند داشت. از نگاه جامعهشناختی، توجه به جوانان با نگاه مشارکتطلبی از سوی دستگاههای مدیریتی و اجرایی، به عنوان بازوی حرکتی کشور میتواند پویایی و پیشرفت را در عرصههای گوناگون ایجاد کند و زمینههای رشد و سازندگی و ایجاد فعالیتهای سالم اجتماعی را در جامعه و در حوزه جوانان فراهم آورد.از این رو نسل جوان در پویایی و بالندگی هر کشوری سهمی اساسی دارد.
درنشست نهایی سومین اجلاس وزرای کشورهای جهان اسلام که درشهر استانبول ترکیه برگزارشد، شهر شیراز به عنوان پایتخت جدید جوانان جهان اسلام معرفی شد. شهر باندونگ کشور اندونزی و پروتاجای کشور مالزی رقبای شهر شیراز در کسب این عنوان بودند. عنوانی که سال های 2015 و 2016 در اختیار استانبول ترکیه بود. داشتن آب و هوای مناسب، نیروهای آموزش دیده برای برگزاری بهینه برنامه های بین المللی،برخورداری از مراکز علمی و ساختارهای آموزشی و دانشگاهی مناسب، بیشترین آثار چاپی در زمینه های علمی، آموزشی، مذهبی و محصولات دینی، دارا بودن زیرساخت های لازم برای اجرای برنامه های متنوع فرهنگی، سابقه فرهنگی و مذهبی، برخورداری از چهره های به نام در حوزه های علمی، ادبی، هنری، فرهنگی و مذهبی و نیز شناس بودن در زمینه اماکن مقدس، بناهای تاریخی و آثار تمدن ایران باستان از ملاک های انتخاب پایتخت جوانان جهان اسلام بوده است. الشاد اسکندراف رئیس مجمع جوانان جهان اسلام گفته است: «شیراز به عنوان شهر فرهنگ، علم و اندیشه و تفکر خلاق است و پیام پایتختی شیراز به همه مسلمانان به ویژه جوانان کشورهای اسلامی از جنس خلاقیت و اندیشه است.»
مراسم دومین پایتخت جوانان جهان اسلام در شیراز ، شهر ادب، فرهنگ و هنر و شهر حضرت شاه چراغ و لسان الغیب حافظ و سعدی شیرین سخن برگزار شد. این مراسم با به اهتزاز درآمدن پرچم در جایگاهی مقابل آرامگاه حافظ ،آغاز شد. در این مراسم که با حضور مسئولان ملی، استانی و نمایندگان 57 کشور جهان برگزار شد، نماینده شهردار استانبول کلید پایتختی جهان اسلام را به شیراز تقدیم کرد. شیراز در سال 2017 این نشان افتخار را بر سینه زد تا بتواند فرهنگ ایرانی و اسلامی را به کشورهای دیگر صادر کند. الشاد اسکندرف دبیر کل مجمع سازمان همکاری های اسلامی در مراسم افتتاح پایتختی جوانان جهان اسلام گفت: « اطمینان دارم در پایان سال 2017 جوانان زیادی با پیام های ارسالی آشنا می شوند چرا که قلب همه جوانان جهان اسلام یکی است. امسال تقویت خلاقیت جوانان شعار ما است چرا که از یک و هفت دهم میلیارد مسلمان 30 درصد جوان هستند.»
وی افزود: «مسلمانان امت واحد هستند و هدف نهایی، وحدت امت اسلام است. سعدی در شعر بنی آدم به همین اصل تاکید می کند. در حال حاضر تفرقه کشورهای اسلامی چالشی است که ما باید از تاریخ اسلام درباره آن درس بگیریم. وقتی با هم جنگ می کنیم یعنی کل کشورهای اسلامی بازنده هستند و باید این مباحث را بیاموزیم زیرا اروپا و غرب زمانی پیشرفت کرد که جنگ را کنار گذاشتند.برای ما اعتدال در میان جوانان همواره مد نظر است و ممالک اسلامی در مرکز علم جهان می توانند قرار بگیرند و در مرکز امور خیر و انسانیتش.»
جوان سرمایه اجتماعی جوامع است و جوانان جهان اسلام باید با کسب دانش در مسیر رشد علمی، ایجاد توسعه پایدار و ایجاد صلح و امنیت در این جوامع گام بردارند. سید محمدعلی افشانی، استاندار فارس در این مراسم، انتخاب شیراز را به عنوان پایتخت جوانان اسلام مایه افتخار دانست و گفت: «شیراز، شهر کردار نیک و پذیرنده باورها و ایدههای مختلف است. از هزاران سال پیش مردمان آن به زندگی مسالمت آمیز اعتقاد داشتهاند و تخت جمشید و پاسارگاد نمونههای با شکوهی از این تمدن اصیل به شمار میروند. وی افزود: «فرهنگ جهانی، مهاجرت، سبک زندگی، اشتغال، فناوری نوین، زیست مجازی، احساس ناامنی اجتماعی، ابهام نسبت به آینده و مساله باورهای دینی و ملی، دغدغههایی هستند که جوانان در جهان اسلام با آنها روبه رو میشوند.»وی معتقد است:« انتخاب شیراز به عنوان پایتخت جوانان جهان اسلام فرصت خوبی برای معرفی داشتههای فرهنگی، ادبی و اسلامی شیراز و تقویت هویت فرهنگی جوانان جهان اسلام است.»
پایداری در توسعه اقتصادی و اجتماعی در جوامع به توسعه سرمایههای انسانی وابسته است و جوانان ارزشمند ترین سرمایههای اجتماع به شمار میروند. از اینرو باید با ایجاد بستر مناسب از فرصتها به نفع نسل جوان بهره برد. بی شک معرفی شیراز به عنوان پایتخت جوانان جهان اسلام علاوه بر مزایای بسیاری که در حوزه فرهنگ و گردشگری دارد میتواند با به تحرک درآوردن پتانسیل و ظرفیت های جوانان غیور ایرانی زمینه اشاعه و معرفی فرهنگ غنی و ناب ایرانی- اسلامی را به نقاط مختلف جهان خصوصا کشورهای اسلامی فراهم کند. وجود هزاران اثر تاریخی جذاب در شهر شیراز و استان فارس ظرفیتی شگرف درحوزه گردشگری است، ظرفیتی که می تواند با فراهم سازی امکان سفرهای همگانی، گروه های جوان ساکن در دیگر کشورهای اسلامی شیفته سفر را با میراث کشورمان آشنا کند.
جوانان، سازنده ترین و اصلی ترین سرمایه برای هر جامعه هستند. جوانان نیروهای فعال، توانمند و قوی جامعه هستند که می توانند آینده یک جامعه را تغییر داده و منافع جامعه را تأمین کنند. طبیعی است که اصلی ترین دستمایه برنامه ریزی بر روی این سرمایه انسانی قرار بگیرد.
حجت الاسلام و المسلمین علوی، وزیر اطلاعات جهوری اسلامی ایران در این مراسم بیان می دارد افتخار ما این است که پیرو دین و آیینی هستیم که برای نسل جوان احترام فراوانی قائل است زیرا جوان دلی پاک و روحی شفاف دارد و هنوز به تعلقات زندگی گرفتار نشده و آرمانگرا و واقعیت گراست و برای رسیدن به این راه قادر به فداکاری است. جوان در پرتو علم رشد می یابد و استعدادهای نهفته اش بارور می شود و لذا باور جوانان به معنی بکارگرفتن بخشی عظیم از سرمایه های کشورهاست. تفکر جوان باوری تفکری است که معمار کبیر انقلاب اسلامی آن را وارد کشور کرد. از همان ابتدا تفکر آن بزرگ بر جوانان بود.»
خانم مولاوردی، معاون رییس جمهوری در امور بانوان با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 300 میلیون جوان در کشورهای عضو کنفرانس اسلامی حضور دارند که ارتقای مشارکت آنها باید در دستور کار دولت ها باشد، عنوان کرد: «خلاقیت جوانان در مسیر توسعه در ایجاد تحول از الزاماتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.» وی با توجه به افزایش فضای خشونت و افراطی گری در منطقه خاورمیانه و همچنین افزایش موج عظیم اسلام هراسی در سطح دنیا گفت: «جوانان شاه کلید تغییر و تحولات این جوامع هستند و کشورهای اسلامی بالاترین پتانسیل جوانان را دارند که می توانند بسیار تاثیرگذار باشند. جمهوری اسلامی ایران امیدوار است کشورهای اسلامی با مشارکت خود، اقدامات موثری در راستای تحقق این اهداف انجام دهند.»
شیراز از مهم ترین مقاصد گردشگری فرهنگی، تاریخی، مذهبی، زیارتی و طبیعی کشور است و با انتخاب آن به عنوان پایتخت جوانان جهان اسلام زمینه همکاری و تعامل فرهنگی میان جوانان کشور با سایر کشورهای جهان فراهم میشود. از اینرو جوانان با استعداد ایرانی شیرازی با تکیه بر توانایی علمی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در کنار جوانان سایر کشورهای اسلامی میتوانند مسیر صلح طلبی را به عنوان یکی از سفارشهای برتر دین مبین اسلام دنبال کنند. در طول یکسال پایتختی شیراز هفت رویداد بین المللی در این شهر از جمله، مسابقات ورزشی جوانان جهان اسلام، جشنواره نوروز، فیلم، موسیقی، مینیاتور و خبرنگاران جوان جهان اسلام برگزار خواهد شد و کمپ رهبران جوان نیز در شیراز احداث می شود.