نوروز ایرانی(10)
(last modified 1396-01-02T10:40:20+00:00 )
حمل 02, 1396 15:10 Asia/Kabul
  • نوروز ایرانی(10)

در این برنامه از غذاهای مرسوم در ایام نوروز با شما سخن می گوییم.

نوروز ایرانی

یکی از متداول‌ترین غذاهایی که در بیشتر مناطق ایران قبل از سال نو و به مناسبت نوروز پخته می‌شود، سمنو است. سمنو یکی از اجزای سفره هفت سین ایرانیان است و معمولاً زنان با مشارکت یکدیگر آن را می پزند. در تهیه این غذا از عصاره جوانه گندم استفاده می‌شود و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. لذا امروزه معمولاً در تمامی فصول سال طبخ می شود. غذاهای مربوط به شب سال نو و اولین روز فروردین نیز از تنوع بسیاری برخوردار است. سبزی پلو با ماهی، کوکو سبزی، آش رشته و ماهی شکم‌پر از جمله غذاهای سنتی بیشتر مناطق ایران است که در شب عید و روز عید طبخ و در جمع خانواده صرف می شود. خورش سبزی (قورمه سبزی) با پلو نیز از غذاهای اصیل ایرانی است که در بیشتر نواحی ایران بخصوص مناطق کوهستانی در شب سال نو پخته می شود. مردم برخی از شهرها معتقدند با خوردن خورش سبزی تا پایان سال زندگیشان همراه با سبزی و خرمی خواهد بود. غذای مخصوص همدانی ها در شب سال نو، آبگوشت و کوفته است. مخلفات داخل کوفته شامل خرما، گردو، تخم مرغ، آلو، پیاز سرخ شده و ادویه های مختلف است که همراه با انواع ترشی مصرف می شود. در شب عید نوروز مردم زنجان معمولاً یک ماهی تهیه می‌کنند و در کنار ماهی، رشته پلو یا زعفران پلو (بسته به استطاعت خانواده) پخته می‌شود. یکی از دلایلی که مردم برای مصرف ماهی در شب سال نو بر می‌شمرند این است که چون آب دریا حیات بخش است برای همین در اول سال از موجودات دریائی استفاده می‌کنند تا سال خوبی داشته باشند. مازندرانی ها نیز در شب سال نو، سبزی پلو با ماهی و ته چین می پزند. گیلانی ها نیز در شب عید نوعی غذای محلی به نام ترشی تره که ترکیبی از سبزیجات محلی و سیر و تخم مرغ است همراه با پلو می خورند.

در برخی از مناطق ایران مثل آذربایجان و کرمانشاه و اراک یکی از قدیمی‌ ترین و اصیل‌ترین غذاهای ایرانی به نام "رشته پلو" را در شب عید می پزند و معتقدند با خوردن این غذا در سال جدید، رشته‌ ی کارها را می توانند به دست بگیرند. البته مردم تهران نیز با همین تعبیر در روز عید رشته پلو می خورند. در اراک از شهرهای مرکزی ایران پخت نوعی نان به نام فطیر نیز رایج است. آذربایجانیها علاوه بر رشته پلو، قبل از سال نو انواع دلمه را که درون آن گوشت و سبزیجات و برنج پخته و حبوبات است، می پزند و معتقدند با پختن و خوردن دلمه در سال جدید به آرزوهایشان می رسند. مردم خراسان در شب عید سبزی پلو با ماهی می خورند و در روز عید نیز خورش قیمه همراه با رشته پلو می خورند. برخی از خانواده های خراسانی معتقدند در روز اول سال خوردن آش رشته نیزباعث می شود در سال جدید رشته کارها به دست گرفته شود.

کلیدواژه