منشور آسمانی: قرآن از نگاه قرآن (1)
(last modified Sat, 27 May 2017 09:10:14 GMT )
جوزا 06, 1396 13:40 Asia/Kabul
  • منشور آسمانی: قرآن از نگاه قرآن (1)

دوستان همراه، ضمن تبریک فرارسیدن ایام پربرکت ماه خیر و رحمت رمضان، با ویژه برنامه 5 دقیقه ای، «منشور آسمانی» در 30 روز ماه رمضان در خدمت شما هستیم تا در این ماه مبارک که ماه نزول قرآن نیز می باشد، به بررسی و معرفی کلام آسمانی قرآن از نگاه قرآن بپردازیم. با ما همراه باشید.

فرا رسیدن ماه مبارک رمضان ، ماه رحمت بیکران الهی ماه نزول قرآن و ماه پاکسازی روح و روان، ماه دعا و ماه راز و نیاز به درگاه خداوندی را به تمام مسلمانان، بویژه شما مخاطبان گرامی تبریک می گوییم. 

ماه رمضان، ماه نزول قرآن

 یکی از رخدادهای مهم و برجسته ماه رمضان، نزول قرآن است. به یاری خدای بزرگ می خواهیم برای آشنایی و شناخت نسبی این کتاب بی نظیر الهی، مجموعه برنامه هایی را تحت عنوان "منشور آسمانی" تقدیم حضورتان کنیم. برخلاف صدر اسلام که تا حدود نسبتاً زیادی مسلمانان نسبت به حفظ و پاسداری از قرآن و درک مفاهیم عمیق و زندگی ساز آن حساسیت داشتند و قرآن در ترسیم خطوط فکری و عملی آنان نقش داشت ولی رفته رفته و به مرور زمان بویژه از زمانی که جامعه اسلامی از مسیر راستین الهی خود خارج شد و نظام اسلامی از اهداف و آرمان های بلند و انسان ساز خود فاصله گرفت و به انحراف کشیده شد از قرآن فقط ظاهری باقی ماند و روح وحقیقت آن به دست فراموشی سپرده شد. درست از همین زمان بود که دوران سقوط و انحطاط دنیای اسلام آغاز گردید. از هنگامی که شناخت و درک مفاهیم قرآن جای خود را به احترام ظاهری و صوری آن سپرد و محتوای قرآن وعمل به آن مورد توجه جدی قرار نگرفت. از این زمان بود که شکوه و عظمت دنیای اسلام در هم شکست و وحدت و اتحاد مسلمانان که بر محور قرآن شکل گرفته بود به تفرقه و جدایی، مبدل گردید و عزت و سربلندی کشورهای اسلامی به ذلت و تن دادن به حاکمیت های استکباری و شرک آمیز منتهی گشت و جایگاه و نقش سازنده قرآن کمرنگ گردید. کافی است نگاهی به صحنه زندگی مسلمانان در دنیای امروز بیاندازیم و ببینیم قرآن در چه جایگاهی قرار دارد؟ در نظام های اقتصادی و سیاسی؟ در روابط اجتماعی؟ در مراکز آموزشی؟ در اجرای عدالت و مبارزه با تبعیض ها و فاصله های عظیم طبقات ؟ در اخلاق و رفتار فرد و جامعه؟ در سبک زندگی ؟ در معاشرت ها؟ و دهها مورد دیگر. 

                                         ************

تنها راه عظمت از دست رفته جهان اسلام، تنها راه وحدت مسلمانان و تنها راه رهایی از سلطه بیگانگان و استقلال و آزادی آنان بازگشت به قرآن است.

 رسول گرامی اسلام (ص ) که پیش از هرکسی نگران دنیای اسلام بود، خطاب به آنان می فرماید: «هر گاه (هجوم همه جانبه دشمن ) فضا را تیره و تار نمود وتشخیص حق و باطل را برایتان مشکل ساخت به قرآن پناه آورید .... هر که قرآن را فرا روی خود قرار دهد او را به سوی بهشت الهی سوق میدهد .وهر که به آن پشت کند به سوی ( یک زندگی ) دوزخی می کشاند . قرآن راهنمایی است که به بهترین راهها هدایت میکند .... در قرآن چراغهای هدایت و کانون های روشنگر حکمت قرار دارد» . (نوادر الراوندی21022)

قرآن، کلید رستگاری انسان

 یکی دیگر از ویژگی های برجسته قرآن آن است که در آن تمام نیازهای جامعه بشری پیش بینی شده است که خدای بزرگ بدان تصریح نموده و می فرماید:

 " ماکتاب ( قرآن) را برتو فرو فرستادیم که بیان کننده و روشنگر هر چیز است و هدایت کننده رحمت و بشارت برای مسلمین است .( نحل /بخشی از آیه 89)

پیام آیه این است که مسلمانان با وجود قرآن که بیانگر هر چیز و هر نیاز است دیگر احتیاجی برای پاسخگویی به نیازهای اساسی و منطقی به سایر ادیان و مکاتب شرقی وغربی ندارند و باید به این رهنمود قرآن یقین داشته باشند که:

مطابق آیه 9 سوره اسراء، این قرآن به استوار ترین و برترین راهها هدایت و راهنمایی می کند. درست به همین دلیل است که قرآن فرا زمانی است، یعنی اختصاص به زمان خاصی ندارد و میتواند در هر عصر و هر زمانی به عنوان الگویی کامل و خالی از هر گونه نقض، پاسخگوی جامعه بشری باشد.

 امام باقر(ع ) در تبیین این حقیقت انگار ناپذیر فرموده اند:

"همانا خداوند هیچ چیزی را که تا روز قیامت مورد نیاز انسان است باقی نگذاشته مگر آن که در کتابش ( قرآن ) فرو فرستاده ( و مطرح ساخته ) و برای فرستاده خود ( یعنی پیامبرش ) تبیین و روشن نموده است .؟ (بحار 84/92)

 

بدون تردید سطح آگاهی و بینش انسان ها، نه تنها یکسان بلکه کاملا متفاوت است. به همین جهت هرکس به میزان بصیرت و قابلیت خود می تواند از معارف عمیق قرآن بهره برداری نماید. حسین بن علی (ع) سخن روشنگری دراین باره دارد که می فرماید: " کتاب خداوند ( یعنی قرآن ) دارای چهار بخش است:

 عبارات، اشارات، لطایف و حقایق؛ عبادات برای تمام مردم، اشارات برای خواص، لطایف برای اولیاء ( الهی ) و حقایق آن برای پیامبران است . (بحار 278/75)

قرآن کریم