بیانات رهبری در محفل انس با قرآن
در نخستین روز از بهار قرآن، ماه مبارک رمضان، محفل نورانی انس با قرآن کریم به مدت سه ساعت در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار شد. در این مراسم ، که با حضور جمعی از چهره های قرآنی کشور برگزارشد قاریان به تلاوت آیات قرآن، جمع خوانی و تواشیح پرداختند
در نخستین روز از بهار قرآن، ماه مبارک رمضان، محفل نورانی انس با قرآن کریم به مدت سه ساعت در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار شد. در این مراسم، که با حضور جمعی از چهره های قرآنی کشور برگزارشد قاریان به تلاوت آیات قرآن، جمع خوانی و تواشیح پرداختند. حضرت آیتالله خامنهای در این مراسم با ابراز خرسندی از شکفتن گلهای قرآنی در بوستان بزرگ ایران، گفتند: "بذر مبارک قرآن در این سرزمین پاشیده شده است و امروز فضای عمومی کشور با قرآن آشناست و کودکان و نوجوانان در نقاط مختلف کشور با قرآن انس دارند درحالیکه در دوران طاغوت، فضای عمومی کشور به ویژه برای کودکان و جوانان، با قرآن بیگانه بود" ایشان، پیشرفتهای محسوس در حرکت قرآنی کشور را «هنرِ انقلاب و نظام اسلامی» خواندند و افزودند: "با وجود این پیشرفتها، هنوز در اول راه هستیم و جلسات قرآنی باید مقدمهای برای انس با قرآن و قرآنیشدنِ ذهنیت عمومی مردم باشد."
ماه مبارک رمضان، ماه نزول قرآن است. در فرهنگ اسلامی رمضان را بهار قرآن می خوانند چرا که در شب قدرِ آن، قلب پیامبر اکرم(ص) همه قرآن را از جبرییل امین، فرا گرفت و قرآن از لوح محفوظ بر قلب وسیع و نورانی بزرگترین پیامبران منعکس شد. در این ماه ، مؤمنین با روزه گرفتن ، عبادت ، مناجات و دعا دل های خود را برای دریافت معانی قرآنی آماده می کنند . امام باقر(ع) فرمود: « برای هر چیز بهاری است، و بهار قرآن ماه رمضان است.» و امیر مؤمنان علی(ع) در شأن قرآن فرمود: « در قرآن بیندیشید که بهار قلبهاست.» از این رو باید گفت که بخش اعظم برکات ماه رمضان، در رابطه با قرآن است، و در این ماه باید بذر دستورهای نورانی قرآن را در مزرعه دلها بکاریم، تا رشد و نمو کند و سرانجام میوه قرآن را در این ماه برای غذای روح برگیریم. چنین بهره برداری جز از راه اُنس حقیقی با قرآن به دست نخواهد آمد.
حضرت آیت الله خامنه ای انس گرفتن با قرآن را زمینه ای برای تدبر در نکات قرآنی دانستند و تأکید کردند در این صورت می توان پاسخ سوالات اساسی دربارۀ زندگی را از قرآن استنباط کرد . ایشان فرمودند گمراهی و بدبختی بشر در جهان امروز به دلیل این است که نتوانسته پاسخ سوالات خود را درباره امورات اساسی زندگی مانند ارتباط انسان با دنیا، چگونگی برخورد با مال دنیا، نوعِ دوستی ها و دشمنی ها ، نحوۀ رفتار و نوعِ موضع گیری ها بیابد. رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران با اشاره به برخی مشکلات بشر در جهان امروز نظیر جنگ ، ناامنی، ترس، گمراهی، متلاشی شدن خانواده ها، اختلاف طبقاتی فاحش و محرومیت ها فرمودند : «اینها همه بهخاطر این است که سؤالات زندگی درست جواب داده نشده، غلط فهمیده شده؛ و به همین خاطر این نظام های اقتصادی و سیاسی کجومعوج در دنیا به وجود آمده و بشریّت، گرفتار این بلاها شده است ... جامعهای که راه درست را نشناسد، صراط مستقیم را نشناسد، با خدا مرتبط نباشد، این[طور] است. این جوامع بشری متأسّفانه امروز دچار یک چنین ضلالت و گمراهیای هستند.» ایشان تأکید کردند انس با قرآن و تدبر در آیات نورانی آن می تواند پاسخ های صحیح به سوالات زندگی را به انسان نشان دهد.
حضرت آیت الله خامنه ای در ادامه سخنان خویش به مشکلات امروز "جوامع اسلامی" نیز اشاره کردند و آنها را نیز ناشی از بی توجی به آموزه های قرآنی و عدم تدبر دانستند. ایشان حاکمیت عده ای نادان و فرومایه را بر برخی جوامع اسلامی یکی از این مشکلات معرفی کردند و تأکید کردند نادانی این عده و رفتارهای بی ارزش آنها، ناشی از بی ایمانی و ناآشنایی با حقلایق قرآنی است. رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به این آیه از قرآن کریم که می فرماید : « (مؤمنین ) بر کافران، سختگیر [و] با همدیگر مهربانند.» (فتح، ۲۹) فرمودند: « حکام سعودی و امثال آن ها... «با کفّار مأنوسند و به آن ها علاقهمندند، برای آنها از اموال ملّتشان [خرج میکنند] ؛ پول معادن زیرزمینی و ثروتهای ملّی را به جای اینکه صرف بهبود زندگی مردم بشود تقدیم می کنند به کفّار ، به دشمنان مردم. احمق ها خیال می کنند که با دادن پول ... می توانند صمیمیّت دشمنان اسلام را جلب کنند، ( در حالی که) صمیمیّتی وجود ندارد؛ همانطور که خود( مسوولان آمریکایی) هم گفتند، مثل گاو شیرده ،شیرشان را میدوشند، وقتیکه دیگر شیر نداشتند، ذبحشان میکنند.... ( این دوستی با کفار در حالیست که حکام سعودی و امثال آنها با مردم مسلمان یمن و بحرین اینطور غیر انسانی و وحشیانه رفتار می کنند. »
حضرت آیت الله خامنه ای با استناد به آیه 81 از سورهی اسراء که می فرماید: «... آری، باطل همواره نابودشدنی است .» تصریح کردند حکومت هایی اینچنینی که بر خلاف معارف قرآنی حرکت می کنند باطلند و قطعاً دچار زوال و سقوط و بدبختی خواهند شد؛ در این هیچ تردیدی نیست. البتّه ممکن است چهار صباح زودتر یا دیرتر انجام بگیرد؛ بستگی دارد به اینکه جامعهی مؤمن، چطور عمل بکند؛ اگر درست عمل بکند، این اتّفاق زودتر میافتد؛ اگر درست عمل نکند، این اتّفاق چهار صباح دیرتر میافتد؛ امّا حتماً این اتّفاق میافتد. » رهبر معظم انقلاب همچنین تأکید کردند مطابق قرآن که کلام پروردگار است ، آینده متعلق به مؤمنین و مجاهدان در راه خداست . ایشان تجربه های چهل ساله مردم ایران را درباره پیروزی انقلاب و مقاومت آن در برابر دشمنان قدرتمند خارجی ، تأییدی بر این وعده الهی دانستند و گفتند : « ما کسانی هستیم که در کشورمان یک حکومتی بر سر کار بود که همین معاشقهای که میبینید حکّام آمریکا با آن بیچارهها ( حکام سعودی) انجام می دهند، آن روز با حکومت ایران انجام می دادند؛ به حکومت پهلوی صریحاً می گفتند «ایران ژاندارم ما در خلیج فارس است» .... درعینحال که یک چنین حکومتی بر سرِ کار بود، ملّت ایران توانست با قدرت ایمان، با مجاهدت، با فداکاری، این حکومت را علیرغم همهی پشتیبانیهای جهانیای که از او می شد ساقط کند و به جای او نظامی را سرِ پا کند که قدرت های استکباری طاقت دیدن آن را ندارند؛ یعنی نظام جمهوری اسلامی »
رهبر معظم انقلاب اسلامی در ادامه سخنان خویش به یکی دیگر از آیات نورانی قرآن اشاره کردند که می فرماید: « اگر مؤمن هستید ، سستی مکنید و غمگین مشوید که شما برترید.» ( آلعمران، آیهی ۱۳۹) و فرمودند« در راه ایمان قوی باشید، صریح باشید، ثابتقدم باشید؛ بنده اصرار دارم که در زمینهی ذکر مبانی اسلامی، آحاد ملّت ایران و مسئولین کشور صریح باشند.» حضرت آیت الله خامنه ای تصریح کردند:« برقراری ارتباطات جهانی برای نظام اسلامی ضروری است اما این هیچ منافاتی با صراحت در بیان مبانی و اصول اسلامی ندارد.» ایشان بار دیگر به تجربه موفق جمهوری اسلامی ایران را در پیروزی بر دشمنان با تکیه بر ایمان و اراده اشاره کردند و فرمودند : « ما به چشم خودمان دیدیم که یک ملّتی با دست خالی در جنگ تحمیلی پیروز شد؛ یک ملّتی با تازهکار بودن در مسائل سیاسی و بینالمللی، بر توطئههای دشمنان پیروز شد؛ یک ملّتی با اینکه در مقابلش یک جبههی قدرتمند مادّی شکل گرفته که از پشت خنجر میزنند، از جلو شمشیر میکشند، هیاهو می کنند، عربده می کشند، فلان می کنند، چهل سال است علیه ما دارند مرتّب توطئه می کنند، چهل سال هم هست مرتّب توطئههایشان خنثی می شود؛ اینها را مگر نمیبینیم؟ اینها همان تجربههای ما است؛ این تجربهها را در نظر بگیریم و بدانیم که راه پیشرفت قوی، قدرتمندانه، با عزّت و موفّق عبارت است از ارتباط با قرآن؛ مادر همهی این خیرات، این کتاب عزیز الهی است که الحمدلله شما با آن آشنا هستید... اصل کار، این قرآن است.»
حضرت آیت الله خامنه ای در بخش پایانی سخنان خویش به فعالان در حوزه معارف قرآنی توصیه کردند جلسات قرآنی و تعلیم و تعلم قرآنی را افزایش بدهند و مفاهیم و معانی قرآنی را زنده کنند. ایشان همچنین به قاریان قرآن توصیه کردند هنگام تلاوت، با در نظر گرفتن مفهوم آیات، شنونده را متوجه این مفاهیم کنند. ایشان فرمودند: «در تلاوت قرآن باید همهی آنچه از مضمون در این کلمه هست، با بلند خواندن و آهسته خواندن و اوج گرفتن و پایین آمدن و تغییر صوت و نوع ادا، بایستی به مخاطب ارائه شود. »