یونسکو و محکومیت اقدامات رژیم صهیونیستی در مسجدالاقصی
یونسکو حرم ابراهیمی و شهر الخلیل را در فهرست میراث جهانی که در معرض خطر هستند، قرار داد و اقدامات رژیم صهیونیستی در این منطقه را محکوم کرد. این سازمان بین المللی پیشتر نیز قطعنامههایی را به نفع فلسطین صادر کرده بود که از جمله آنها رأی دادن به اشغالی بودن شهر قدس است .
چهل و یکمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو در ژوئیه 2017 در شهر کراکوف لهستان برگزار شد که طی آن شهر الخلیل در سرزمین فلسطین به عنوان میراث جهانی به ثبت رسید. شهر تاریخی یزد، بخش قدیمی شهر احمدآباد هند و بخشهایی از شهر استراسبورگ فرانسه از جمله مناطقی است که در این نشست به ثبت رسیدند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به مصوبه یونسکو درباره شهر «الخلیل» حمله کرد و تصمیم این نهاد سازمان ملل را «مزخرف» خواند. وی در پیامی ویدئویی در صفحه فیسبوک خود گفت: این یکی دیگر از تصمیمات مزخرف است که به تصویب سازمان ملل رسید.
رژیم صهیونیستی روز جمعه اعلام کرد در واکنش به تصمیم یونسکو برای قرار دادن بخش قدیمی شهر الخلیل در فهرست میراث جهانی در معرض خطر، در این شهر یک موزه تاریخ یهودیان خواهد ساخت.

دفتر نخست وزیری اسرائیل در بیانیه ای اعلام کرد نتانیاهو تصمیم گرفته است یک میلیون دلار از حق عضویت اسرائیل به سازمان ملل را در پی این اقدام یونسکو کاهش دهد و از این پول برای تاسیس یک موزه برای نمایش تاریخ ساکنان یهودی الخلیل استفاده خواهد کرد.
اسرائیل شهر الخلیل را همراه با سایر نواحی کرانه باختری، شرق بیت المقدس و نوار غزه در جنگ سال 1967 خاورمیانه اشغال کرد و از آن زمان به بعد به رغم انتقادات گسترده بین المللی این مناطق را در کنترل خود دارد.
آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی درباره یونسکو گفته است: یونسکو یک سازمان جانبدارانه و ضد اسرائیلی است. این اقدام ثابت کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین برای تحقق صلح تلاش نمیکند بلکه برای خدشهدار کردن وجهه اسرائیل تلاش میکند. وزارت خارجه اسرائیل نیز آن را یک لکه ننگ توصیف کرد و امانوئل ناشون، سخنگوی وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی در صفحه توئیتر خود با محکومیت این اقدام یونسکو، نوشت: شرم بر تو یونسکو! این اقدام لکه ننگی بر پیشانی این سازمان است.
پس از رأی یونسکو در به رسمیت شناختن بخش قدیمی شهر الخلیل به عنوان منطقه فلسطینی، آمریکا نیز اعلام کرد در روابط خود با یونسکو بازنگری خواهد کرد. نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد تصمیم یونسکو درباره الخلیل را "توهین به تاریخ" توصیف و با صدور بیانیهای اعلام کرد: این قطعنامه سبب خنثی شدن تلاشهای کنونی دولت ترامپ برای احیای مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطین میشود که یکی از اولویتهای مهم سیاست خارجی برای واشنگتن محسوب میشود.

گفتنی است در حالی که آمریکا همچنان یکی از اعضای هیئت اجرایی پنجاه و هشت عضوی یونسکو است، اما دیگر حق رأی دادن در کنفرانس عمومی آن را ندارد.
کمیته میراث جهانی یونسکو با وجود تلاشهای مذبوحانه سفیر اسرائیل در این اجلاس و برای جلوگیری از تصمیمگیری این کمیته به نفع فلسطینیان، استقلال خود را حفظ کرد و در رأیگیری انجام شده شهر قدیمی الخلیل (هبرون) و حرم ابراهیمی را به دلیل تجاوزات دولت اشغالگر قدس در فهرست آثار در خطر یونسکو قرار داد. این تصمیم با واکنش بیادبانه، گستاخانه و بسیار سخیف سفیر رژیمصهیونیستی در یونسکو روبرو شد، به گونهای که وی در پایان سخنان خود گفت باید به دستشویی برود، چون رفتن به دستشویی برای وی مهمتر از حضور در این اجلاس است. همه حاضران هنگام ترک جلسه توسط وی، او را یک صدا تمسخر و هو کردند.
در هر حال یونسکو به رغم اعتراضات شدید کارمل شاما، نماینده رژیم صهیونیستی در این نهاد، با 12 رأی موافق و 3 رای مخالف و 6 رای ممتنع، الخلیل بزرگ ترین شهر کرانه باختری رود اردن را که در 30 کیلومتری جنوب بیت المقدس واقع شده است، به عنوان میراث جهانی یونسکو به رسمیت شناخت که یک پیروزی دیپلماتیک برای فلسطینیان به شمار می رود.

الخلیل که هزاران سال سابقه تاریخی دارد، حدود 200 هزار نفر جمعیت فلسطینی مسلمان دارد و تعداد اندکی از صهیونیست ها اخیراً با حمایت رژیم صهیونیستی با ایجاد شهرک هایی در نزدیکی آثار تاریخی این شهر، منطقه تاریخی شهر را در معرض تهدید و نابودی قرار داده اند. در قطعنامه پیشنهادی فلسطینیان، برهویت اسلامی بخش قدیمی این شهر تاکید شده و آمده است که این بخش از الخلیل با گذشت قرنها تغییرات اندکی کرده است.
پیش از این، کمیته اجرایی یونسکو در اردیبهشت ماه سال 1396 ( مه 2016 ) با تصویب قطعنامه ای، با محکوم کردن رژیم صهیونیستی به علت نقض موازین بین المللی در شهر بیت المقدس (اشغالی) و نوارغزه، خواستار احترام به هویت تاریخی بیت المقدس شد. در این قطعنامه رژیم صهیونیستی به علت نقض موازین بین المللی در بیت المقدس و غزه، محکوم شده و مسئولیت بین المللی رژیم تل آویو برای احترام به هویت اسلامی مسجدالاقصی و حرم الشریف، برای کوه معبد، یادآور شده است.
یونسکو اعلان کرده است: هدف از گنجانده شدن عبارتی در متن قطعنامه این سازمان که در آن از بیت المقدس با هویت ادیان یکتا پرستی – یهودیت، مسیحیت و اسلامی یاد شده، خنثی کردن برنامه های رژیم صهیونیستی برای یهودی سازی شهر قدس است. این قطعنامه، تل آویو را به عنوان قدرت اشغالگر معرفی کرده و اشغال بخش شرقی بیت المقدس را از سوی صهیونیست ها، به رسمیت نمی شناسد.
یونسکو با انتقاد از رژیم صهیونیستی به علت اجرای عملیات حفاری در قسمت شرقی شهر بیت المقدس و در محدوده شهر قدیمی، اعلام کرده است: نوع برخورد رژیم تل آویو با شهر غزه، مقبره پیشگامان در الخلیل و آرامگاه راشل در شهر بیت لحم بر خلاف موازین بین المللی است.
"رلی معایعه" وزیر گردشگری و آثار باستانی فلسطین می گوید: سازمان یونسکو به درخواست طرف فلسطینی، شهر الخلیل و حرم ابراهیمی را به عنوان چهارمین اثر فلسطینی در میراث جهانی ثبت کرد.
معایعه بر اهمیت این حادثه تاریخی که نشانگر هویت فلسطینی الخلیل و حرم ابراهیمی و تعلق این دو اثر از لحاظ باستانی و تاریخی به ملت فلسطین است، تاکید و اعلام کرد که این مساله دروغ بودن ادعاهای رژیم صهیونیستی را که خواهان الحاق حرم ابراهیمی به میراث یهودی بود، نشان داد و باعث حمایت از حرم ابراهیمی و محیط اطراف آن از تجاوزات صهیونیستی و یهودی سازی بی وقفه می شود. وی همچنین این تصمیم را برای عرصه گردشگری فلسطین مهم توصیف کرد و گفت وزارت گردشگری تلاش خواهد کرد از این مساله برای ترویج گردشگری در این شهر و حمایت بین المللی از این میراث فرهنگی استفاده کنند.
وزارت گردشگری فلسطین با همکاری وزارت خارجه و شهرداری الخلیل و کمیته بازسازی این شهر، الخلیل را به عنوان یکی از شهرهای نامزد درج در فهرست میراث جهانی معرفی کرده بودند.

الخلیل از قدیمی ترین شهرهای فلسطین است که تاریخ 6 هزار ساله دارد و نزد همه ادیان آسمانی مقدس به شمار می رود. این شهر پس از مکه، مدینه و قدس، چهارمین شهر مقدس مسلمانان به شمار می رود و حرم شریف ابراهیمی هم از مهمترین آثار تمدنی این شهر است.
الخلیل ساختمانهای قدیمی زیادی از جمله آرامگاه حضرت ابراهیم(ع)، اسحاق(ع)، یعقوب(ع) و همسرانشان را در خود جای داده است. به همین جهت دومین شهر مقدس یهودیان و شهری مقدس برای پیروان دیگر ادیان توحیدی نیز به حساب میآید.
الخلیل (حِبرون)، در قسمت کوهستانى فلسطین و در بخش جنوبى کوههاى قدس واقع است. مناطق شمالى و غربى استان الخلیل تحت تأثیر آب و هواى مدیترانهاى و میزان بارش سالیانه آنجا حدود 500 میلیمتر است. استان الخلیل آثار فرهنگى و تاریخى متعددى دارد که برخى از آنها عبارتاند از : بقعه ارم خلیل یا حرم رامةالخلیل، در شمال شهر الخلیل که به سبب اقامت حضرت ابراهیم علیهالسلام و خانوادهاش، شهرت دارد. عین ساره با مناظر زیبا و قدیمى، صخرههاى کندهکارى شده و چشمه و قنات، از دیگر اماکن دیدنی این شهر است .
پس از جنگ 1346ش (1967)، صهیونیست ها درصدد برآمدند تا حرم ابراهیمى را به معبد یهودیان تبدیل سازند و تلاش هایى براى تغییر کتیبههاى اسلامى در حرم و نصب کتیبههایى به زبان عبرى براى زائران انجام دادند. در این شهر بالغ بر پنجاه مسجد قدیمى و جدید وجود دارد که جامع نبىیونس در مجاورت قبر یونس نبى، جامع جاولى منسوب به سنجربن عبداللّه جاولى، قزّازین کوچک و بزرگ، برکه، اقطاب و صلاحالدین از مهمترین آنهاست .
ریشه نام حبرون در معناهایی چون همراه، متحد و دوست به کار میرود و نام حبرون، مفهوم رفاقت را میرساند. الخلیل نام شهر در عربی نیز از لقب ابراهیم (خلیلالله) گرفته شده که خود به معنای دوست است.
از رویدادهای تلخ این شهر می توان به قتل عام مسلمانان در روز عید فطر سال 1994 میلادی توسط باروخ گلدشتاین اشاره کرد. او که یک یهودی آمریکایی الاصل ساکن مناطق اشغالی بود، هنگامی که نمازگزاران در مسجد الخلیل در حال سجود بودند با مسلسل از کنار یکی از ستونهای مسجد به روی آنان آتش گشود و در نتیجه 29 تن را کشت و 125 تن را زخمی کرد. این رویداد بازتابها و اعتراضات فراوانی را علیه صهیونیستها بر انگیخت. ارتش رژیم صهیونیستی در درگیری با فلسطینیان معترض 2 روز پس از این رویداد 19 تن دیگر را کشت.