پیامدهای بحران سیاسی در افغانستان
(last modified 1395-05-31T10:10:55+00:00 )
اسد 31, 1395 14:40 Asia/Kabul
  • پیامدهای بحران سیاسی در افغانستان
    پیامدهای بحران سیاسی در افغانستان

همان گونه که پیش بینی می شد اختلافات اشرف غنی رئیس جمهور و عبدا... عبدا... رئیس شورای اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان در مورد نحوه اجرای توافقنامه سیاسی علنی شد و این موضوع نگرانیهای زیادی را در مورد پیامدهای آن بروضعیت سیاسی و امنیتی افغانستان ایجاد کرده است.

از ابتدای شکل گیری دولت وحدت ملی افغانستان در دو سال گذشته، عبدا... عبدا... که این توافقنامه را با محمد اشرف غنی امضا کرد بر تقسیم قدرت به شکل 50 فیصد تاکید داشت .اما محمد اشرف غنی چنین اعتقادی ندارد بلکه معتقد است عبدا... عبدا... که حکمش را رئیس جمهوری صادر کرده است باید زیر دست وی کار کند و تابع رئیس جمهوری باشد .به همین دلیل کاملا مشخص بود که دیر یا زود اختلافات دو تن علنی خواهد شد .

اختلافات میان اشرف غنی و عبدا.. زمانی تشدید شد که شایعاتی مبنی براینکه رئیس جمهور قصد دارد عطا محمد نور را از ولایت بلخ برکنار کند در عرصه سیاسی افغانستان مطرح شد . با توجه به موقعیت محمد نور در میان مجاهدین ، این اقدام اشرف غنی ، ضربه بزرگی به عبدا... عبدا... و جناح او است .

براساس توافقنامه سیاسی که با وساطت جان کری وزیر خارجه آمریکا پس از انتخابات ریاست جمهوری دو سال پیش و بن بست در اعلام نتایج آن میان عبدا... و اشرف غنی امضا شد ، باید قدرت سیاسی و مناصب دولتی میان طرفین تقسیم شود .

براساس این توافقنامه قرار بود بعد ازدو سال از تشکیل دولت وحدت ملی، لویه جرگه تشکیل و با اصلاح قانون اساسی ، سیستم حکومتی افغانستان از ریاستی به پارلمانی و از قدرت متمرکز به فدرال تبدیل شود ، اما اشرف غنی و جناح پشتون مانع از اجرای این توافقات شدند .عبدا... عبدا... نیز علاوه بر آنها بر اصلاح نظام انتخاباتی و همچنین اصلاح اداری تاکید دارد .وی خواهان توزیع قدرت در مناطق قومی نیز هست .

اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان به پشتوانه قوم پشتون زیر بار این درخواستهای عبدا... عبدا... نرفته است و تمایلی نیز برای اجرای توافقنامه سیاسی با وی ندارد . از دیدگاه ناظران سیاسی برای حل بحران سیاسی در افغانستان دو راه حل افغانی وجود دارد.

اول انکه اشرف غنی در برابر درخواست عبدا... عبدا... کوتاه بیاید و توافقنامه سیاسی را اجرا کند . دوم انکه دو طرف با برگزاری انتخابات زود هنگام ریاست جمهوری موافقت کنند که احتمال آن بسیار کم است .

راه حل سومی نیز مطرح است و آن اینکه باردیگر سازمان ملل به حل اختلافات سیاسی در افغانستان کمک کند که راه حل غیرافغان محسوب می شود . اگر این راه حل اجرا شود نشان می دهد راه حل افغانستانی ، کارآیی ندارد و جناحهای مختلف سیاسی ،قومی و مذهبی نتوانسته اند اختلافات خود را حل کنند.

واقعیت این است مجاهدین افغانستان نگران آنند که در روند تضعیف عبدا... عبدا... توسط جناح محمد اشرف غنی رئیس جمهوری این کشور ، موقعیت آنان نیز در جامعه این کشور تضعیف شود.

مجاهدین افغان آمریکا را مقصر وضعیت موجود می دانند . اشرف غنی مانند سران و مقامات اسبق افغانستان از روحیه ناسیونالیستی پشتون برخوردار است و اجازه نمی دهد غیر پشتونها به قدرت برسند.به همین دلیل اتخاذ راه حل سیاسی برای پایان دادن به بحران سیاسی در افغانستان دشوار است .

تردیدی نیست برنده وضعیت بحران سیاسی افغانستان طالبان و گروههای تروریستی خواهند بود.این بدان معنا است که اگر عبدا.. عبدا.. و اشرف غنی نتوانند راه حلی برای پایان دادن به اختلافات خود بیابند ، نزد مردم نیز بازنده وضعیت بحرانی خواهند بود.

افغانستان در حالی وارد بحران سیاسی شده است که گفته میشود طالبان درصدد انتقال شورای کویته و پایگاه فرماندهی خود از پاکستان به ولایت هلمند افغانستان هستند . به همین دلیل این گروه تمام توان خود را برای اشغال ولایت هلمن به کار گرفته است .90 فیصد مواد مخدر افغانستان در هلمند تولید می شود و اگر طالبان موفق به اشغال هلمند شوند به منبع مالی مطمئنی دست خواهند یافت .

با این حال افغانستان به سمت نهادسازی دموکراتیک پیش می رود ، هرچند این روند کند است .نهاد سازی در افغانستان به نظر می رسد به سمت ایجاد نظام پارلمانی در حرکت است . پشتونها اما می کوشند قدرت را در اختیار خود داشته باشند و مایل به برای واگذاری قدرت به غیر پشتونها در افغانستان نیستند .

گفته می شود در میان جهادی ها حزب اسلامی حکمتیار که اخیرا مذاکرات خود را برای امضای توافقنامه همکاری با دولت وحدت ملی افغانستان اغاز کرده است ، از عبدا... عبدا... حمایت نمی کند بلکه بیشتر جمعیت اسلامی متعلق به تاجیکها از عبدا... عبدا... حمایت می کند.

بخشی از مجاهدین پشتون هم از اشرف غنی حمایت می کنند و این باعث شده است وضعیت پیچیده ای بر امور سیاسی افغانستان حاکم شود .

با توجه به اینکه هنوز انتخابات مجلس ملی ،شورای ولایتی و استانی در افغانستان برگزار نشده است ، امکان تشکیل لویه جرگه برای تغییر قانون اساسی و تغییر نظام حکومتی وجود ندارد . از اینرو بحران سیاسی در افغانستان باید به شکل قوم محور با دخالت ریش سفیدان یا ملت محور ، براساس منافع و مصلحت ملی حل شود . این موضوع مهم و اساسی است که بر تحولات آتی افغانستان تاثیر گذار است ،

زیرا اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان به هیچ عنوان حاضر به کاستن از قدرت خود نیست .

وی در عمل نشان داده است برای اصلاح نظام انتخاباتی و تغییر قانون اساسی و تغییر نظام حکومتی به پارلمانی همکاری نمی کند

برخی محافل در افغانستان براین باورند که امریکا باید با تحت فشار قراردادن محمد اشرف غنی ، وی را برای اجرای توافقنامه سیاسی وادار کند.در این صورت واشنگتن نشان می دهد که با سکوت در برابر بحران سیاسی در افغانستان ، از موضع اشرف غنی در برابر بخش قابل توجهی از حاکمیت که خود را صاحب اصلی قدرت می دانند ، حمایت می کند .

در این حال گروه طالبان نیز بر شدت حملات خود در سراسر افغانستان افزوده است و آمارهای سازمان ملل نیز از تشدید درگیریها و کشتار غیر نظامیان در افغانستان حکایت دارد.

از انجا که دولت افغانستان از نظر گفتگوهای صلح با طالبان به نتیجه نرسیده است ناظران سیاسی در این کشور انرا از نقاط ضعف دولت وحدت ملی افغانستان می دانند .هر چند حزب اسلامی حکمتیار در حال پیوستن به دولت افغانستان است ، اما گروه طالبان است هنوز تمایلی برای مذاکره با دولت نشان نداده است .

در درون دولت افغانستان هم دیدگاه یکسانی در مورد گفتگو با طالبان وجود ندارد.علاوه براین انتخابات پارلمانی افغانستان یک سال نیم به تعویق افتاده و دولت وحدت ملی افغانستان نتوانسته است نظام انتخاباتی را اصلاح کند.

مردم افغانستان انتظار دارند اشرف غنی رئیس جمهوری و عبدا... عبدا... رئیس شورای اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان با درک شرایط موجود این کشور و ضرورت حل مشکلات مردم و پایان دادن به ناامنی ها ، اختلافات خود را بر مبنای توافقنامه سیاسی حل کنند

ادامه بحران نه تنها به نفع دو طرف نیست بلکه موجب تخریب وجهه انها دربرابر مردم افغانستان نیز خواهد شد که به امید حل مشکلاتشان به انان رای داده اند . در این میان انتظارات از اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان برای اجرای توافقنامه سیاسی با عبدا... عبدا... بیشتر است تا با توجه به تعهدات خود امکان حل بحران را به شیوه داخلی و بدون دخالت خارجی فراهم کند.

اتحادیه حقوقدانان افغانستان در نشستی از رهبران دولت وحدت ملی این کشور خواستند تا یک هفته اختلافات خود را کنار بگذارند در غیر این صورت نتیجه عملکرد آنها در اختیار جامعه جهانی قرار می‌گیرد.

 

این اتحادیه اعلام کرد در دو سال گذشته دولت وحدت ملی افغانستان به تعهداتش در قبال مردم کشور عمل نکرده است.برگزاری لویه‌جرگه برای چگونگی ادامه کار دولت وحدت ملی، اصلاحات نظام انتخاباتی افغانستان از مسائل مهمی بود که دولت برای انجام آن متعهد شده بود.

بنابه هشدار اتحادیه حقوقدانان افغانستان اگر دولت وحدت ملی تا یک ماه دیگر لویه‌جرگه را برای تغییر قانون اساسی برگزار نکند مشروعیت نسبی خود را نیز از دست خواهد داد.

از دیدگاه جناح عبدا... عبدا... ، در جناح پشتونها اقداماتی در حال اجرا است تا دولت وحدت ملی را تضعیف کنند.مجیب الرحمان رحیمی سخنگوی عبدا... عبدا... رئیس شورای اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان از تلاش حامد کرزی رئیس جمهوری قبلی افغانستان برای تضعیف این دولت خبر داد .

وی با اشاره به اختلاف اخیر میان سران دولت وحدت ملی افغانستان مدعی شد رئیس‌جمهوری سابق این کشور همواره در جهت تضعیف دولت وحدت ملی اقدام کرده است.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که راهپیمایی‌های که در شهر کابل برگزار شد ، از حمایت رئیس‌جمهوری سابق افغانستان برخوردار بود .

 

به گفته سخنگوی عبدالله ، پس از تشکیل دولت وحدت ملی افغانستان، حامد کرزی مشغول ملاقات‌های پیاپی با مقامات حکومت سابق از جمله استاندارها، وزرا، مشاورین، متنفذین سیاسی و قومی و افراد بانفوذ در سراسر افغانستان بوده است. رئیس‌جمهوری سابق افغانستان اخیرا گفته بود از سران دولت وحدت ملی حمایت می‌کند و هیچگاه به دنبال تضعیف دولت کابل نبوده است.