دیدگاه رهبری ( دیدار ائمه‌ی جماعات مساجد ولایت تهران)
(last modified Tue, 23 Aug 2016 12:57:22 GMT )
سنبله 02, 1395 17:27 Asia/Kabul
  • دیدگاه رهبری ( دیدار ائمه‌ی جماعات مساجد ولایت تهران)

در این برنامه مهمترین بیانات حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار ائمه‌ی جماعات مساجد ولایت تهران با ایشان ارائه می شود.

Image Caption

 

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح یکشنبه، 31 مرداد/اسد (21 اگوست) در دیدار ائمه‌ی جماعات مساجد استان تهران، مساجد را پایگاه «اجتماع، مشورت، مقاومت، برنامه‌ریزی و حرکت اجتماعی و فرهنگی» خواندند و با یادآوری فلسفه‌ی تعیین روز جهانی مسجد افزودند: «این روزِ اساساً انقلابی، با پافشاری و مطالبه‌ی جمهوری اسلامی و به علت آتش زدن مسجدالاقصی به‌دست صهیونیست‌ها و با هدف مقابله‌ی امت اسلام با رژیم صهیونیستی، در سازمان کنفرانس اسلامی تصویب شد و باید با همین نگاه، آن را مورد توجه قرار داد.»

مسجد الاقصی یکی از مهم ترین مکان مقدس دنیا

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، تشکیل مسجد را از ابتکارات اسلام برای شکل دادن به اجتماعات و ارتباطات مردم بر محور «ذکر، نماز و توجه به خداوند» خواندند و افزودند: در تاریخ اسلام، مسجد مرکزی برای مشورت، همکاری و تصمیم‌گیری در مسائل مهم اجتماعی، سیاسی و نظامی بوده است. ایشان با اشاره به اینکه اجتماعات انسانی در هر فرهنگی وجود داشته و گاهی از قهوه خانه ها، حمام ها میدان ها یا باشگاه ها به عنوان محل تجمع و تصمیم گیری استفاده می شده است؛ اما اسلام، مسجد را که محل عبادت و ذکر خداوند است برای اجتماع  مسلمین انتخاب کرد که این ابتکار، خود باعثِ هدایت دل ها و اندیشه ها در جهت اهداف الهی است. رهبر معظم انقلاب همچنین فرمودند: «معبد به معنای محل عبادت در همه‌ی ادیان هست لکن مسجد با معابد مسیحی و یهودی و بودایی متفاوت است. در مسجد، پیغمبر اکرم (ص) تنها برای نماز خواندن نمی رفت بلکه امور مهمی را که برای جامعه مسلمین پیش می آمد ، در آنجا سامان می دادند ؛ مانند مشورت در باره جنگ ها ، بسیج نیروها و تعلیم و تربیت. در تاریخ اسلام مشاهده می کنید که مساجد، مرکزی برای تعلیم بود؛ در مسجدالحرام یا مسجدالنّبی حلقه های ‌درس نحله‌های مختلف فکری و مذهبی وجود داشت؛ بنابراین مسجد با کلیسا یا با کنیسه‌ی یهودی که افراد فقط در آن یک عبادتی می کنند و بیرون می‌آیند، بسیار متفاوت است.» رهبر معظم انقلاب،  مسجد را پایگاهی برای همه‌ی کارهای نیک دانستند و فرمودند: مسجد باید پایگاه «انسان‌سازی، عمران دل و دنیا، مقابله با دشمن، بصیرت‌افزایی و زمینه‌سازی برای ایجاد تمدن اسلامی» باشد؛ بنابراین وظیفه‌ی امام جماعت علاوه بر اقامه‌ی نماز، «اقامه‌ی حق و عدل، تبیین دین و ابلاغ احکام دینی» است.

مسجد پایگاهی بر محور ذکر و نماز است.

حضرت آیت الله خامنه ای بر اهمیت مسئله‌ی «نماز» تأکید و خاطرنشان کردند: «نماز باید با کیفیت و توجه عمیق به خداوند متعال، و به‌دور از آفاتی همچون غفلت و ریا باشد و نقش ائمه‌ی جماعات در تبیین و ترویج عملی و زبانی مسئله‌ی نماز به‌عنوان حقیقتی جذاب و شوق‌انگیز بسیار مهم است.« ایشان فرمودند: « نماز به معنای واقعی کلمه، عمود( ستون) دین است؛ معنای عمود این است که اگر نبود، سقف فرو می ریزد؛ بنا( ساختمان) شکل  خود را از دست می دهد؛ نماز این است. بنابراین پیکره‌ی عظیم دین متوقّف است به نماز.» ایشان یکی از کارهای مهم ائمه جماعات را تبیین اهمیت و جایگاه نماز برای مردم دانستند .

مسجد پایگاه انسان سازی

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، امام جماعت را «محور مسجد» خواندند و افزودند : "امامت مسجد" شغلی مهم و اساسی است و نباید با نگاهی حاشیه‌ای به این مأموریت مهم، در حق مسجد کم گذاشت، بلکه باید با «حضور منظم و با طمأنینه، ادای با کیفیتِ نماز، گفت‌وگو با مردم و تشکیل حلقه‌های معرفتی و پاسخ به سؤالات جوانان»، حق مسجد را ادا کرد.

حضرت آیت الله خامنه ای، محوریت بخشیدن به مساجد را از جمله هنرهای بزرگ امام خمینی (ره) از همان روزهای اول انقلاب اسلامی برشمردند و افزودند: مسجد «پایگاه انواع فعالیت‌های اجتماعی» است و در تقویت فکری و ترغیب مردم به فعالیت‌های گوناگون اجتماعی نقش اساسی دارد. رهبر انقلاب مساجد را «هسته‌ی مقاومت» به‌ویژه مقاومت فرهنگی برشمردند و خاطرنشان کردند: اگر حصار و خاکریز فرهنگی نباشد، همه‌چیز از دست می‌رود. ایشان، تلاش پیچیده و متنوع دشمنان برای نفوذ فرهنگی را گسترده‌تر از اوایل انقلاب دانستند و افزودند: آماج این حرکت مستمر و چندلایه، ایمان دینی مردم است؛ یعنی همان عاملی که عامل اصلی پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل جمهوری اسلامی بوده است.

 

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، انقلاب اسلامی را زلزله‌ای شدید در ارکان نظام سلطه خواندند و افزودند: به برکت «اسلام انقلابی» و «انقلاب اسلامی» هدف اصلی زورگویان جهانی یعنی فرمانروایی بر منطقه،  ناکام مانده و آمریکا در منطقه‌ی غرب آسیا عملاً زمین‌گیر شده است. رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: اگر ایمان و پایبندی ملت به اسلام نبود، ایران نیز همچون دیگران زیر چتر آمریکا و غیرآمریکا می‌رفت و به همین علت است که آنها با ایمان مردم، خصومتی عمیق و پایان‌ناپذیر دارند. ایشان، جوانان را در هدف‌گذاری‌های دشمنان برای نفوذ فرهنگی و تضعیف ایمان و اعتقادات مردم، یک هدف اصلی دانستند اما افزودند: با وجود همه‌ی طرح‌های فریبنده، خیلِ عظیم جوانان مؤمن یکی از معجزات بزرگ انقلاب است و نسل جوان امروز  پیشتازتر از جوانان اول انقلاب هستند.

 

رهبر معظم انقلاب با تأکید بر تأثیر بی نظیر جلسات رودررو نسبت به رسانه های دیگر، مسجد را پایگاه هدایت و بصیرت فرهنگی دانستند و خاطر نشان کردند در دل کار فرهنگی، کار سیاسی هم هست. ایشان  مبنای کار سیاسی حقیقی را  «فرهنگ و بصیرت فرهنگی» خواندند و تأکید کردند: سیاست در معنای واقعی، طرفداری از این یا آن شخص نیست بلکه به معنای برخورداری از نگاه کلان و توان تحلیلِ حرکت عمومی جامعه است. حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: در نگاه سیاسیِ حقیقی، باید با بررسی حرکت عمومی جامعه، پاسخ چند سؤال اساسی روشن شود: سبک زندگی جاری، ما را به کدام سمت‌وسو می‌کشاند و آیا در حال حرکت به سمت عدالت اجتماعی، استقلال واقعی و شکل‌دهی تمدن اسلامی هستیم یا به سمت وابستگی به آمریکا و تأثیرپذیری از بافته‌ها و یافته‌های غربی حرکت می‌کنیم؟ ایشان افزودند: البته در خلال این نگاه کلان و جریان‌شناسی واقعی، تکلیف مسائل جاری و موضع‌گیری انسان در قبال اشخاص، احزاب و گروه‌ها نیز مشخص می‌شود.

رهبر انقلاب اسلامی، با انتقاد از دیدگاهی که پیشنمازی مساجد را فقط در خواندن نماز خلاصه می‌کند، افزودند: این نگاه جفاآمیز در واقع همان نگاه سکولار است که دین را در عملِ شخصی منحصر می‌کند و از ورود به مسائل اجتماعی - سیاسی بازمی‌دارد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در همین زمینه خاطرنشان کردند: «اسلام سکولار و محصور در عباداتِ فردی و جمعی » حتی اگر طرفداران فراوانی داشته باشد، مورد خصومت سلطه‌گران نیست، آنچه زورگویان جهانی با آن دشمنی دارند، «اسلام مقتدر» است که نظام سیاسی - اجتماعی تشکیل می‌دهد و ملت‌ها را به سمت سعادت حقیقیِ دنیا و آخرت هدایت می‌کند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در تبیین اهمیتِ نگاه و تحلیل کلان گفتند: در اوایل فتنه ( ناآرامی های پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 1388،مطابق با 2009 میلادی)  به یکی از سران فتنه گفتم شما در ظاهر با نظام اسلامی همراه هستید و به گفته‌ی خودتان در حالِ اعتراض انتخاباتی هستید اما بدانید که مدیریت این جریان به دست بیگانگان می‌افتد و آنها با استفاده از کار شما، اصل نظام جمهوری اسلامی را هدف می‌گیرند. رهبر انقلاب افزودند: آنها -البته اگر با نگاه خوشبینانه به ماجرا بنگریم- حرف اینجانب را نفهمیدند و وارد شدند و همه دیدند که چگونه انتخابات، بهانه‌ای برای حمله و نفی اصل نظام شد.» پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 1388، دو تن از کاندیداهای ریاست جمهوری که به نتابج انتخابات معترض بودند حاضر نشدند اعتراض خود را از مجرای قانونی پی گیری کنند و به دلیل عملکرد غیر قانونی و غیر مسوولانه خود، موجبات بهره گیری دشمنان نظام جمهوری اسلامی و ناامنی چند روزه تهران را فراهم کردند . این ناامنی ها و اغتشاشات با حضور مسوولانه مردم و هوشیاری آنان خاتمه یافت. رهبر معظم انقلاب در این بخش از سخنان خود ، عملکرد سران فتنۀ مذکور را در خوشبینانه ترین حالت،  ناشی از نداشتن بصیرت فرهنگی و سیاسی دانستند و با اشاره به تبعات سنگین چنین بی بصیرتی برای جامعه، بر اهمیت نقش مساجد در رشد بصیرت فرهنگی و سیاسی مردم، تأکید کردند. 

 

« توجه ویژه به جوانان و قائل بودن جایگاهی خاص برای نسل جوان» نکته‌ی دیگری بود که رهبر انقلاب به ائمه‌ی جماعات توصیه کردند. ایشان افزودند: باید دل جوانان را با ایجاد جاذبه‌ی صحیح یعنی «سخن و اقدام آمیخته با معنویت و عرفان واقعی» جذب مساجد کنید تا کشور و جامعه از برکات فراوان حضور نسل جوان در مساجد بهره‌مند شود. حضرت آیت الله خامنه ای فرمودند: « اینکه جوان؛ مسجد را خانه‌ی خود و جایگاه خود بداند و به آن اُنس پیدا کند و رفت‌وآمد پیدا بکند، خیلی برکات دارد. چرا که امور مهم جامعه به دست جوان هاست و پیشران حرکتهای اجتماعی آن ها هستند. رهبر معظم انقلاب اسلامی تأکید کردند جاذبه‌ برای جوان برخلاف آنچه بعضی تصوّر می کنند، گذاشتن میز پینگ‌پنگ نیست. بعضی خیال می کنند برای اینکه جوان ها را جذب کنیم به مسجد، باید وسایل سرگرمی فراهم بکنیم؛ راه جذب جوان ها تصرّف دل جوان است. گرایش جوان به معنویّت یکی از آن رازهای بزرگ الهی است. گاهی یک حرف معنوی می تواند جوان را منقلب کند و راه زندگی او را تغییر دهد.»  

 

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین تدوین سرگذشت مساجد را در قالب‌های گوناگون نظیر کتاب، عکس و یا نماهنگ، برای آگاهی جوانان امروز و فردا مهم خواندند. ایشان در پایان سخنانشان تأکید کردند: با وجود همه‌ی دشمنی‌های گسترده، آشکار، پنهان و پیچیده‌ی قدرت‌های ظالم و زورگو، کلمه‌ی طیبه‌ی جمهوری اسلامی روزبه‌روز در حال استحکام و اقتدار بیشتر است و به برکت ایمان و اتحاد مردم این توطئه‌ها همچنان بی‌نتیجه خواهد ماند.تصاویری از 
نماهنگ دیدار رهبری با ائمه جماعات مساجد تهران