آیین های محرم و عاشورا در ملل مختلف(26)
در این برنامه با آیین های محرم و عاشورا در نزد مسلمانان چین و میانمار آشنا می شویم.
با سلام به یکایک شما دوستان و علاقمندان مجموعه برنامه «آیین های محرم و عاشورا در میان ملل مختلف» با برنامه ای دیگر از این مجموعه با شما همراهان هستیم. در برنامه گذشته اشاره کردیم کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا نیز در ماه محرم، شاهد برگزاری عزاداری برای سرور و سالار شهیدان و یاران با وفایش است و در ادامه برنامه با آیین های عزاداری ماه محرم در اندونزی آشنا شدیم. برنامه امروز را به آشنایی با آیین های عزاداری ماه محرم در «چین و میانمار» اختصاص داده ایم. از شما دعوت می کنیم در این برنامه با ما همراه باشید.
جمهوری خلق چین در منطقه شرق آسیا قرار گرفته و با بیش از۱٬۳ میلیارد نفر سکنه پرجمعیت ترین کشور دنیا است. این کشور بعد از روسیه، دومین کشور پهناور این قاره به شمار آمده و دارای مرز زمینی با کشورهای روسیه، مغولستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان، پاکستان، هندوستان، نپال، بوتان، برمه، ویتنام، کره شمالی می باشد. از سمت شرق و جنوب نیز با دریای چین شرقی، خلیج کره، دریای زرد، و دیگر آبهای آزاد احاطه شدهاست. بودیسم، مسیحیت، اسلام، تائوئیسم ادیان اصلی این کشور به شمار می روند. مسلمانان۳ درصد از کل جمعیت را تشکیل می دهند. تعداد مسلمانان حنفی مذهب، حدود سی و شش میلیون نفر و تعداد شیعیان حدود سه و نیم میلیون نفر می باشد. (آمار غیر رسمی تعداد مسلمانان چین را حدود 70 میلیون نفر ذکر می کنند)
شیعیان چین به همراه اتباع شیعه مقیم این کشور از جمله ایرانی ها و پاکستانی ها هر سال هم زمان با فرا رسیدن ماه محرم گرد هم آمده و مراسم سوگواری را در شهر پکن پایتخت این کشور برگزار و در رثای امام حسین (ع) اشک میریزند.
مراسم عزاداری و نوحه خوانی در شهر گوانجو مرکز استان گوانگ دونگ درجنوب چین نیز در ماه محرم هر سال با استقبال گسترده عاشقان اهل بیت از کشورهای مختلف و ایرانیان ساکن این شهر روبرو می شود. شانگهای نیز یکی از شهرهای بزرگ چین است که هر سال در دهه اول محرم میزبان عزاداران حسینی میشود. عزادارانی که در برخی از مساجد شهر حضور مییابند تا پرچم مکتب حسینی را برافراشته نگه دارند. در این مراسم عزاداری که هر سال از اولین روز ماه محرم تا روز عاشورا ادامه مییابد، چند تن از مداحان در سوگ امام حسین (علیه السلام) و یاران با وفای ایشان به مرثیه سرایی پرداخته و پیام واقعه عاشورا را برای عزاداران حسینی بازگو میکنند. تلاوت قرآن، قرائت زیارت عاشورا، سخنرانی در ارتباط با قیام اباعبدالله الحسین (علیه السلام) و وقایع کربلا و همچنین موضوعات اخلاقی در اسلام از جمله برنامه های ماه محرم در مساجد شانگهای است.
اتحادیه جمهوری میانمار نیز کشوری در آسیای جنوب شرقی است. میانمار از شمال شرقی با چین، از شرق با لائوس، از جنوب شرقی با تایلند، از غرب با بنگلادش و از شمال غربی با هند مرز مشترک دارد و از جنوب غربی با خلیج بنگال و از جنوب با دریای آندامان محصور است. جمعیت میانمار بالغ بر 75 میلیون نفر می باشد. ۸۹ درصد از مردم میانمار بودایی، ۴درصد مسیحی، ۴ درصد مسلمان و ۱ درصد نیز پیرو آیین هندو هستند.
در کشور میانمار هم اگرچه اکثریت مسلمانان اهل سنت هستند ولی حدود ده هزار شیعه در آن سکونت دارند که در ماههای محرم و صفر به سخنرانی و عزاداری میپردازند. شیعیان در ماه محرم ازدواجنمیکنند، لباس نو نمیخرند، مردان لباس سیاه میپوشند و زنان از آرایش پرهیزمیکنند. عزاداری شیعیان در شهرهای رانگون، ماندلای و پروم یکی از دیرپاترین و تاثیرگذارترین سنتها و آیینهای عزاداری است که در ده روز اول محرم و در بیش از ۳۰مسجد، «امامباره»، «امامبارگاه» و «آستانه» برگزار میشود. شور این عزاداریها چنان است که بوداییها و مسلمانان سنی نیز در آن شرکت میکنند. محل اصلی عزاداری، مسجد مغول شیعه در شهر رانگون است. حمل عَلَم و کتلهای پوشیده از گل و پارچههای سیاه و سبز، حمل تابوت و ذوالجناح، جزء سنتهای اصلی این مراسم در مناطق شیعهنشین میانمار است.
دستههای مختلف عزاداران حسینی در میانمار، شب عاشورا از مناطق مختلف به مسجد مغول شیعه میروند و تا نزدیکیهای صبح به عزاداری میپردازند. در مسجدی دیگر به نام «پنجه مسجد» که نام آن برگرفته از علامت دست بریده حضرت ابوالفضل العباس علیهالسلام است، شب تاسوعا مراسم باشکوهی با حضور جمعیت عظیمی از شیعیان و دوستداران امام حسین علیهالسلام برگزار میشود.
مناسب است بدانید مسلمانان میانمار تحت فشار بالای بوداییان نژادپرست این کشور به سختی زندگی میکنند. بخصوص مسلمانان "ایالت راخین" در غرب این کشور قربانی منازعاتی هستند که از جانب "افراطیون بودایی" و به تازگی پلیس میانمار بر آنها تحمیل شده است. طی سال های اخیر، دنیا شاهد نسل کشی مسلمانان میانمار و سوزاندن آنها بوده است. بطوریکه کشور میانمار با فاجعه انسانی آتش زدن مسلمانان توسط بوداییها نزد اذهان عمومی جهان شناخته شده است. تخریب مساجد و آتش زدن قران کریم از دیگر جنایات غیر قابل بخشش افراد تندرو بوده که متاسفانه با بی اعتنائی دولت میانمار مواجه شده است. ولی با همه فشارها محرم هر سال شیعیان میانمار عزای حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) را در مساجد و تکایای خود برپامی کنند.
****************************************