جامع ترین نقشه راه
(last modified Sat, 18 Nov 2017 11:23:18 GMT )
عقرب 27, 1396 15:53 Asia/Kabul
  • جامع ترین نقشه راه
    جامع ترین نقشه راه

در ادامه به ویژه برنامه رحلت رسول گرامی اسلام(ص) گوش می دهیم.

امروز غروب زندگی شخصیتی مقدس و بزرگ در تاریخ بشری است که اگرچه 63 سال بیشتر زندگی نکرد، اما زیستن درست انسانی را برای همیشه به بشر آموخت. او برای برداشتن بار سنگین از دوش بشریت به جهان آمدآیه 157 سوره اعراف). در فضای زندگی بی روح مردم، عطر توحید را پراکند و دلها را آگاه و بیدار کرد. چون سایر انبیاء الهی پیامی واحد را مطرح کرد و آمد تا انسان را از دنیاطلبی، جهل، خودپرستی و کینه‌جویی‌ها به عشق و برادری و فداکاری و زندگی متعالی دعوت کند. چیزی نگذشت که مردم احساس کردند عقاید و وابستگی های قبائلی و تعصبات آنها در چهره و رفتار این انسان بزرگ محو شده و دریچه ای بسوی حقایق عالم آفرینش و معارف الهی بر رویشان گشوده شده است.

او محمدبن عبدالله ، آخرین پیامبر برگزیده الهی، و به تعبیر قرآن: سراج منیر و رحمتی برای عالمیان است. روز بیست و هشتم صفر انتشار یک خبر در مدینه غوغا به پا کرد. پیامبر بزرگ اسلام، این انسان بزرگ از میان مردم رفت و همه را غمگین و داغدار کرد. او آئینی به یادگار گذاشت که جاذبه و شکوهش، پس از قرنها همچنان رو به گسترش است و از نام و راه او در جهان به عظمت و بزرگی یاد می شود. سالروز رحلت حضرت محمد (ص)، یادآور بلند مرتبگی و رحمت آن رسول الهی برای عالمیان است. بر او و خاندان پاکش سلام و درود می فرستیم همچنانکه خداوند و فرشتگان الهی همواره بر ایشان سلام و درود دارند.

***************

اینک پس از گذشت قرنها متفکران و دانشمندان جهان معترفند که حضرت محمد (ص) با احکام خردمندانه، سازنده  و با ارزشی به تغییر جهان پرداخت که بشریت هیچگاه از پذیرش آن بی نیاز نخواهد شد، وجود مبارک پیامبر خاتم که اشرف انبیاء و اشرف مخلوقات است، هدفش گسستن بندهای اسارت و بندگی از دست و پای افراد بشر استوقتی از خانم آنه ماریا شیمل، اسلام شناس معروف آلمانی، پرسیند آیا مسلمانی یا نه؟ پاسخ داد: «نمی دانم فقط می توانم بگویم من به پیامبر و صاحب این شهر (مدینه) احترام می گذارم.»

 این شرق شناس آلمانی می نویسد: «نقش بارز پیامبر اسلام در تحولات روحی بشر شناخته شده است. پیامبر به جای جسم، روان انسانی را زنده کرد. او اندیشه آدمیان را از قیود جاهلی رهانید و آن را جهانشمول ساخت. آن حضرت بهره گیری شایسته از چشم و گوش؛ دانش و خرد را عمومیت بخشید و از سوی پروردگار بشارت داد که انسانها می توانند خورشید وماه و آسمان و زمین را مسخر خود سازند. ازاین رو، ستایش چنین پیشوایی عظیم و بخشنده برای هرانسانی، نیکبختی بزرگ را به ارمغان می آورد.» 

پیامبر اکرم (ص) در پرتو آموزه های اسلام و با مدیریت دینی و اخلاقی خود توانست شرایط  نابهنجار آن زمان را سامان دهد و بهترین انسان های تاریخ چون علی (ع) را تربیت نماید، در واقع، علی (ع) را می توان معجزه تربیتی بعثت پیامبر (ص) دانست.

 

هریک از انبیاء الهی به مقتضای رشد جامعه انسانی و مدنی شدن انسان، قانون‌ و شریعت دین را ابلاغ کردند تا زمان نبی‌اکرم‌صلی‌الله‌علیه‌وآله که جامعه بشری به بلوغ اجتماعی رسید و شریعت خداوند کامل شد و او "اسلام" را  نام رسمیِ دین خدا اعلام کرد. رسول خدا (ص) با پیام اسلام آمد و راه ها را برای بشریت باز کرد تا انسان بتواند با دنیایی فراتر از این دنیا انس بگیرد. در طول تاریخ قدرت طلبان برای حذف این مکتب انسان ساز تلاش بسیار کردند اما براساس جریان طبیعی سنتهای الهی، اسلام در اقصی نقاط جهان گسترش یافت و بیداری، حرکت، نشاط  و هویت اسلامی، سرلوحه این دعوت  قرار گرفت.

 

شرق شناس آلمانی در کتاب "تبیین آیات خداوند" اسلام را نمودی چون یک خانه و یا به بیان قرآن، دارالسلام می داند و می نویسد: «در حقیقت هم، اسلام مثل یک خانه به نظر می رسد. خانه شرقی محکمی که از سنگهای محکم و خوش نقش مرکبی ساخته شده و با استحکام فراوان.... ما به تحسین معماری این بنا می پردازیم، هر چند در نگاه اول آن را بسیار ساده و غیر پیچیده می بینیم. اما هنگامی که به این بنای عظیم وارد می شویم، در داخل آن با باغهای بزرگی روبه رو می شویم که حقیقتاً شبیه به باغهای بهشت اند. آبها و چشمه سارهای فراوانی که رهگذران خسته و از راه رسیده را تازه و شاداب می سازند..»

 

رسول خدا (ص) برای برپایی این بنای عظیم و با طراوت، مهمترین اصل را استدلال و پرورش روحیه تفکر و تعقل در مردم قرار داد. در اولین پیام های آن حضرت، اهمیت علم و دین، مورد توجه قرار گرفت. پیامبر انسان ها را به بندگی خداوند همراه با تفکر و اندیشه دعوت کرد و بهای آزادی اسیران را باسواد کردن مسلمانان قرار داد. علی (ع) می فرماید"پیامبر(ص) شعله ای برافروخت که بوسیلۀ آن، جوینده، نور آگاهی و دانش را بیابد. او در برابر گمراهان چون خورشید درخشید و دلهای فرو رفته در امواج تردید و گمراهی را روشن ساخت."

 

هم اینک ما  در دنیایی زندگی می کنیم که نوعی جاهلیت و بربریت جدید بر بخش عمده ای از آن حکومت می کند. این جاهلیت نوین با استفاده از فریبکاری های رسانه‌ای و بهره بردن از ابزارهای عظیم فناوری، سرمایه های کشورهای مستضعف را به یغما می برد و سیاست های سلطه جویانه خود را بر جهان تحمیل می کند. امروزه بحران معنویت در مغرب زمین بحرانی واقعی است و جهان در پس این بحران تشنه معارفی ناب است که در تعالیم انبیاء الهی به ویژه پیامبر اسلام(ص) تجلی پیدا کرده است.

جهان اینک  به شدت تشنه نقشی نوین است. نقشی که جامع ترین نقشه راه را ارائه دهد و عدالت، آرامش و امنیت را به دنیای ما بازگرداند. بسیاری از اندیشمندان؛ بهترین نقشی که باید عهده دار ترسیم آن شد، اجرایی کردن آموزه ها و به نمایش گذاشتن حقیقت اسلام می دانند. چرا که تعالیم اسلام با فطرت و حقیقت درون انسان عجین است. البته جهان غرب از ترس گرایش مردم به اسلام، نسخه های تقلبی بسیاری را به نمایش گذارد تا شاید بتواند چهره مخدوش و زشتی از اسلام ارائه دهد و بدین ترتیب مانع جذب انسانها بسوی اسلام شود. اما مهرورزی، عدالت، بخشش، احترام به حقوق دیگران و دوستی ای که پیامبر آن را بنا نهاد و به وسیله ائمه (علیهم السلام) ادامه یافت، عناصر جاودانه ایست که همواره مورد تکریم بشر است و نیازمند به آن .

 

بی تردید، قرار گرفتن در مسیر این راه، قبل از هرچیز اتحاد و انسجام عمیق رهروان را می طلبد. امروز پیوند محکم عالمان و رهبران جهان اسلام می تواند همه فرق و ادیان را گرد هم آورد و چشم آنان را به حقیقت دین پیامبر روشن نماید. پیامبر اکرم خود نقطه اتحاد امت اسلامی بود و در مسیر پایه گذاری وحدت امت اسلام به نفی نژادپرستی، ‌قومیت گرایی و تبعیض های ناروا پرداخت. دعوت پیامبر (ص) ‌به توحید و ایجاد پیوند برادری بین مسلمانان، ارزشهای جاهلی و تبعیض های ظالمانه را منسوخ کرد و ‌زمینه پیوستن افراد از اقوام و نژادهای گوناگون را به دین جدید فراهم ساخت. آن حضرت، افرادی مانند زید بن حارثه را فرمانده سپاه اسلام کرد، بلال حبشی را که سیاه پوست بود، مؤذن ویژه خویش قرار داد و از سلمان فارسی اهل ایران، تجلیل نمود. به این ترتیب، با تبعیض ها و امتیازات نادرست اجتماعی مقابله کرد و به تدریج ارزش هایی نوین را جایگزین ساخت.‌ رعایت تساوی و عدالت توسط پیامبر (ص) ‌نیز راهکاری بسیار موثر در تحکیم وحدت اسلامی بود. دراین راستا، ‌تحلیل گران برخوردهای پرجاذبه رسول خدا را یکی از مهمترین عوامل وحدت بخش امت دانسته اند که موجب فرو نشاندن اختلافها و جذب انسانهای پاک سرشت شده است.

 

امروزه افتخار همه مسلمانان، پیروی از شخصیت بزرگ اسلام، حضرت محمد (ص) است. لذا شایسته است دغدغه و نگرانی پیامبر را درخصوص تفرقه امت اسلامی درک کنیم و با تکیه بر اشتراکات از قبیل پیامبر و قرآن و آئین ، گردهم آییم تا بار دیگر عزت و سربلندی خود را به دست آوریم. از سوی دیگر، گرایشِ جهانی به سوی گفت و گوی تمدنی، بین ادیان ومذاهب بر پایه عقلانیت و منطق، فرصت خوبی است برای گسیل علما و اندیشمندان مسلمان به سوی مراکز علمی، تحقیقاتی و آموزشی در سراسر جهان . روشن است که با گذر زمان امواج این حرکت به توده ها منتقل خواهد شد و می توان از این طریق پیام انسان ساز اسلام را به ملل جهان رساند. وارد شدن شبکه های ماهواره ای، اینترنت و فضای مجازی به زندگی بشر، فرصت ارزش مند دیگری است که می توان با  تیزهوشی، کیاست، بینش و منطق انسان پسند از آن بهره گرفت و اسلام و مکتب اهل بیت را در زندگی ها جاری ساخت. چنانکه بسیاری از تازه مسلمانان از همین طریق دریافته اند حقیقت اسلام آن چیزی نیست که جریان داعش و تکفیریها سعی در ترسیم آن دارند 

رهبر معظم انقلاب اسلامی دراین زمینه می فرماید : «ما می توانیم طبق همان قوانینی حرکت کنیم که رسول اکرم (ص) درسخت ترین دوران زندگی به اتکای آن قوانین، احساس امیدواری می کرد. او به اتکای خدا و قوانین الهی و مجاهدت بسیار سخن می گفت و حرکت می کرد. ما هم به اتکای همین قوانین حرکت می کنیم. چرا امیدوار نباشیم؟ او توانست تاریخ را تغییر دهد و دنیا را تحت تاثیر احکام و نظام خود قرار دهد، ما هم دنباله رو همان راه هستیم و خواهیم توانست.» 

*************************************

مجدداً رحلت پیامبر بزرگوار اسلام حضرت محمد(ص) و همچنین سالروز شهادت نواده گرامیش، امام حسن مجتبی را که رسول خدا او را "سرور جوانان بهشت " خواند، به شما عزیزان تسلیت می گوییم .

کلیدواژه