شکوه همدلی و اتحاد (5)
در حج انسانهایی در کنارهم و دوشادوش هم قرار می گیرند که اگرچه رنگ و پوست و قومیت و نژاد دیگری دارند، همه یک خدا را میپرستند، امت یک پیامبرند، معتقد به یک کتابند، به طرف یک قبله میایستند و دوش به دوش هم بر گرد یک محور میچرخند. چنین وحدتی اگر تداوم یابد، جمعیتها را فشرده و متراکم و قلبها را به هم نزدیک میکند و در نتیجه یک نیروی قوی تولید میکند که باعث عظمت و شکوه اسلام و مسلمین خواهد شد.
در سخن رهبر انقلاب اسلامی آمده است: «وحدت به عنوان عنصر قوام بخش هر جامعه ای افزون بر کمک به رشد و بالندگی جامعه، مسیر غلبه دشمنان را سد می کند. حال اگر این وحدت و یکپارچگی با تکیه بر ارزش ها و باورهای دینی باشد، عمر آن طولانی و گسستن آن دشوارتر است.»
حج یکی از مهمترین اعمال دینی و باورهای ارزشی مسلمانان است که تجلی قدرت امت مسلمان و نمایشگاه حضور همدلانِ همراهی است که شعار وحدت را فراتر از شکلها و رنگها و مرزهای جغرافیایی تحقق میبخشند. حج، کنگره بزرگ اسلام، نمایش عظمت، سرود وحدت و شعار مساواتِ مسلمانان است.
حج یادآور ابتکار تاریخی حضرت محمد صلیاللهعلیهوآله برای حل اختلاف جاهلی اقوام و گروههاست. هنگامی که بر اثر یک سیل شدید دیوارهای کعبه فرو ریخت، روسای قبایل بازسازی آن را بین هم تقسیم کردند، وقتی خواستند سنگ بهشتی حجرالاسود را بالای دیوار کعبه نصی کنند، نزاع سختی میان طوایف در گرفت. هرکس می خواست افتخار نصب آن را از آن قوم خود کند.
در آن میان «ابوامیة بن مغیره مخزومی» که پیری سالخورده و محترم بود، پیشنهاد کرد نخستین کسی را که از در مسجدالحرام وارد شود، حکم قرار دهند. همه این رأی را پذیرفتند، و چشم به دوختند. لحظه ای نگذشت که «محمد امین» نمودار گردید، قریش شاد شدند، و گفتند: محمد امین است، به حکمیت او رضا می دهیم!
محمد پس از آگاهی از موضوع، بی درنگ گفت که پارچه ای بیاورند. عبایی آوردند و روی زمین پهن کردند. محمد قدم پیش نهاد و سنگ بهشتی را داخل عبا گذاشت و سپس فرمود: از هر طایفه ای یک نفر جلو بیاید و گوشه ای از عبا را گرفته و بلند کند. آن گاه حضرت محمد با دست خویش حجر الاسود را برداشت و با نام خدا در جای مخصوص خود نهاد.
به این ترتیب اختلاف بزرگی که می رفت تا نتایج شومی به بار آورد، با هلهله و شادی عموم خاتمه یافت.
اگرچه اکنون جریان تکفیری آل سعود بزرگترین مانع وحدت اسلامی است و تمام جنگهای داخلی بین مسلمانان نیز با پول، ایدئولوژی و تحریک وهابیون صورت می گیرد، اما هرگز نتوانسته از عظمت حج، و روح همدلی و اتحاد زائران بکاهد.
در حج انسانهایی در کنارهم و دوشادوش هم قرار می گیرند که اگرچه رنگ و پوست و قومیت و نژاد دیگری دارند، همه یک خدا را میپرستند، امت یک پیامبرند، معتقد به یک کتابند، به طرف یک قبله میایستند و دوش به دوش هم بر گرد یک محور میچرخند . چنین وحدتی اگر تداوم یابد ،جمعیتها را فشرده و متراکم و قلبها را به هم نزدیک میکند و در نتیجه یک نیروی قوی تولید میکند که باعث عظمت و شکوه اسلام و مسلمین خواهد شد. رسول خدا (ص) در خطبه معروف «حَجه الوداع» به اشاره به این نکته فرمود: «اهل ایمان با هم برادرند خونهای آنها ارزش مساوی دارند. پیمان کوچکترین فردشان در حکم پیمان عموم مسلمین است همه با هم در حکم یکدست و قدرت واحدی در مقابل بیگانه اند».