عبرت گرفتن از حوادث
(last modified Wed, 14 Mar 2018 12:17:16 GMT )
حوت 23, 1396 16:47 Asia/Kabul
  • عبرت گرفتن از حوادث
    عبرت گرفتن از حوادث

در ادامه به فراز دیگری از درس اخلاق آیت الله خامنه ای گوش می دهیم.

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

الحمدلله رب العالمین

از پیامبر (ص) روایت شده است که:  لا یلسع المومن، من جُحْرٍ مرتین

لسع  به معنای نیش عقرب و مار و زنبور و این چیزهاست.  لدغ هم به همین معناست. این جمله معروفی است که  می فرماید  مومن از یک سوراخ دو مرتبه گزیده نمی شود. جهر یعنی همین لانه  حیوانات و حشرات و اینها. یعنی  انسان یکبار که از یک سوراخ دستش را برد نزدیک و گزیده شد، عبرت می گیرد  از این حادثه ای که برای او پیش آمد ، نمی گذارد بار دیگر این بلا سرش بیاید. این مومن خصوصیتش این است.

حالا ببینید اولاً؛ خود مسئله عبرت گیری، چه در مسائل شخصی،  چه در مسائل عمومی،  سیاسی، اجتماعی و مسائل بین المللی. یعنی وقتی در یک جامعه ای مثل کشور ما که مسائل گوناگونی  مبتلا به آن است،  حتی مسائل بین المللی، مسائل سیاسی و مسائل گوناگون اجتماعی، تبعا این جور دستوری و حدیث، شامل همه مواردی است که مورد ابتلا برای ما هست.

در مسائل  شخصی هم همینطور، شما یک جا فرض بفرمایید یک  اطمینان بی موردی در امری مالی یا  شخصی اعتماد بی موردی به شخصی کردید.  خب دفعه دوم باید حواستان جمع باشد اطمینان بدون جهت نکنید، اطمینان  به اشخاصی که نمی شناسید در موارد مهم نکنید، در مسائل عمومی فرض کنید در مسائل مربوط به سرنوشت کشور، وقتی یکبار یه حادثه ای برای شما از یک ناحیه ای پیش آمد، مواظبت می کنید، حواستان را جمع می کنید ، دفعه بعد مراقبت می کنید که این مسئله براتون پیش نیاید. در مسائل بین المللی و در رابطه با ابر قدرت ها همین طور است.

 عبرت آموزی  از حوادثی که برای انسان پیش می آید برای بر حذر داشتن و مصون داشتن خود از  حوادث مشابه، عبرت ها و تجربه ها باید به کار ما بیاد. گفت عمر دوبایست در این روزگار  تا به یکی تجربه اندوختن،  با دیگری  تجربه بردن به کار، حالا ما دو تا عمر نداریم اما در همین یک عمر باید از آنچه تجربه اندوختیم ، استفاده کنیم.

نگاه کنیم با  تامل، تدبیر، با حزم مسائل را ببینیم  و فریب نخوریم. مومن را از لحاظ اخلاقیات، تدبیر، عقل،  از لحاظ تسلط به همه  عرصه های زندگی در منطق و معرفت اسلام تعریف می کنند.