حمل 07, 1397 11:54 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 7 حمل 1397

"امنیت و انتخابات"، "با کمبود شدید آب مواجه می‌شویم" و "افغانستان امن و با ثبات به نفع کشورهای همسایه، منطقه و جهان خواهد بود"، عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

امنیت و انتخابات، عنوان سرمقاله روزنامه افغانستان است که در آن چنین آمده است.

بحث انتخابات به یکی از جنجالی ترین بحث ها در کشور بدل شده است. سه سال است که از موعد برگزاری انتخابات پارلمانی می گذرد. علیرغم ضرورت و اهمیتی که برگزاری انتخابات در افغانستان دارد؛ اما این پروسه به دلایلی با تأخیر طولانی مدت مواجه شده است. سه سال است که پارلمان فراتر از موعد قانونی اش کار می کند و سه سال است که نمایندگان به صورت غیر قانونی از بودجه ملی معاش و اعاشه دریافت می کنند. سه سال است که راه ورود بر پارلمان برای کسانی که علاقه مندی برای نمایندگی مردم در پارلمان را داشتند، بسته است. سه سال است که یک پروسه مهم ملی متوقف مانده است. 

ناتوانی در برگزاری انتخابات در واقع ناتوانی ما را در پیشبرد یک امر مهم ملی به نمایش می گذارد و نشان می دهد که افغانستان هنوز هم در دام فرهنگ ها، دام ها و باورهای غلطی گرفتار است که این فرهنگ ها و باورها راه را برای رسیدن به دموکراسی، عدالت و حقوق برابر شهروندی می بندند.

افغانستان می افزاید:

نبود امنیت نیز می تواند یک چالش عمده فراروی انتخابات بعدی به شمار آید. هنوز حکومت و نیروهای امنیتی در این مورد تصمیم جدی نگرفته است و کمیسیون انتخابات نیز میکانیزم برگزاری انتخابات در مناطق ناامن و به شدت نا امن را اعلام نکرده است. آنچه مسؤلان امنیتی اعلام کرده این است که بیش از هزار مرکز رأی دهی با تهدید امنیتی مواجه است و نزدیک به یک هزار مرکز رأی دهی هرگز در اختیار دولت نیست و بیش از هزار مرکز دیگر با تهدید متوسط روبرو می باشد. این گزارش نگرانی ها را افزایش می دهد؛ مگر این که نیروهای امنیتی عملیات های ویژه را برای تأمین امنیت مراکز رأی دهی راه اندازی نمایند.

در همین حال روزنامه ماندگار در مطلبی تحت عنوان  با کمبود شدید آب مواجه می‌شویم، چنین نگاشته است.

مسوولان وزارت انرژی و آب از کاهش منابع آبی در کشور خبر داده و گفته‌اند که منابع آبی با گذشت هر روز کاهش می‌یابد. علی احمد عثمانی وزیر وزارت انرژی و آب همزمان با گرامی‌داشت از روز جهانی آب هشدار می‌دهد که منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی کشور به دلیل تغییر اقلیم و تخریب محیط زیست روز به روز کاهش می‌یابد. آقای عثمانی که دیروز در مراسمی به مناسبت روز جهانی آب در کابل سخن می‌گفت، از معضل کاهش منابع آب در کشور هشدار داد. آقای عثمانی گفت که مشکل تغییر اقلیم ناشی از گرم شدن زمین و تخریب محیط زیست با گسترش مناطق مسکونی و از بین رفتن پوشش گیاهی، اثرات مخربی بر منابع آبی سطحی و زیرزمینی افغانستان وارد کرده است.

نویسنده می افزاید:

وی با اشاره به منابع آب‌های زیر زمینی کشور نیز بیان داشت که به گسترش مناطق مسکونی و شهری و عدم توجه به معیارهای جذب و ذخیره دوباره آب در این مناطق در کنار مصرف افزوده از منابع آب زیرزمینی کشور، این منابع به خصوص در شهرها رو به کاهش است و ممکن در سال‌های آینده مردم با مشکل کمبود آب روبرو شوند.

براساس معیارها، سالانه هر فرد ضرورت دارد که بیش از یک هزار و ۷۰۰ مترمکعب آب را به صورت معیاری مصرف کند، اما با کاهش این رقم تا سطح سالانه یک هزار متر مکعب درجه فقر را نشان داده و کمتر از درجه کامل فقر یا فقر مطلق را نشان می‌دهد. به گفته وزیر انرژی و آب، دسترسی افراد در حوزه شمال و حوزه کابل به ویژه شهر کابل به آب آشامیدنی به مقداری بیشتر از هزار مترمکعب آب در سال رسیده است.

و سرانجام روزنامه انیس در سرمقاله ای تحت عنوان افغانستان امن و با ثبات به نفع کشورهای همسایه، منطقه و جهان خواهد بود چنین آمده است.

قرار است امروز در شهر تاشکند پایتخت ازبکستان نشستی به حضور کشورهای منطقه و جهان زیر نام صلح و انکشاف برگزار گردد و اشتراک کنندگان روی تأمین صلح، مبارزه با تروریزم و همکاری های منطقوی بحث و تبادل نظر نمایند. نشست تاشکند در حالی برگزار می گردد که چند پیش رئیس جمهور غنی در دومین نشست پروسه کابل، بستة پیشنهادی صلح را بدون قید و شرط به طالبان ارائه کرد.

این روزنامه در ادامه می افزاید:

اگرچه طالبان تا هنوز پیام واضح را در رابطه به بستة پیشنهادی صلح حکومت افغانستان ارائه نکرده اند، اما انتظار می رود در نشست تاشکند به این ابهامات نقطه پایان گذاشته شود، زیرا آگاهان امور سیاسی به این عقیده اند که برگزاری چنین نشست ها، میتواند موضع دولت افغانستان را در راستای برقراری صلح در افغانستان  و منطقه بیشتر از پیش تقویت نماید و ایدة شکل گیری  اجماع منطقوی و فرامنطقوی را به وجود آورد، همچنان در حضور کشورهای منطقه و جهان، پرده از روی آنعده کشورهایی که ثبات خود را در بی ثباتی افغانستان و حمایت از گروه های تروریستی را جز ستراتیژیک خود می دانند، برداشته و این مسأله واضح گردد که حمایت و پشتیبانی از گروه های تروریستی به نفع منطقه و جهان نیست.

از این رو مردم افغانستان انتظار دارند که در این گونه نشست ها نباید به قطعنامه ها  و فیصله ها در روی کاغذ، بسنده گردد، بلکه راه های عملی و اجرایی آن به گونه جدی پیگیری و در پیش گرفته شود و همه طرف ها آنرا صادقانه، رعایت کنند.