حمل 24, 1397 13:20 Asia/Kabul
  • طرد نکردن دیگران به بهانه عیوبشان

در ادامه به فراز دیگری از درس اخلاق آیت الله خامنه ای گوش می دهیم.

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

الحمدلله رب العالمین

 مسعد بن صدقه یکی از صحابه (مصعد بن صدقه ) از اباعبدالله (ع) نقل می کند که به اصحابش فرمود: لاتطعنوا فی عیوب من اقبل الیکم بالموده

یک کسی است با شما اظهار دوستی می کند، به سمت شما می آید و اظهار علاقه ای به شما می کند، دست رد به سینه او نزنید با ذکر عیوبی که شما در او مشاهده می کنید.  خیلی دستور مهم و بزرگ و عمومی است.

یک کسی می آید پیش ما و اظهار علاقه می کند به ما، ما فورا بریم سراغ اشکالاتی که در آن وجود دارد و روی آنها تکیه کنیم و طعن بر آنها بزنیم. می فرمایند مضمون این حدیث این است که محبت کسی که به شما اظهار محبت می کند قبول کنید ، بپذیرید محبت او را ولو عیبی در آن وجود دارد، لزومی ندارد طعن بر آن عیب کنید و این را موجب آن قرار دهید که دست رد به سینه او بزنید.

ولاتوقفواه علی سیئته  من یخضع بها

اگر کار خلافی دارد، گناه و عیبی دارد، لازم نیست او را به خاطر این عیب طرد کنید،  رد کنید ، متوقف کنید یعنی جلوی او را بگیرید. منافاتی ندارد با نهی ازمنکر. لکن رشته پیوند محبت را حفظ کنید بعد البته انسان برای نهی از منکر و مرات بودن برای مومن فرصت هایی دارد و می تواند اینکار را انجام دهد. اما اینجور نباشد که به مجرد آنکه  یک ایرادی را در او سراغ دارید، این موجب شود که محبت اورا و خود او را طرد کنید و قبول نکنید .

این یکی از اون شاه بیت های برخورد در روابط اجتماعی است. بعد فرمود این جز اخلاق و رفتار پیغمبر و اولیائش نیست.  یعنی کسانی می آمدند سراغشان و عیوب و اشکالاتی داشتند اما دست رد به سینه اونهاها نمی زدند. جذبشان می کردند، نگهشان می داشتند. البته در اصلاح آنها می کوشیدند، امر به معروف و نهی از منکر هم می کردند. این یک قاعده کلی است که به اندک بهانه ای افراد را طرد کردن و رد کردن، آنها را از مرز دوستی خود خارج کردن، این مخالف آنچیزی است که دراین حدیث به ما دستور داده شده است.

 

 

کلیدواژه