حمل 27, 1397 11:19 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 27 حمل 1397

"شمارش معکوس به پایان کار غنی" ،" انتخابات باید به نهاد بدل شود" و "احزاب قومی و داعیه ی دموکراتیک" عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"شمارش معکوس به پایان کار غنی" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است :

در حالی که سی روز به پایان کار قانونی آقای غنی به اساس قانون اساسی باقی مانده بود، او رفت و روند ثبت نام رای دهنده‌گان را افتتاح کرد. مردم و جریان‌ها و نهادهای سیاسی بیشتر باور دارند که به اساس قانون اساسی، ریاست‌جمهوری عمری چهار ساله دارد.

معلوم نیست که با کامل شدن این مدت باقی ماندۀ سی روزه، چه کارهایی ممکن است در کشور صورت بگیرد و آیا رفتن به پای صندوق‌های رای زیر نظر حکومتی که خود مشروعیت قانونی اش را از دست داده‌است، می‌تواند کار درست باشد و چنان انتخاباتی می‌تواند قابل اعتماد باشد؟

ماندگار می افزاید :  

مردم انتظار دارند که یک جریان قوی و نیرومند و صادق به کشور، در بستر سیاست کشور شکل بیابد تا بتواند اتکایی برای مردم باشد. زیرا مردم می‌خواهند که رای شان را به فردی از جریان و ساختاری بریزند که فکری برای کشور و برنامه‌یی برای امروز و فردای آن داشته باشد. مردم در شرایطی که می‌بینند سیاست‌های حکومت شان تفرقه افگنانه است، هر روز با صدای وفاق هم آوا شده و می‌طلبند که مردمان با برنامه برای کشور با یک دورنمایی همگرایانه وارد مبارزات انتخاباتی شوند تا بتوانند به مردم امید و اعتماد بدهند.

" انتخابات باید به نهاد بدل شود" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

ثبت نام شهروندان برای شرکت در انتخابات پارلمانی و شورا‌های ولسوالی‌ها به معنای راه افتادن روند برگزاری انتخابات پارلمانی و شورا‌های ولسوالی‌ها است. شروع ثبت نام را می‌توانیم به فال نیک بگیریم. آغاز ثبت نام رای‌دهندهگان نویددهنده‌ی روزی است که از شر پارلمان سرپرست خلاص می‌شویم و مجلس جدید شکل می‌گیرد، مجلسی که مشروعیتش را نه از فرمان ریاست جمهوری، بلکه از رای شهروندان می‌گیرد. در کنار انتخابات پارلمانی، انتخابات شوراهای ولسوالی‌ها هم برگزار خواهد شد. پس از تصویب قانون اساسی نافذ افغانستان، این اولین بار است که بر مبنای قانون، دولت تعهد می‌کند که انتخابات شورا‌های ولسوالی‌ها را برگزار می‌کند.

هشت صبح می افزاید :

کمیسیون مستقل انتخابات و اداره‌ی ثبت احوال نفوس باید در پایان روز، شمار کسانی را که برای رای‌دهی ثبت نام کرده‌اند یا تذکره گرفته‌اند، اعلام کنند. باید آمار با تفکیک ولایت و محل زنده‌گی توسط این دو اداره اعلام شود، تا اعتماد از دست رفته‌ی شهروندان به برگزاری انتخابات اعاده شود. شهروندان افغانستان هم باید بدانند که بدون بدل کردن انتخابات به یک نهاد، در این کشور به ثبات دوام‌دار دست پیدا کرده نمی‌توانیم.

انتخابات هم داور منازعه‌ی قدرت است و هم مشروعیت‌‌دهنده‌ی نهادها. وقتی پارلمانی مشروعیت انتخاباتی‌اش یقینی باشد، هیچ حکومتی نمی‌تواند تصمیم‌گیری‌ها و فیصله‌های آن را نادیده بگیرد. وقتی رییس جمهور به واقع منتخب باشد و رای برای حکومتش مشروعیت بدهد، کسی حتا جرأت هم     نمی‌کند علیه او کودتا کند. این امر ثبات سیاسی را در کشور قایم می‌کند و گروه‌هایی را که فکر می‌کنند می‌توانند با توسل به زور به قدرت برسند، زیر فشار شدید اجتماعی قرار می‌دهد. اگر انتخابات در این دیار به نهاد بدل نشود و همه به آن اعتماد نکنند، افغانستان از گذشته‌ی سیاسی خون‌بارش فاصله نمی‌گیرد. 

و "احزاب قومی و داعیه ی دموکراتیک" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:

تعدادی از احزاب سیاسی کشور خواهان در نظر گرفتن سهم احزاب در انتخابات پارلمانی شده اند و اعلام داشته اند که اگر حکومت خواسته های آنان را در انتخابات پارلمانی در نظر نگیرد، آنان با روندهای سیاسی و انتخابات مقاطعه خواهند کرد. 
از مجموع شش مورد از مطالبات این احزاب، مهم ترین مورد در نظر گرفتن سهم مشخص برای احزاب سیاسی است.

در پایان نویسنده می افزاید :

برگزاری انتخابات مبتنی بر سهمیه احزاب سیاسی مستلزم تعدیل و تغییر در قوانین نافذه کشور به خصوص قانون اساسی و قانون انتخابات است. طبیعی است که هر گونه تعدیل و تغییر در قانون اساسی و قانون انتخابات نیازمند زمان طولانی و به وجود آمدن جنجال های سیاسی زیاد است. اکنون سه سال است که در برگزاری انتخابات پارلمانی تاخیر به وجود آمده است. تاخیر انتخابات و فقدان یک پارلمان مشروع، مشروعیت حکومت و نظام سیاسی را به شدت زیر سوال برده است. اگر بار دیگر و بیش از این در برگزاری انتخابات تاخیر به وجود آید، این تزلزل در مشروعیت بنیادهای نظامی سیاسی کشور جدی تر خواهد شد.