مواضع و مواقع بیان حکمت
(last modified 1397-02-05T08:57:49+00:00 )
ثور 05, 1397 13:27 Asia/Kabul
  • مواضع و مواقع بیان حکمت
    مواضع و مواقع بیان حکمت

در ادامه به فراز دیگری از درس اخلاق آیت الله خامنه ای گوش می دهیم.

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

الحمدلله رب العالمین

انً عیسیَ بنَ مریم (ع)، این دنباله همان حدیث قبلی است که رسول مکرم (ص) نقل می فرماید از حضرت عیسی (ع) می فرماید: حضرت عیسی به  اصحاب خود می گفت، سخن حکیمانه را نزد جُهال نگید، چون این ظلم به آن سخن حکیمانه است.  گاهی اینجوری است. یک وقت کسی متعلم است در صدد فهمیدن است ، شما سخنی را به او می گویید، حکمتی را به او می آموزید، این خدمت به او و خدمت به این سخن است. یک وقت کسی است که جز جهال است. جاهل  در اینجا  به معنای مطلق جاهل نیست. یعنی یا آن کسانی که  یا ظرفیت فهمیدن  برخی از مسائل حکمت آمیز را ندارند یا درصدد یاد گرفتن نیستند. حرف را می زنید رد می کنند. حرف به ابتذال کشانده می شود. گاهی اینجوری است. یک حرفی را انسان نزد کسانی که اهل آن نیستند می گوید و تکرار می کند، این حرف هم از اعتبار و حیثیت می افتد و او هم قبول نمی کند. می فرمایند این کار را نکنید.

نقطه مقابل این است. سخن حکیمانه را از اهل حکمت منع نکنید. که این کار ظلم به آنهاست. اگر منع کنید به آنها ظلم کردید. اهل یعنی هم ظرفیت شنیدن و فهمیدن را دارد و هم در صدد فراگیری است. یا اگر درصدد فراگیری هم نیست، وقتی شما گفتید با حال فراگیری با آن برخورد می کند، بنابراین حکمت انتشار پیدا می کند. اگر منع کردید به آن کسان ظلم کردید.

ظالم را در ظلمش کمک نکنید که اگر این کار را کردید، فضل و برتری شما ساقط خواهد شد، یکی از مهمترین و بزرگترین حکمی که از معصومین رسیده همین  مطلب است که خیلی معروف است. این یکی از عباراتی است که در این حدیث نقل شده. امری که رشد است،  معلوم است حق و درست  است، باید این راه را رفت. یک امری هم  هست که معلوم است غلط و باطل است، از آن اجتناب کنیم.  و تصمیم گیری نکنید آنجایی که امری مشتبه است و معلوم نیست رشدی داشته باشد یا باطل باشد، اینجا قاطع نظر ندهید . به خدا واگذار کنید. آنوقتی که بنا باشد محل استفاده قرار بگیرد و فهمیده شود ، خدای متعال کمک خواهد کرد.

 

کلیدواژه