ثور 19, 1397 15:19 Asia/Kabul
  • رسانه یا ابزار دروغ پردازی ؟

پس از دستیابی دونالد ترامپ به ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، شاید هیچ کس همچون بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی ابراز خوشحالی نکرد که یکی از دلایل آن ، شباهت این دو نفر به یکدیگر است !!! شباهت هایی که گذشته از برانگیختن تعجب ، می تواند به ما در رفتار شناسی دیکتاتورهای معاصر کمک کند .

شاید بر کسی پوشیده نباشد که بنیامین نتانیاهو در موارد متعدد شباهت های ویژه ای با دونالد ترامپ دارد: هر دوی آنها دروغ می گویند، با مشکلات داخلی دست و پنجه نرم کرده و فسادهای مختلف کلافه اشان کرده است. تنها تفاوت اینست که با توجه به اینکه هر دو آنها از رسانه ها متنفرند اما ترامپ آن را فریاد می زند و نتانیاهو در تلاش برای مخفی کردن این ویژگی رفتاری خود، ماسکی فریبنده به چهره می زند.

دونالد ترامپ -رئیس جمهور آمریکا - در تازه ترین حمله اش به رسانه ها در صفحه توییتر خود نوشت: "ان بی سی نیوز دوباره اشتباه کرده است! آن‌ها به منابعی استناد می‌کنند که همیشه اشتباه است. مشکل اینجا است که مانند بسیاری از دیگر رسانه‌ها، این منابع احتمالاً وجود ندارد و ساختگی است! " 

نتانیاهو نیز در واکنش به گزارش روزنامه “یدیعوت آحرونوت” درباره قدرت موشکی حزب الله، این رسانه را دروغگو خطاب کرد. بر اساس گزارش ها بنیامین نتانیاهو سراسر سال گذشته برای ترویج افکار و دیدگاه های سیاسی خود و تمسخر رسانه ها، بیش از همیشه به شبکه های اجتماعی متوسل شده است .

اما رسانه ها چرا روی خوش به این دو نشان نمی دهند؟
 واقعیت اینست که مناسبات بسیاری از روسای جمهور آمریکا با رسانه‌ها، مناسباتی مسئله دار و دشوار بوده است. تصادفی نیست که دونالد ترامپ همین اواخر جمله ای معروف از توماس جفرسون، رئیس جمهور اسبق آمریکا را در یکی از سخنرانی خود نقل کرد. ترامپ در فلوریدا مدعی شد که بسیاری از روسای جمهور آمریکا ناگزیر از مقابله با رسانه‌ها و "دروغ پراکنی" آن‌ها شده‌اند. او با گفتن این موضوع تلاش داشت از حقانیت اعلان جنگ خود به خبرنگاران دفاع کند.

اکنون روزگار توییتر، فیسبوک، اینستاگرام، یوتیوب و اسنپ‌چت است و هیچ رئیس جمهوری مانند اوباما از این همه امکان برای برقراری تماس با مردم آمریکا بهره نبرد. او در شوهای تلویزیونی شرکت می‌کرد و با ستارگان یوتیوب وارد گفت‌وگو می‌شد و تا واپسین لحظه از شبکه‌های اجتماعی برای تماس با مردم و پیشبرد سیاست خود به بهترین شکل بهره گرفت.

اما مناسبات اوباما با رسانه‌های سنتی بود، مانند دیگر روسای جمهور این کشور. در سال 2015  خبرگزاری آسوشیتدپرس نتایج تحقیقی را منتشر کرد که مطابق آن، در کل تاریخ آمریکا هرگز تعداد سند و مدرک دولتی سانسور نشده و دستیابی خبرنگاران به اطلاعات تا آن حد محدود نبوده که در دوره اوباما. از این رو خبرنگاران و سازمان‌های بسیاری خواستار شفافیت بیشتر دستگاه اداری دولت اوباما شده بودند. اوباما در آوریل سال 2016 درباره مناسباتش با رسانه‌ها چنین گفته بود: من به این نکته واقفم که ما با رسانه‌ها گاهی اختلاف نظر داشته‌ایم.

پس از اوباما، ترامپ برخلاف رفتار مداراگونه اوباما، تمامی این اختلافها را بهانه ای برای حمله به رسانه ها قرار داده و بر این باور است که مطبوعات "از کنترل خارج شده‌اند" و در گزارش‌هایشان اثری از حقیقت نیست. گرچه خود ترامپ هر بار با اظهارات و ادعاهای غلط خبرساز می‌شود اما در سخنرانی‌ها، مصاحبه‌ها و همچنین در توییتر، بارها رسانه‌ها را متهم کرده که از صداقت خبررسانی به دور هستند و به نشر اخبار کذب می‌پردازند.

اتهام زنی ترامپ به رسانه ها

 

 نتانیاهو- نخست وزیر رژیم صهیونیستی -  از مسیر دیگری به رسانه ها حمله می کند و به وسیله دیگران، آنها را تحت فشار قرار می دهد. شبکه " العهد " گزارش داده که وزیر ارتباطات دولت بنیامین نتانیاهو، خبرنگاران را به اعدام تهدید کرده و گفته است: خبرنگارانی که اخبار دروغ مخابره می‌کنند، خودشان حکم اعدامشان را صادر کرده اند.
علاوه بر آن از سال 2016 یک سخنگوی انگلیسی زبان به نام "دیوید کییز" را به خدمت گرفته و  بیش از گذشته در شبکه های اجتماعی "توییتر" و "فیسبوک" فعال شده است. این سخنگو که به زبان انگلیسی کاملا آشناست، در آمریکا به دنیا آمده و سابقه قابل توجهی در حمله های ویدیویی و اینترنتی دارد. به عنوان مثال اندکی قبل از مراسم تحلیف ترامپ و چند روز بعد از آن، برخی پست های نتانیاهو در شبکه های اجتماعی شباهت بسیاری با اظهارات ترامپ پیدا کرده بود. وی در یکی از پست های توییتری خود در ژانویه 2017 نوشته بود: "ترامپ، حق دارد. من هم برای جلوگیری از مهاجرت غیر قانونی، در مرز اسرائیل دیوار کشیدم. موفقیت آمیز بود. فکر خوبی است." او دو عکس، یکی از پرچم آمریکا و دیگری از پرچم رژیم صهیونیستی را در کنار هم ضمیمه پست توییتری خود کرد.
دونالد ترامپ در برخورد با رسانه ها نه تنها نسبت به نتانیاهو عقب نبوده بلکه پیشتاز برخورد و توهین به رسانه ها تلقی می شود. پایگاه اینترنتی روزنامه واشنگتن پست اخیرا در گزارشی به قلم "دیوید ناکامورا"،  "جان واگنر" و "آرون گرگ" چنین نوشت: ترامپ،  در گذشته با انتشار یک فیلم ویدئویی در توئیتر خود، تصاویری را منتشر کرد که نشان می داد در زمین کشتی، شخصیتی که سر آن دستکاری شده و به جای آن آرم شبکه تلویزیونی سی ان ان با هدفی تحقیر آمیز جای آن قرار گرفته، ضربه فنی می شود!


استراتژیست اصلی کاخ سفید و یکی از افراد معتمد دونالد ترامپ نیز در حمله ای به رسانه ها گفته بود: رسانه ها باید شرمگین و تحقیر شده باشند و دهانشان را بسته نگه دارند و تنها برای مدتی گوش بدهند.

 

اما رسانه ها در مقابل توهین ترامپ و نتانیاهو، ساکت نمانده و بعضاً با افشای دروغ های آنان، فشار افکار عمومی علیه انها را بیشتر می کنند. به تازگی یک روزنامه آمریکایی در سرمقاله خود سخنرانی نتانیاهو علیه جمهوری اسلامی ایران را، حقه بازی توصیف کرد. روزنامه نیویورک تایمز در مطلبی با عنوان "حقه بازی نتانیاهو درباره ایران" نوشت: نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو مدتها است که به استفاده از ابزارهای تصویری برای گوشزد کردن خطرات ایران و توافق هسته ای عادت دارد، حتی اگر آن خطرات گاهاً زاییده ذهن باشند.

این روزنامه نوشته است: در ماه فوریه، نتانیاهو در یک همایش امنیتی در اروپا قطعه ای از یک پهپاد سرنگون شده ایرانی را به عنوان شاهدی برای استدلالش بالا برد. او در سخنرانی اش در سال 2012 مقابل سازمان ملل هم برای نشان دادن میزان قدرت هسته ای ایران، که در آن زمان رو به پیشرفت بود اما هرگز به مرحله تولید سلاح نرسید، کارتونی از یک بمب را نشان داد که دستمایه تمسخر عده زیادی شد .

نویسنده این مقاله نوشت: ادعاهای نتانیاهو تکرار همان ادعاهایی است که آمریکایی ها در گذشته تحت عنوان ادعای "ابعاد احتمالی نظامی در برنامه هسته ای ایران" مطرح کرده بودند و پرونده آن همزمان با مذاکرات برجام مختومه اعلام شد.

با وجود آنکه نتانیاهو قبل از شروع نمایش تبلیغاتی خود مدعی شده بود قصد ارائه اسنادی درباره نقض توافق هسته ای توسط ایران دارد، نیویورک تایمز نوشته است: نتانیاهو، هیچ دلیلی مبنی بر اینکه ایران برجام را از زمان اجرایی شدن آن در اوایل 2016 نقض کرده، ارائه نکرد. آژانس بین المللی انرژی اتمی که وظیفه نظارت بر توافق را به عهده دارد و همین طور مقام های امنیتی آمریکا ، مکرراً پایبندی ایران به تعهداتش را تأیید کرده اند .

روزنامه "الحیات" نیز ضمن اشاره به زرادخانه هسته‌ای و تسلیحات اتمی رژیم صهیونیستی و در عین حال ادعاهای بنیامین نتانیاهو علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، نتانیاهو نخست وزیر این رژیم را بزرگترین دروغگوی تاریخ معاصر جهان  توصیف کرد و نوشت او دروغگوترین نخست وزیر اسرائیلی بوده است و خواهد بود.

"الحیات" همچنین دونالد ترامپ ، رئیس جمهور آمریکا  را نیز دروغگو توصیف کرد و نوشت شاید ترامپ در دروغ گویی رقیب بنیامین نتانیاهو باشد. نویسنده گزارش روزنامه " الحیات " در ادامه نوشت: نتانیاهو بزرگترین دروغگوی تاریخ معاصر جهان است. وی دروغگوترین نخست وزیر اسرائیلی بوده است و خواهد بود. وی متولد شد که دروغ بگوید و دروغگو خواهد مُرد . او  همواره دروغ می گوید زیرا ماهیتش دروغ است و اگر یک بار راست بگوید عذرخواهی خواهد کرد و به دروغ بازخواهد گشت.دونالد ترامپ از نخست وزیر اسرائیل حمایت می کند و شاید رقیبش در دروغگویی  باشد.

 

و نکته آخر اینکه باید باور کنیم که در جهان امروز دیکتاتورها، وجهه ای مشابه به یکدیگر پیدا کرده اند. آنها دائما در حال نقض قوانین، حمله به کشورهای مختلف، ترویج نژاد پرستی و تحقیر ملت های دیگر هستند. آنان در صفات شخصی و موضع گیری های سیاسی روزمره هم دارای مشترکات بسیاری هستند. حمله به رسانه ها، درواقع یکی از مهمترین ترفند های آنان برای در اختیار گرفتن ذهن و اندیشه دیگران است. اما گویا همه آنها یک نکته را فراموش کرده اند: بلندگوهای تبلیغاتی دنیای قدیم، کارایی خود را از دست داده اند. اکنون زمانه شنیدن صدای مردم در جهانی است که چند صدایی شده و دیگر تک صدایی دیکتاتورمآبانه هیچ خریداری ندارد.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

کلیدواژه