حج، نماد اطاعت خدا
(last modified Tue, 14 Aug 2018 07:24:10 GMT )
اسد 23, 1397 11:54 Asia/Kabul
  • حج، نماد اطاعت خدا

به مناسب ایام حج، گروه فرهنگ و معارف، 10 داستان کوتاه با محتوای مناسب این ایام تدارک دیده است که در ادامه نخستین شماره از این داستان ها را می شنویم.

بسم الله الرحمن الرحیم

حج، نماد اطاعت خدا

 

ابن ابی العوجاء ، مرد کافری بود و به ملحد بودن معروف بود. در عین حال، سخنوری بی باک بود و هتاک. علماء و دانشمندان از مجالست و برخورد با اوپرهیز داشتند و برای این که از شر زبانش در امان باشند از او فاصله می گرفتند. موسم حج فرا رسید. ابن ابی العوجاء به همراه بعضی از ملحدین و همفکرانش در مسجد الحرام نشسته بود و به اعمال حُجّاج و سعی و طواف ِآنان نگاه می کرد. گاه با هم می خندیدند و حُجّاج و اعمال حج را به تمسخر می گرفتند. حضرت جعفر صادق علیه السلام، امام ششم ِ شیعیان،  در قسمت دیگری از مسجدالحرام نشسته بودند و جمعیت انبوهی از شیعیان، اطراف ایشان را گرفته بودند و از سخنان و علوم آسمانی ایشان بهره مند می شدند . دوستانِ ملحدِ ابن ابی العوجاء، به او گفتند: الان وقت مناسبی است که با این مرد بحث کنی. مردم و یارانش او را احاطه کرده اند، خیلی خوب می شد اگر می توانستی او را میان این همه جمعیت شرمنده و خجالت زده کنی.

 

ابن ابی العوجاء با تکبر بلند شد و خود را به مجلس حضرت جعفر صادق علیه السلام رساند. با لحنی کنایه آمیز گفت: تا کی شما این خرمن را می کوبید و به این سنگ پناهنده می شوید. و آن خانه ی ساخته شده  از گِل و سنگ را می پرستید و هم چون شتران رمیده دور آن جست و خیز می کنید؟ هر کس به اعمال و تشریفات این خانه، بیندیشد، می فهمد، کسی که به این اعمال دستور داده است نه حکمتی در کارش بوده است و نه رأی و بینش درستی داشته است .

تو که شخصیت برجسته مسلمانان هستی و بیشتر از همه ی مسلمانان به اعمال و آدابِ حج ، مقید هستی و جدّت این سرزمین را بنا کرده است و نگاه دار آن بوده است، به من بگو که برگزاری و ادای این اعمال چه فایده ای دارد؟

 

حضرت جعفر صادق علیه السلام فرمود: کعبه خانه ای است که خداوند زیارت آن را وسیله ی امتحان ِ بندگانِ خود قرار داده است و به آنان فرموده است: که آن را بزرگ بشمارند و زیارتش کنند تا مشخص شود چه قدر انسان ها در عبادت خداوند و خضوع در برابر او اخلاص دارند و تا چه حد تسلیم فرمان اویند و صف افرادی که ایمانشان خالص است و مطیع فرمانِ خدایند  از مردمِ منافق بی ایمان ، جدا  شود .

 

حضرت جعفر صادق علیه السلام ادامه داد و فرمود: کعبه قرارگاه پیامبران الهی است و قبله گاه نماز گزاران است. بزرگداشت و زیارت کعبه، راه رسیدن به خشنودی خداوند است. پس زیارت کعبه ، پرستشِ سنگ نیست و عبادتِ یک خانه نیست، بلکه الله است که به حق، شایسته ی عبادت است که خالقِ جسم و جانِ آدمیان است. آفریدگار زمین و آسمان است. بزرگداشت کعبه و دست کشیدن بر حجر الاسود، به قصدِ اطاعتِ امر و فرمان خداوند است .

ابن ابی العوجاء وقتی این سخنان را از حضرت جعفر صادق علیه السلام شنید، سر را به پایین انداخت. دیگرصحبتی برای گفتن نداشت . نمی دانست چه پاسخی بدهد . به ناچار با شرم از مجلس خارج شد .

 

تلاوت آیه ی 27 سوره ی مبارکه ی حج

وَأَذِّنْ فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ یَأْتُوکَ رِجَالًا وَعَلَى کُلِّ ضَامِرٍ یَأْتِینَ مِنْ کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ

 

و در میان مردم ، بانگِ حج  برآور تا آنان، پیاده و سوار بر مرکب‏هاى چابک از هر راه دورى به سراغ تو بیایند .

 

..............................................................................................................................................................................................................