عقرب 02, 1397 13:43 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات 2 عقرب 1397

"دشمنی حکومت با انتخابات" ،"ناکامی تلاش های سیاسی برای بهبود روابط کابل و اسلام آباد" و "از آرای مردم باید صیانت شود" عناوین سرمقالات برخی روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"دشمنی حکومت با انتخابات" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است :

در انتخاباتی که گذشت، به‌رغمِ همۀ ادعاهای کمیسیون انتخابات و حکومتِ موجود مبنی بر این‌که «دیر آید درست آید»، حوادث و اتفاقاتِ تقلب‌باری رُخ داد که به اصطلاحِ عام، رویِ همۀ انتخابات‌های گوسفندیِ گذشته را سفید کرددر این انتخابات نمی‌توان گفت که فقط کسانی به فرمانِ کسانی، ماهرانه کوشیدند که گوسفندها/صندوق‌ها را چاق کنند، بلکه باید گفت که کمیسیونِ انتخابات گوسفندها را در چراگاهِ انتخابات رها ساخت تا بعضی از آن‌ها از گرسنه‌گی بمیرند و برخی دیگر از سیریِ مفرط گاومیش گردند.
این ادبیاتِ کنایه‌آمیز، هم برای مردم و هم برای حکومت و کمیسیون به‌راحتی قابل درک است؛ چرا که نظر به اتفاقاتی که رخ داد، ثابت شد که خرید و فروش آرا، محترمانه‌ترین کار در این انتخابات بوده است.

نویسنده می افزاید :

وقتی به تجاربِ انتخاباتِ گذشته، نقش و ارادۀ حکومت در آن‌ها و میـلیون‌ها دالر و سال‌ها و ماه‌ها زمانی که صرفِ برگزاری انتخابات شد، نظر بیندازیم؛ خواهیم دید که حکومت از طریق کمیسیون انتخابات، آرزو و نیتِ بدنامیِ انتخابات و به ظهور رسیدنِ بیش از پیشِ مشکلات و تقلباتِ انتخاباتی را داشته است؛ زیرا اگر غیر از این می‌بود، هر انتخاباتی به‌رغم همۀ چالش‌ها، می‌بایست به گونۀ نسبی بهتر از گذشته برگزار می‌شد. حال آن‌که انتخابات در افغانستان از هر لحاظ وارد سیرِ نزولی و فضیحت‌بار شده است.
مسلماً نتایجِ چنین انتخاباتی، بحرانی را رقم خواهد زد که حکومت و به‌ویژه شخصِ آقای غنی رؤیایش را در سر پرورانده است: بُن‌بست انتخابات؛ بُن‌بستی که در آن هیچ نامزدی باختِ خود را نمی‌پذیرد و با اعتراضاتِ مستمر، زمینۀ اعلامِ حالتِ خاص و اضطرار را مساعد می‌سازد؛ حالتی که انتخابات ریاست‌جمهوری و دست‌کم زمانِ برگزاریِ آن را می‌تواند متأثر سازد.

"ناکامی تلاش های سیاسی برای بهبود روابط کابل و اسلام آباد" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

امتناع پاکستان از بازداشت و تحویل‌دهی مظنونان به طراحی ترور جنرال عبدالرازق،‌ کل تماس‌های کابل و اسلام‌آباد و تلاش‌هایی را که به هدف بهبود روابط دو کشور صورت گرفته بود، نقش بر آب می‌کند. عمران‌خان نخست‌وزیر پاکستان به تازه‌گی گفته است که به بهبود روابط کابل و اسلام‌آباد خوش‌بین استعمران‌خان در اولین سخنرانی‌اش پس از پیروزی در انتخابات پارلمانی پاکستان هم گفته بود که تلاش‌های جهانی برای پایان جنگ افغانستان را حمایت خواهد کردرییس‌جمهور غنی هم جزو اولین رییس‌دولت‌هایی بود که به عمران‌خان زنگ زد و پیروزی‌اش را تبریک گفتپس از آن کابل از وزیر خارجه‌ی حکومت عمران‌خان استقبال گرم کرد و آقای قریشی در راه بازگشت به اسلام‌آباد به خبرنگاران گفت که به بهبود روابط دو کشور خوش‌بین استاما چنین می‌نماید که این خوش‌بینی دیگر وجود نداردهیچ کسی در کابل باور ندارد که عمران‌خان و شاه‌محمود قریشی برای بهبود روابط با افغانستان تلاش‌ جدی کنند.

هشت صبح می افزاید :

تا زمانی که نهادهای قدرت‌مند پاکستان متحد طالبان در جنگ افغانستان باشند،‌ روابط کابل و اسلام‌آباد عادی نمی‌شود. در صورت دوام اتحاد کابل و اسلام‌آباد، حتا دیپلوماسی عادی میان دو کشور به بن‌بست می‌خوردحتماً مقام‌های وزارت خارجه‌ی پاکستان و دفتر نخست‌وزیر آن کشور،‌ اظهارات رییس‌جمهور و رییس‌ امنیت ملی افغانستان را نادرست‌ می‌خواننددر صورتی که اسناد و مدارک رو شود، ‌باز هم پاکستان نه مظنونی را تحویل می‌دهد و نه دست به عملی می‌زند که خواست کابل است.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه افغانستان ما که در سرمقاله ای تحت عنوان "از آرای مردم باید صیانت شود" چنین نوشته است :

در انتخابات پارلمانی مردم واقعا سنگ تمام گذاشتند. ولی بروز برخی مشکلات تخنیکی و مدیریتی قابل گذشت نیستبه همین دلیل مکلفیت کمیسیون شکایات انتخاباتی بسیار سنگین شده است.
گروهی از احزاب سیاسی خواهان ابطال آرایی شده اندکه بدون استفاده از دستگاه بایومتریک به صندوقها ریخته شده اند. در روز های قبل از انتخابات یکی از سؤالات مهم  احزاب سیاسی و نهادهای مدنی نیز، در مورد تفاوت شمارش آرای ریخته شده در صندوق و آرای ثبت شده در دستگاه بایومتریک بود. زیرا احتمال آن می رفت که تمام آرای ریخته شده در صندوق ها از فیلتر بایومتریک رد نشود. کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان همان زمان اطمینان داد که در صورت بروز این مشکل، پس از بررسی های فنی، اطلاعات ثبت شده در دستگاه بایومتریک ارجحیت خواهد داشت.

در پایان نویسنده می افزاید :

بایسته اینست که کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی باید تدابیری را روی دست بگیرند که به اعتماد مردم  به پروسه انتخابات آسیب نرسدانتظار مردم افغانستان اینست که از آرای شان به درستی صیانت و محافظت شود. مردم با پذیرش تمام تهدیدات امنیتی در صف های طولانی ایستاد شدند و رأی های پاک شان را در صندوق ها ریختند و اکنون هم دوست ندارند که این رأی های پاک شان با رأی های ناپاک و تخطی های صورت گرفته، آلوده شود.
کمیسیون های انتخاباتی مخصوصا کمیسیون شکایات انتخاباتی باید تدابیر لازم را اتخاذ نمایند تا این بار از آرای پاک و ارادۀ جمعی مردم به درستی صیانت شود و اعتماد مردم به پروسه انتخابات  محفوظ بماند.

کلیدواژه