بررسی مطبوعات چاپ کابل 12 قوس 1397
"از کاف کنفرانس ها تا الف اختلاس ها" ،" کمیسیون انتخابات و بازی با اعتماد عمومی" و "گزارش هیئت حقیقت یاب باید نشر شود" عناوین سرمقالات روزنامه های امروز چاپ کابل است.
"از کاف کنفرانس ها تا الف اختلاس ها" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:
کنفرانس بُنِ اول، نقطۀ آغازِ کنفرانسهای پولساز و پولآفرین برای افغانستان بود و دقیقاً از همین نقطه بود که فرهنگِ جعل و اختلاس در افغانستان نضج گرفت و هیچکس را بینصیب نگذاشت. در هر کنفرانسی که پس از بُنِ اول برای کمک به نوسازی و احیای سیاسی و اقتصادیِ افغانستان برگزار شد، به موازاتِ ارقامِ میلیونییی که به مغزهای هموطنانمان شلیک میشد و برای آنها اُمید میآفرید، آیین و انگیزۀ جعل و اختلاس نیز در ذهنِ سیاستمدارانِ وطنی نیز فربه و فربهتر میگشت. نویسنده می افزاید :
متأسفانه فساد و اختلاس در کشور پهلوهایی عمیقتر و وسیعتر از آنچه در خبرها گفته میشود یافته است؛ از اینرو برای انهدامِ آن میبایست جامعۀ جهانی که دایرکنندۀ اصلی کنفرانسهای پولساز و اختلاسآفرین است، همت به خرج دهد. بزرگترین کاری که جامعۀ جهانی میتواند صورت دهد، کنار گذاشتنِ کارگزارانِ فساد و اختلاس از رهبری حکومت است. انجام این مأمول، هم به خشکیدنِ ریشههای فساد از سایر اندامهای جامعه خواهد انجامید و هم شایبۀ همسوییِ جهان با مفسدانِ سیاسی و اقتصادیِ افغانستان را از میان برخواهد داشت.
" کمیسیون انتخابات و بازی با اعتماد عمومی" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است :
هنوز جنجال ها بر سر انتخابات پارلمانی پایان نیافته است و شک و تردیدها در باره نتایج این انتخابات به خصوص در کابل هم چنان باقی است. گفته می شود به دلیل مشکلات تخنیکی و غیر تخنیکی که در این انتخابات به وجود آمد و شاید هم به دلیل رای نیاوردن رهبرزادگان و افراد زورمند، ممکن است انتخابات پارلمانی حداقل در کابل لغو شود. نویسنده می افزاید:
اکنون کمیسیون پس از اعلان تقویم انتخابات و جدا کردن انتخابات شوراهای ولایتی از ریاست جمهوری بار دیگر اگر تصمیمی بگیرد که سبب تاخیر در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری شود، اعتماد عمومی را صدمه بیشتری خواهد زد؛ زیرا مردم فکر می کنند که کمیسیون با سرنوشت انتخابات بازی می کند و حتما در پشت این تصمیمات دستان سیاستمداران در کار است.
و به سراغ روزنامه ی هشت صبح می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان "گزارش هیئت حقیقت یاب باید نشر شود" چنین نوشته است :
گزارش هیات حقیقتیابی که برای بررسی اتهامهای وارده به فدراسیون فوتبال تعیین شده است، باید در اختیار عموم قرار بگیرد. قبلاً بهانهی بسیاری از نهادهای دولتی و مقامهای حکومتی این بود که گزارشهای هیأتهای حقیقتیاب اصل محرمیت را نقض میکند. اتهامهای وارده به مقامهای فدراسیون فوتبال ربطی به اطلاعات محرم امنیتی ندارد. هیات حقیقتیاب باید در پایان کار تحقیق گزارش نهاییاش را در اختیار عموم قرار دهد. این گزارش باید عمومی باشد تا همه به آن دسترسی داشته باشند و بدانند که اصل ماجرا چی بود و چه کسانی مقصر اند. وقتی آن گزارش نشر شد و در اختیار عموم قرار گرفت زمینه برای محاکمهی آنانی که متهم تشخیص میشوند، فراهم میگردد.
درپایان هشت صبح می افزاید :
جامعهی مدنی و رسانهها باید فشار وارد کنند تا هیات حقیقتیابی که برای بررسی اتهامهای وارده بر مقامهای فدراسیون فوتبال تشکیل شده است، درست کار کند و در پایان روند تحقیق گزارش نهاییاش را در اختیار عموم بگذارد. این گزارش نباید مثل گزارشهای هیأتهای حقیقتیاب دیگر، بایگانی شود. نشر عمومی گزارش نهایی هیات حقیقتیاب، زمینه را برای اجرای عدالت و حمایت از قربانیان آزار جنسی فراهم میکند. حکومت حق ندارد که در پایان کار هیات، گزارش آن را بایگانی کند.