سرطان 23, 1395 12:39 Asia/Kabul
  • رهبران مقاومت در معرض تهدید و شهادت (1)

این سنت پروردگار است که پیروان راه حق همواره با موانعی روبرو می شوند که باطل گرایان در مسیر آنان قرار می دهند. چنانکه از ابتدای خلقت، پیامبران الهی که مظهر حق طلبی و مبارزه با ظلم و جهل و خرافه هستند، همواره با خطر مواجه بوده و بسیاری از آنها توسط ستمگران شهید شده اند.

در پی لغو تابعیت آیت الله «شیخ عیسی قاسم» رهبر قیام مردم بحرین، توسط رژیم مستبد آل خلیفه، اوضاع این کشور همچنان متشنج است. مردم در اطراف منزل این عالم مبارز تحصن نموده و نیروهای بحرینی و عربستانی، آن را محاصره کرده اند. در این حال شیخ عیسی قاسم اعلام کرده است که علیرغم درخواست مقامات رژیم آل خلیفه، کشورش بحرین را ترک نخواهد کرد. به این ترتیب، این رژیم که خود از نظر مردم بحرین نامشروع است، زمینه خشونت بیشتر علیه مردم و رهبر آنان، آیت الله شیخ عیسی قاسم را فراهم کرده است. این در حالی است که آل خلیفه، «جمعیت وفاق ملی اسلامی بحرین» بزرگترین حزب مردمی این کشور را نیز منحل و «شیخ علی سلمان» رهبر آن را به 9 سال زندان محکوم کرده است. اقدامات رژیم آل خلیفه علیه مردم و رهبران انقلاب مسالمت آمیز و آزادی خواهانۀ بحرین به قدری مستبدانه و تندروانه است که مجامع جهانی را وادار به اعتراض کرده است، هرچند تجربه نشان داده که این اعتراضات در حد شعار و حرف است و اقدام عملی درپی ندارد.

البته تحت فشار قرار دادن آیت الله شیخ عیسی قاسم رهبر قیام 5 سالۀ مردم بحرین و در خطر گرفتن جان وی، از نظر حق طلبان و آزادی خواهان، حادثه جدیدی نیست. کسانی که علیه ظلم و استبداد قیام کرده اند، خصوصاً رهبران آنها همواره در معرض تهدید، فشار و حتی شهادت بوده اند. این سنت پروردگار است که پیروان راه حق همواره با موانعی روبرو می شوند که باطل گرایان در مسیر آنان قرار می دهند. چنانکه از ابتدای خلقت، پیامبران الهی که مظهر حق طلبی و مبارزه با ظلم و جهل و خرافه هستند، همواره با خطر مواجه بوده و بسیاری از آنها توسط ستمگران شهید شده اند. در آیۀ 214 سورۀ بقره می خوانیم: « ... همانان (پیشینیان) که گرفتاری ها و سختی ها به آنها رسید، و آن چنان در تنگنا قرار گرفتند که پیامبر و افرادی که ایمان آورده بودند گفتند: "پس یاری خدا کِی خواهد آمد؟" (مژده آمد که) آگاه باشید، یاریِ خدا نزدیک است!» این آیه علاوه بر آنکه سختی های فراوان پیامبران و یارانشان را گوشزد می کند، بر سنت خداوند مبنی بر یاری حق مداران و مؤمنان تأکید می کند.

پیامبر گرامی اسلام (ص) و سایر اولیای بزرگ الهی نیز در برابر زورگویی ستمگران و جهل مردم ساکت نبودند و به مقابله با آن می پرداختند. خداوند به آن حضرت می فرماید: «پس همان‌گونه که فرمان یافته‌ ای، استقامت کن؛ و همچنین کسانی که با تو به سوی خدا آمده ‌اند (باید استقامت کنند) و طغیان نکنید، که خداوند آنچه را انجام می‌دهید می‌بیند.» (سوره هود، آیه 112) حضرت محمد (ص) برای برپایی حکومت اسلامی و گسترش این دین بزرگ، مشقات بسیاری متحمل شدند و حضرت علی (ع) جانشین ایشان در این راه به شهادت رسیدند. مصداق بارز جهاد در راه خدا و مقابله با ظلم و فساد، امام حسین (ع) نوۀ گرامی رسول خدا و یارانش بودند که همگی جان خود را در این راه در کربلا فدا کردند و شهید شدند.

بنا بر این، قیام و انقلاب در عصر کنونی و مقاومت در برابر دولت های باطل و مستکبر، ریشه در تعالیم اسلامی و سیرۀ پیامبر و بزرگان دین دارد. این مقابله از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 که منادی حق طلبی، عدالت خواهی و مبارزه با ظلم است، شدت بیشتر و شکل جدیدی پیدا کرده است. به همین دلیل ، تهدید و قتل مردم و رهبران مقاومت از سوی ستمگران و مستبدین نیز افزایش یافته است. امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران سالها توسط رژیم شاه در زندان و تبعید به سر برد و آیت الله خامنه ای رهبر کنونی انقلاب اسلامی ایران نیز مورد سوء قصد گروهک منحرف و وابستۀ منافقین قرار گرفت و به شدت زخمی شد که هنوز آثار آن وجود دارد. تعداد دیگری از رهبران مؤثر جمهوری اسلامی ایران و مردم توسط عوامل گروهک های وابسته به آمریکا ترور و شهید شدند. همچنین در جریان انقلاب اسلامی ایران و مقابله با حمله ارتش رژیم متجاوز صدام، دهها هزار تن از مردم ایران به شهادت رسیدند و توطئه ها علیه آنها در ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی همچنان ادامه دارد.

کشتن رهبران مقاومت، اختصاص به ایران ندارد و در هر مکانی، شخصیتی مردم را به مبارزه با ظلم و تعدی و اشغال فرا بخواهد، جانش در خطر قرار می گیرد. این موضوع در فلسطین که دهها سال است توسط رژیم صهیونیستی اشغال شده، با شدت بیشتری جریان دارد. تاکنون دهها تن از رهبران مبارزه با اشغالگری این رژیم، توسط صهیونیست ها ترور شده اند که شاید مهمترین آنها طی چهار دهۀ گذشته، «شیخ احمد یاسین» بنیان گذار «جنبش مقاومت اسلامی فلسطین» موسوم به حماس در سال 1987، باشد. این روحانی فلسطینی از آن جهت که سازش با رژیم صهیونیستی را نمی پذیرفت و خواستار مبارزه با تجاوزات این رژیم بود، بارها زندانی شد تا آنکه در 22 مارس سال 2004، در حالی که از نماز جماعت صبح باز می گشت، توسط بالگردهای رژیم صهیونیستی هدف سه موشک قرار گرفت و به همراه تعدادی از مردم به شهادت رسید.

در میان رهبران فلسطینیِ مبارزه با رژیم صهیونیستی، « فتحی شقاقی» از ویژگیهایی چون شیخ یاسین برخوردار بود. به همین دلیل ، وی نیز در لیست ترور این رژیم قرار گرفت. شقاقی در طول زندگی 44 سالۀ خود همواره در ستیز با دشمن صهیونیستی بود. وی از 1974 تا 1981 در مصر مشغول تحصیل و فعالیت سیاسی بود. اما حمایت وی از انقلاب اسلامی ایران و به ویژه نگارش کتابی در مورد دیدگاههای امام خمینی (ره) باعث شد تا او را از مصر اخراج کنند. این مبارز فلسطینی پس از بازگشت به کشورش «جنبش جهاد اسلامی فلسطین» را برای مقابله با اشغالگران کشورش تشکیل داد و بارها دستگیر و زندانی شد. عوامل موساد، سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی سرانجام در 26 اکتبر 1995 ، وی را در بازگشت از لیبی در جزیره مالت ترور کردند.

ترورهای رژیم صهیونیستی منحصر به مبارزان فلسطینی نمی شود و هر کس که مخالفت جدی با این رژیم اشغالگر داشته باشد، در معرض خطر ترور قرار دارد. از جمله در لبنان، «سید عباس موسوی» دومین دبیرکل حزب الله این کشور ، در 16 فوریه سال 1992 به همراه همسر و فرزندش ترور شد و به شهادت رسید. وی تحت تأثیر اندیشه های انقلابی امام خمینی (ره) و آیت الله محمد باقر صدر ، ابتدا در عراق با رژیم بعث صدام مبارزه می کرد. موسوی پس از آنکه مجبور به ترک عراق شد، در کشورش لبنان به همراه جمعی از شخصیتهای مبارز، جنبش حزب الله لبنان را در سال 1982 برای مبارزه با اشغال کشورش توسط صهیونیست ها بنیان نهاد و 9 سال بعد دبیرکل آن شد. ضربات مؤثر رزمندگان حزب الله به سربازان و دست نشاندگان رژیم صهیونیستی و نقش برجسته سید عباس موسوی در رهبری و هدایت این جنبش باعث شد تا بالگردهای این رژیم اتومبیل حامل وی را در حالی که از مراسم بزرگداشت شهید «راغب حرب» بازمی گشت، مورد هدف قرار دهند و منهدم کنند. شیخ راغب حرب یکی دیگر از رهبران مقاومت اسلامی لبنان بود که نقش مهمی در ترغیب مردم به ایستادگی در برابر صهیونیستها داشت و در فوریه سال 1984 توسط جوخه ترور آنها کشته شد.

«عماد مغنیه» مغز متفکر و از فرماندهان ارشد حزب الله لبنان نیز از کسانی بود که طعمۀ تروریسم رژیم صهیونیستی شد. وی نقش فعال و تأثیرگذاری در مبارزات ضد صهیونیستی داشت و سالهای زیای از عمر خود را مخفیانه زندگی می کرد. سرانجام این مجاهد بزرگ و حق طلب در انفجاری در دمشق ، پایتخت سوریه در سال 2008 شهید شد.

هم اکنون «سید حسن نصرالله» که رهبری حزب الله لبنان، بزرگ ترین و مجهزترین سازمان ضد صهیونیستی را بر عهده دارد، در معرض تهدید همیشگی رژیم صهیونیستی است. دیدارهای وی تحت مراقبت کامل انجام می شود و کسی از محل حضور وی آگاهی چندانی ندارد. صهیونیست ها علناً از تلاش برای ترور شخصیتی سخن می گویند که نزد افکار عمومی اعراب، قهرمان مبارزه با رژیم صهیونیستی است. با این حال سید حسن نصرالله نه تنها از تلاش خود برای دفاع از مردم مظلوم لبنان دست برنداشته ، بلکه آن را به سوریه نیز گسترش داده تا در آنجا با فاجعۀ تروریستهای تکفیری مقابله کنند.

در قسمت آینده ، با تعدادی دیگر از رهبران مقاومت و ویژگیهای آنها آشنا می شویم.

کلیدواژه