رهبران مقاومت در معرض تهدید و شهادت (2)
(last modified Wed, 20 Jul 2016 06:36:11 GMT )
سرطان 30, 1395 11:06 Asia/Kabul
  • رهبران مقاومت در معرض تهدید و شهادت (2)

رهبران جبهۀ حق و مبارزه با ظلم و استکبار در نقاط مختلف جهان اسلام و حتی خارج از آن، حضور داشته و از حقوق مردم مظلوم دفاع می کنند. اما همۀ آنها ویژگی های مشترکی دارند که آنها را در صف واحدی قرار می دهد. ... چنین رهبرانی اگرچه اندک هستند، اما وجودشان در جهان اسلام بسیار تأثیرگذار و پر برکت است و این اثرگذاری با زندان، سلب تابعیت و شهادت از بین نمی رود.

در قسمت گذشته اشاره کردیم که چندی پیش، تابعیت آیت الله «شیخ عیسی قاسم» رهبر روحانی قیام مردم بحرین توسط رژیم استبدادی آل خلیفه سلب شده و وی با تهدید و فشار این رژیم روبرو است. همچنین جمعیت «وفاق ملی اسلامی بحرین»، بزرگترین حزب مخالف حکومت بحرین منحل اعلام و رهبرش شیخ «علی سلمان» به 9 سال زندان محکوم شد. اما سخت گیری، آزار و حتی کشتن رهبران جبهۀ حق توسط زورگویان و قدرت طلبان، حادثه جدیدی نیست و همواره وجود داشته است. در این زمینه در عصر حاضر به رهبران مردمی که با مشکلات فراوان مواجه و گاه شهید شدند چون امام خمینی (ره) و برخی رهبران جمهوری اسلامی ایران، شیخ احمد یاسین و دکتر فتحی شقاقی از رهبران مقاومت اسلامی فلسطین و سید حسن نصرالله، سید عباس موسوی و عماد مغنیه از رهبران حزب الله لبنان، اشاره کردیم. اکنون به معرفی برخی دیگر از پرچمداران مبارزه با ظلم و بیداد می پردازیم.

«امام موسی صدر» از روحانیون برجسته ای است که در لبنان از مظلومین و محرومان حمایت می کرد. وی همچنین پشتیبان جنبش مقاومت فلسطین و از مخالفان رژیم صهیونیستی بود. از طرف دیگر، امام موسی صدر منادی وحدت میان پیروان ادیان و مذاهب مختلف لبنان بود. همین ویژگیها کافی بود تا وی را به یک رهبر برجسته مردمی تبدیل کند و مورد خشم ستمگران قرار گیرد. امام موسی صدر در اواخر اوت سال 1978 به لیبی مسافرت کرد و در این کشور ناپدید شد و تاکنون اطلاع دقیقی از وضعیت وی در دست نیست.

از دیگر رهبران مقاومت در برابر ظلم و استبداد، آیت الله «سید محمد باقر صدر» پسر عموی امام موسی صدر بود. وی عالمی برجسته و مرجع تقلید شیعیان عراق بود، اما تعلیم و تعلم، آیت الله صدر را از مبارزه با رژیم استبدادی بعث عراق، بویژه صدام بازنداشت. وی در دوران تبعید امام خمینی (ره) به عراق با افکار انقلابی ایشان آشنا شد و با وقوع انقلاب اسلامی ایران، از آن حمایت کرد. صدام که از محبوبیت آیت الله محمد باقر صدر نزد مردم و مخالفت وی با دیکتاتوری حزب بعث عراق، وحشت کرده بود، دستور دستگیری وی و خواهر مبارزش «بنت الهدی» را صادر کرد و سرانجام آن دو بزرگوار در 7 آوریل سال 1980 در زیر شکنجه های شدید، به شهادت رسیدند.

پاکستان کشوری است که در سال 1947 به نام اسلام تأسیس شد، اما هنوز قوانین اسلامی بر آن حاکم نشده است. تاکنون شخصیت های متعددی برای تحقق این هدف کوشیده اند که یکی از آنها علامه «سید عارف حسین حسینی» بود. وی نیز تحت تأثیر افکار امام خمینی (ره) به شدت برای همدلی و وحدت شیعه و سنی در پاکستان و زدودن فقر و فساد و استبداد از این کشور، تلاش می کرد. ویژگی دیگر این عالم بزرگوار، مخالفت با سیاستهای مداخله جویانه آمریکا و حکومت سعودی در کشورش بود. این موضع گیری های مردمی و انقلابی، خشم دولت های مداخله گر و عوامل تکفیری داخلی آنها را برانگیخت و علامه عارف حسینی سرانجام در پنجم اوت سال 1988 هدف گلوله افراد ناشناس قرار گرفت و به شهادت رسید.

در کشوری چون عربستان که ظلم و فساد و تبعیض رواج دارد، نارضایتی و اعتراض مردم امری طبیعی است و در این میان رهبرانی نیز قیام مردم را علیرغم تهدیدها و خطرها، هدایت می کنند. آیت الله «شیخ نمر باقر النمر» رهبر قیام شیعیان عربستان علیه ستم و تبعیض و استبداد بود. وی خواستار حقوق برابر شیعیان با دیگران، پایان سلطۀ خاندان آل سعود و برقراری آزادی های مدنی بود و چندین بار دستگیر شد. اما در جولای سال 2013 مورد حملۀ مسلحانه عوامل رژیم سعودی قرار گرفت و به مکان نامعلومی منتقل و در دوم ژانویه 2016 اعدام شد. این اقدام وحشیانه آل سعود در کشورهای اسلامی واکنشهای منفی گسترده ای به همراه داشت.

«سید حسین بدرالدین حوثی» دیگر پرچمدار قیام علیه استکبار و استبداد بود. وی در یمن مردم را به قیام علیه حکومت استبدادی پیشین فراخواند و «جنبش انصارالله» را در شمال یمن پایه گذاری کرد. این مبارزِ راه آزادی به شدت با آمریکا و رژیم صهیونیستی مخالف بود و به آگاهی بخشی در میان مردم یمن پرداخت. سرانجام نظامیان تحت امر حکومت سابق یمن پس از ماهها تلاش، حسین بدرالدین حوثی و تعدادی از همرزمانش را در سال 2004 به شهادت رسیدند. اما شهادت وی پایان کار مبارزات مردم یمن نبود و این نبرد به رهبری «سید عبدالمَلک بدرالدین حوثی» برادر رهبر فقید آنها ادامه یافت. وی با هدایت هوشیارانه جنبش انصارالله یمن، در برابر حملات نظامیان رژیم سابق و حامیانش، آمریکا و عربستان ایستادگی کرد و حتی گسترۀ نفوذ و حضور این جنبش مردمی در یمن را افزایش داد. از مارس 2015 که ارتش سعودی حمله خود به یمن را آغاز کرد، انصار الله محور مقاومت در برابر این حملۀ وحشیانه بوده است. به همین دلیل، هواپیماهای ارتش سعودی بارها کوشیده اند تا عبدالملک حوثی را به شهادت برسانند، اما موفق نشده اند.

یکی از مهمترین رهبران مقاومت اسلامی در برابر ظلم و استبداد در قارۀ آفریقا، شیخ «ابراهیم زَکزاکی» رهبر مسلمانان نیجریه است. وی مدافع مردم محروم و مظلوم نیجریه و اشاعه دهندۀ عقاید اسلامی و فرهنگ اهل بیت پیامبر است و در طول سه دهۀ گذشته توانسته مردم بسیاری را در نیجریه هدایت کند. همین موفقیت چشمگیر، باعث خشم دولت های مختلف در نیجریه و حامیان آنها شده ، به طوری که شیخ زکزاکی را بارها زندانی کرده اند. سرانجام ارتش نیجریه با تحریک خارجی، در حمله ای وحشیانه در 13 دسامبر 2015 به منزل و محل تبلیغ وی، صدها تن از شیعیان را به خاک و خون کشید و شیخ زکزاکی را به شدت زخمی کرد و به زندان انداخت. در این حمله سه پسر شیخ نیز شهید شدند. قبلاً در حملۀ ارتش به راهپیمایی روز قدس در سال 2014، سه پسر دیگر او نیز شهید شده بودند. اگرچه شیخ ابراهیم زکزاکی هم اکنون مجروح و زندانی است ، اما راه او همچنان باقدرت توسط هوادارانش ادامه دارد.

رهبران جبهۀ حق و مبارزه با ظلم و استکبار در نقاط مختلف جهان اسلام و حتی خارج از آن ، حضور داشته و از حقوق مردم مظلوم دفاع می کنند. اما همۀ آنها ویژگیهای مشترکی دارند که آنها را در صف واحدی قرار می دهد.

پیشوایان حق طلب، همگی اعتقاد عمیقی به آموزه های غنی و انقلابی اسلام دارند و آنها را ابتدا در زندگی خود و سپس جامعه به اجرا می گذارند. آنان از عمق جان این تعالیم حیات بخش را باعث سعادت فرد و اجتماع می دانند و از طریق منابع معتبر و صحیح، به خوبی با آنها آشنایی دارند. ایمان این شخصیت های برجسته به اسلام، خود باعث توکل روز افزونشان به خداوند در مشکلات مختلف شده است. به همین دلیل، رهبران مقاومت اسلامی با آنکه تحت شدیدترین فشارها و تهدیدات قرار دارند، اما تنها از خدای خود کمک می خواهند و به سازش با دشمنان مردم کشیده نمی شوند. آنها عمیقاً به این سخن خداوند در قرآن ایمان دارند که می فرماید: «ای کسانی که ایمان آورده‌اید، اگر (آیین) خدا را یاری کنید، او نیز شما را یاری می ‌کند و گامهایتان را استوار می سازد.» (محمد (ص)، آیۀ 7)

اسلامی که رهبران مبارزه با ستم و سرکشی آموخته اند و آن را تبلیغ می کنند، نه تنها عاری از تعصب و تحجر و تکفیر است، بلکه در مقابل چنین برداشت انحرافی از اسلام قرار دارد. آنها به جای آنکه با دیگر برادران مسلمان خود به جنگ بپردازند، آنها را به وحدت و همکاری در برابر دشمنان خارجی دعوت می کنند. تنها هنگامی که فریب خوردگان شیطان، به نام اسلام به جنگ با آزادی خواهان مسلمان بپردازند، آنان خود را مجبور به دفاع می دانند.

اما رهبران جبهۀ حق و آزادگی همواره این موضوع را مد نظر دارند که دشمن واقعی و همیشگی آن استکبار جهانی است که در حال حاضر آمریکا و رژیم صهیونیستی نماد آن هستند و این رژیم ها نیز هدف اصلی خود را نابودی این رهبران و جریان تحت هدایتشان می دانند. چنانکه تاکنون تعدادی از این شخصیتهای مبارز و سازش ناپذیر را شهید کرده است.

مجموعۀ چنین صفاتی، رهبران جبهۀ مقاومت را محبوب مردم کرده است. آنها می دانند که تحت رهبری چنین افرادی، در مسیری صحیح می توانند به مبارزه با دشمنان واقعی خود بپردازند و به یاری خداوند امیدوار باشند. متقابلاً پیشوایان راه حق و عدالت نیز همۀ توان و امکانات خود را صرف دفاع از مردم می کنند و به آنها عشق می ورزند و از شهادت در این راه ابایی ندارند. آنان مردم را برای رسیدن به مقام و شهرت و ثروت نمی خواهند ، بلکه خود را وقف کمک به آنها برای رسیدن به سعادت دنیا و آخرتشان کرده اند. چنین رهبرانی اگرچه اندک هستند ، اما وجودشان در جهان اسلام بسیار تأثیرگذار و پربرکت است و این اثرگذاری با زندان ، سلب تابعیت و شهادت از بین نمی رود.