۷ خانهی تاریخی تبریز که هنگام سفر به ایران باید دید
فروردین ۱۰, ۱۴۰۳ ۱۴:۱۳ Asia/Tehran
پارس تودی - وجود ۸۰۰ خانه تاریخی در میان بافتهای قدیمی شهر تبریز، این شهر را تبدیل به پنجرهای به سمت تاریخ و تمدن کهن ایران کرده است.
خانه های تاریخی تبریز با تنوع شگفت انگیزی که دارند میتوانند سفر به این شهر تاریخی را تبدیل به سفری خاطره انگیز کنند. در ادامه اشاره ای بر چند خانه تاریخی در این شهر خواهیم داشت:
خانه حریری
خانه حریری مربوط به دوره شاهان قاجار است و در تبریز واقع شده است. نمای ساختمان بیرونی این خانه، جلوهگاه هنر اصیل ایرانی و دارای نقاشیهای بسیار زیبا و اصیل است، که الهام گرفته از داستان حضرت یوسف و زلیخا از قرآن مجید و دیگر موضوعات اساطیری ایران است. سقف داخلی آن نیز، نمونه قدرتمند و شگفتانگیزی از هنر ایرانی مینیاتور است.
خانه مشروطه در تبریز
خانه مشروطه در تبریز یکی از مهمترین خانه های تاریخی تبریز که نقش مهمی در مبارزات اجتماعی و سیاسی این شهر در طول تاریخ قاجار داشته است. خانهای که در روزگارانی محل تجمع بزرگترین مشروطه خواهان همچون ستارخان، باقرخان و ... بوده است. در حقیقت پس از به توپ بستن مجلس توسط محمد علی شاه قاجار، شخصی به نام حاج مهدی کوزه کنانی خانه خود را در اختیار مشروطه خواهان قرار دارد تا برای اموری همچون تصمیمگیری، همفکری، جلسات مهم، چاپ اعلامیه و... استفاده شود. آثار ارزشمندی از جمله دستگاه چاپ اعلامیه و وسایل شخصی سران مشروطه مانند سلاح کمری ستارخان در خانه مشروطه تبریز نگهداری میشود.
خانه تاریخی اُردوبادی
خانه تاریخی اُردوبادی تبریز از آن دسته اماکنی است که شما را به روزهای پرآشوب گذشته در جنگ جهانی دوم میبرد. در ابتدا این خانه با مساحت 1600 مترمربعی توسط پزشکی به نام «موسی بیگ» ساخته شد و برخلاف بناهای خشتی و آجری آن زمان، ترکیبی از سنگ و آجر در معماری به کار رفت. بنابراین معماری خانه اردوبادی تبریز بسیار متفاوتتر از سایر خانه های این استان است و ارزش تاریخی زیادی دارد. کمی بعد این خانه به کنسولگری عراق تغییر کاربری داد و تا زمان جنگ جهانی دوم ادامه داشت. زمانی که نیروهای روسی تبریز را اشغال کردند، سفارت عراق در خانه ی اردوبادی تخریب شد. اما اینجا پایان کار این خانه نبود! بلکه پس از جنگ، مجددا دکتر اردوبادی خانه خود را به کلینیک بیماران روانی تبدیل کرد و از آن برای درمان بسیاری از افراد بهره جست.
خانه تاریخی حیدرزاده
قدمت خانه حیدرزاده به 130 سال پیش برمیگردد. این خانه یکی از زیباترین معماریهای دوران قاجاریه را دارد و تالارهای آن به پنجرههایی تمام قد و رنگارنگ مزین شدهاند. بخشهای مختلف خانه شامل دو حیاط مستقل درونی و بیرونی، دو ساختمان، باغچه، تالار و حوض خانه میشود. امروزه از خانه تاریخی حیدرزاده به عنوان نمایشگاه آثار تاریخی نیز استفاده میشود.
خانه موزه استاد شهریار
خانه موزه استاد شهریار، محل زندگی شهریار، شاعر مشهور تبریزی بوده است. اکنون این محل یکی از محبوبترین خانه های تاریخی تبریز و دوستداران شعر و ادبیات شناخته میشود. از سه تار تا لباسها، لوازم شخصی و رختخواب شهریار شما را به دوران سکونت و حیات هنری او خواهد برد.
خانه پروین اعتصامی
محل سکونت پروین اعتصامی، مشهورترین شاعر زن ایرانی در تبریز قرار دارد. در همان نگاه اول حوض زیبای وسط حیاط، معماری قدیمی خانه پروین اعتصامی و مجسمه آن در پلهها توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. پروین اعتصامی با نام اصلی «رخشنده» تا سن 7 سالگی در این مکان سکونت داشته و در سال 1941 نیز به علت بیماری حصبه فوت کرده است. اشعار به جا مانده از این شاعر مشهور، دیوان پروین را شامل میشود که 606 قطعه شعر را در خود جا داده است.
خانه بلورچیان
خانه بلورچیان از جمله آثار اواخر دوره قاجاریه است که سردر پر نقش و نگارش توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند. ساختمان اصلی در قسمت شمالی آن قرار دارد و رو به جنوب دارای ایوان ستوندار است. حیاط اندرونی در شمالیترین بخش ساختمان و به سبک خانه های قدیمی ایرانی، طرفین آن اتاقهای در شرق و غرب که مشرف به حیاط اندرونی میباشد.
عبارات کلیدی : جاذبه های گردشگری ایران، مکان های دیدنی تبریز، خانه های تاریخی در ایران، معماری تاریخی ایران