«قدردانی و تشکر ازنگاه اسلام «دو بال پرواز به سوی آرامش »
-
قدردانی و تشکر ازنگاه اسلام «دو بال پرواز به سوی آرامش»
پارس تودی- درآموزههای دینی و فرهنگی، قدردانی و تشکر ازجایگاه ویژهای برخوردار است و به عنوان یک فضیلت اخلاقی انسانی شناخته میشود.
دراین مطلب ازپارستودی به اهمیت قدردانی و تشکرازدیدگاه اسلام میپردازیم:
معنای قدردانی و تشکر
شکرو قدردانی دو واژه مرتبط با احساس سپاسگزاری و ابرازرضایت هستند، اما درجزئیات با یکدیگر تفاوت دارند. شکرگزاری بهطورکلی به معنای سپاسگزاری ازخداوند یا نعمتهای اوست، درحالیکه قدردانی به معنای سپاسگزاری ازدیگران و کارهایی است که برای ما انجام دادهاند. شکراز خدا به معنای قدردانی از نعمتهای الهی و استفاده ازآنها درمسیر صحیح است. شکرازمردم نیزبه معنای قدردانی از کسانی است که به ما نیکی میکنند و درحق ما خوبی روا میدارند.
انواع قدرشناسی و تشکر دراسلام
شکرگزاری ازخداوند و نعمتهایش: با انجام واجبات، ترک محرمات، خواندن نماز، تلاوت قرآن و سایر اعمال عبادی شکرگزارنعمتهای خداوند باشیم.
شکرگزاری ازوالدین: با نیکی به پدرو مادرواحترام گذاشتن به زحماتشان. قرآن کریم میفرماید:... اَنِ اشْکُرْ لی و لِوالِدَیْکَ» نسبت به من و پدرو مادرت شاکرباش.
شکرگزاری ازدیگران: با قدردانی ازخوبیها و خدمات دیگران از آنها تشکر کنیم.
بهترین شیوه تشکراز پروردگاراز نگاه اسلام :
شکر قلبی: یعنی هر نعمتی را ازخدا دانستن.
شکر زبانی: یعنی در برابرهرنعمتی«الحمدلله» گفتن و خداوند را تمجید و تسبیح کردن.
شکرعملی: یعنی صرف نمودن نعمت درمسیر صحیح.
اهمیت قدرشناسی و تشکر دراسلام:
تقویت ایمان و ارتباط با خدا: شکرگزاری، انسان را به یاد خالق و منشأ تمام نعمتها میاندازد و در نتیجه، ایمان و ارتباط فرد با خداوند را تقویت میکند.
افزایش نعمتها: خداوند در قرآن میفرماید: «لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزیدَنَّکُمْ» اگر شکرکنید، قطعاً نعمتهای شما را زیاد خواهم کرد.
دفع بلا وسختیها: شکرگزاری، عامل مهمی در دفع بلاها و سختیها ازانسان و جامعه است.
کسب رضایت الهی: با شکرگزاری، انسان به خداوند نزدیکتر میشود و رضایت اورا جلب میکند.
بهبود روابط اجتماعی: قدردانی و تشکرازدیگران، موجب تحکیم روابط اجتماعی وایجاد محبت ودوستی میشود.
تقویت روحیه مثبت: شکرگزاری، انسان را ازحالت ناامیدی ویأس دورمیکند و به او روحیه مثبت و امید به آینده میدهد.
اهمیت قدردانی و تشکرازدیدگاه قران کریم :
در قرآن کریم درسوره ابراهیم آیه ۷ آمده است: «وَإِذ تَأَذَّنَ رَبُّکُم لَئِن شَکَرتُم لَأَزیدَنَّکُم وَلَئِن کَفَرتُم إِنَّ عَذابی لَشَدیدٌ» به حقیقت اگرشکرگزاری کنید، قطعاً برشما میافزایم.
درآیهی ۸ سوره عنکبوت میخوانیم: «وَوَصَّیْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَیْهِ حُسْنًا»این آیه اشاره به اهمیت احترام و قدردانی ازوالدین وافراد نزدیک دارد.
خداوند درسوره النحل آیه ۳۲ قرآن کریم میفرماید: «أَدخلوا الجنة بما کنتم تعملون» این آیه اشاره به پاداش عظیم کسانی دارد که با شکرگزاری و حسن عمل زندگی کردهاند.
شکرگزاری و قدردانی درسیرۀ معصومین(علیم السلام)
امام صادق (ع) فرمودند: «إِذَا أَنْعَمَ اللهُ عَلَیْکَ بِنِعْمَةٍ فَاشْکُرْهُ» وقتی خداوند نعمتی به تو بخشید، شکراو را به جایآور.
ازامام رضا (ع) روایت است که فرمودند: «مَنْ لم یَشْکُرِ المنعِمَ مِنَ المخلوقینَ لَمْ یَشْکُرِ اللّه عزوجلّ» هر کس مخلوقهای نعمت دهنده را سپاس نگوید، خدا را سپاس نگفته است.
پیامبراکرم (ص) فرمودند: «مَن لَم یَشکُرِ النّاسَ لَم یَشکُرِ اللهَ» هرکس ازمردم تشکرنکند، ازخداوند تشکر نکرده است.
بیاییم با نگاهی عمیق و قلبی سپاسگزار به تمام زوایای زندگیمان نگاه کنیم! آن گاه پاداش این شکرگزاری مبهوتمان خواهد کرد! وقتی احساس میکنیم همه چیزعلیه ماست، اندکی صبر کنیم و بر روی جنبههای دیگرزندگیمان تمرکزکنیم که واقعاً میتوانیم به خاطرآنها شاکرباشیم. ناگهان راههای جدیدی را خواهیم دید که میتوانیم با آنها به راحتی موانع را پشت سرگذاشته و پیش رویم. شکرگزاری جزء لازم یک زندگی با معنا، مفرح وغنی است. هرزمان که خدارا شکرمیکنیم، زندگیمان بهترخواهد شد. پس همین حالا درهرشرایطی که هستیم خدا را شکرکنیم تا زندگی بهتری نصیبمان شود.
MA