چرا ایران بر اهمیت تغییرنکردن مرزهای منطقه تأکید میکند؟
-
رایزنی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان
پارستودی/ دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان در گفتوگوی تلفنی بر تغییرنکردن مرزها و ژئوپلیتیک منطقه تأکید کردند.
«علیاکبر احمدیان» دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و «آرمن گریگوریان» دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان در گفتوگوی تلفنی موضوعات منطقهای و دوجانبه را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
آرمن گریگوریان در این تماس گزارشی از آخرین وضعیت مذاکرات با طرف جمهوری آذربایجان ارائه داد و تأکید کرد که در مواضع ارمنستان درخصوص راهگذرهای منطقهای تغییری ایجاد نشده است.
دبیر شورای امنیت ملی ایران نیز در این تماس تلفنی با قدردانی از موضع ارمنستان در محکومیت حمله رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران، تأکید کرد: سیاست جمهوری اسلامی ایران کماکان تغییرنکردن ژئوپلیتیک منطقه است و این را به سود همه طرفهای منطقهای میداند.
جمهوری اسلامی ایران همواره بر حفظ ثبات و امنیت در منطقه، از جمله آسیای مرکزی، تأکید داشته است. این رویکرد ایران بر اساس اصول احترام به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورها، مداخلهنکردن در امور داخلی دیگران و پایبندی به قوانین بینالمللی است.
ایران که خود تجربههای ارزشمندی در حفظ استقلال و تمامیت ارضی دارد، همواره از ثبات و صلح در منطقه حمایت میکند و هرگونه تغییر در مرزها را به عنوان عاملی برای ناآرامی و بیثباتی میداند. این رویکرد ایران، با هدف تقویت همکاریهای منطقهای و بینالمللی برای توسعه و پیشرفت همه کشورهای منطقه است.
جمهوری اسلامی ایران همچنین بارها درباره پیامدهای ژئوپولیتیکی کریدورهای تحمیلی فرامنطقهای ابراز نگرانی کرده و هشدار داده است که هرگونه تغییر در وضعیت تنها گذرگاه زمینی خود با ارمنستان عبور از خط قرمز تهران محسوب میشود.
بر این اساس ایران بار دیگر تأکید دارد که مخالف گشایش خطوط مواصلاتی در منطقه قفقاز نیست مشروط بر اینکه حاکمیت ارمنستان بر آن وجود داشته باشد و منافع ایران در آن لحاظ شود و مسیر ایران به ارمنستان را مسدود نکند.
کریدورهای مصنوعی در منطقه از جمله زنگزور که نه در جهت منافع کشورهای منطقه بلکه با طراحی و مداخله بیگانگان شکل گرفته، بدون توجه به واقعیتهای ژئوپلیتیکی آسیای مرکزی بوده و کاملاً با هدف ایجاد بیثباتی و ناامنی است. در این شرایط، مقامات آمریکایی با سابقه مداخله و تنشآفرینی در منطقه موضوع کنترل بر این کریدور را مطرح کردهاند. این رویکرد مقامات آمریکایی نشان میدهد که آمریکاییها به بهانه کریدورهای مواصلاتی به اقدامات خود برای تشدید بیثباتی در منطقه ادامه میدهند.
دخالت بیگانگان به عنوان نظارت یا دخالت در کریدورهای منطقهای نتیجهای به غیر از تشدید تنشها و ناامنی نخواهد داشت. این در شرایطی است که کشورهای منطقه در آسیای مرکزی با توجه به سابقه و پیشینه تاریخی خود بهخوبی میتوانند بدون دخالت بیگانگان همکاریهای اقتصادی خود را گسترش دهند و این روند احتیاجی به مداخلات فرامنطقهای ندارد.
جمهوری اسلامی ایران در رویکردهای خود در سیاست خارجی همواره بر حفظ احترام به قوانین و مقررات بینالمللی و ثبات مرزها تأکید کرده است. با حفظ این شرایط، شکلگیری کریدورهای مواصلاتی میتواند زمینهساز رونق اقتصادی منطقه و جلب سرمایهگذاری بیشتر باشد.
در نقطه مقابل، سیاستهای مداخلهجویانه آمریکا و غرب و رژیم صهیونیستی در منطقه است که سابقه تاریخی نشان میدهد از هر فرصتی برای ایجاد ناامنی بیشتر در جهت پیشبرد اهداف شوم خود استفاده میکنند.
تغییر مرزها هدف اصلی محور آمریکایی-صهیونیستی برای ایجاد آشوب در منطقه است و ثبات و امنیت در منطقه تنها با حفظ مرزها بر اساس قوانین بینالمللی امکانپذیر خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر سیاستهای اصولی خود هیچگاه با شکلگیری کریدورهای جدید مخالفت نکرده اما موضوع اصلی مقابله با پیامدهای مداخلات فرامنطقهای است که هدف اصلی آن ضربهزدن به امنیت و ثبات کشورهای منطقه است.
esh