خرداد ۲۸, ۱۴۰۳ ۱۲:۱۰ Asia/Tehran
  • حج، اسلام تمدنی و مقاومت جهانی/ بسوی یک اتحاد انسانی و غیر نژادی
    حج، اسلام تمدنی و مقاومت جهانی/ بسوی یک اتحاد انسانی و غیر نژادی

پارس تودی - تحکیم ارتباطات اسلامی و انسانی به ویژه در منطقه غرب آسیا در عین داشتن نگاهی جهانی، امری ریشه‌دار، قابل انتظار و نظریه‌مند است که می‌بایست در مراسم حج مورد تامید ویژه ای قرار گیرد.

توجه به جایگاه حج در ساخت نظام اجتماعی جهانی بسیار مهم است. در مطلبی با عنوان «غزه، حج و فرصت تاریخی برای اسلام تمدنی و جهانی»  که در پایگاه خبری الف منتشره شده به بخشهایی از این امر اشاره شده که در این گزارش از پارس تودی خلاصه ای از آن را از نظر می گذرانیم:

رهبر انقلاب اسلامی ایران در پیام خود به شرکت کنندگان در حج امسال فرمودند:

آهنگ دلنواز ابراهیمی که به فرمان خدا، همه‌ی انسان‌ها را در همه‌ی دورانها، در موسم حج به کعبه فرامیخوانَد... انبوهِ پُرشکوه و متنوّع مردمی را پدید آورده، و گستره‌ی انسانی و قوّتِ عامل معنوی اسلام را به رُخ خویش و بیگانه کشیده است. 

 

چنان که می‌بینیم، رهبر انقلاب در بیانات خود، کعبه را متعلق به همه انسان‌ها خوانده‌اند و از این حیث، تأکیدی متمایز بر وجه جهانی کعبه و اسلام کرده‌اند. ایشان در ادامه موسم حج را مظهر کرامت یکسان انسان‌ها خوانده‌اند. در نهایت، با تمرکز بر مسئله غزه، مراسم برائت از ظالمان جهانی امسال را برائتی جهانی، مردمی و متشکل از دولت‌ها و ملت‌ها طلب کردند.
واقعیت آن است که رهبر انقلاب اسلامی همچون بنیانگذار آن؛ همواره بر نگاه تمدنی و جهانی (انسانی) تأکید کرده‌اند. در عین حال با توجه به مسئله غزه و افول بی سابقه رژیم صهیونیستی نزد افکار عمومی، تأکید مذکور پررنگ‌تر شده است.
در این گفتمان، حتی مردم نیز مفهوم و دالی است که محصور و محدود به یک مرز و جغرافیا خاص نیست. با نگاهی فلسفی تر، اندیشه انقلاب اسلامی از هرگونه ظاهرگرایی و مادی‌گرایی مبرا است. یک مصداق ظاهرگرایی و مادی‌گرایی، تأکید بر رنگ پوست یا نژاد است.
مصداق دیگر آن تکیه مفرط بر جغرافیا و مرز است. اما مبتنی بر اسلام انقلابی، باطن بر ظاهر ترجیح دارد. از این رو، پویایی استثنایی انقلاب اسلامی منوط به نژاد و حتی مذهب افراد نبوده و هرگز محدود به مرز‌ها هم نشد. حتی وقتی غرب برای مهار این پویایی، جنگ هشت ساله را بر ایران تحمیل کرد تا ایران از رویکرد تمدنی و فرامرزی، به درون خزیده و متوجه مرز‌ها و رفتار ناسیونالیسم شود نیز نتوانست جهان‌گرایی و تمدن‌سازی انقلاب اسلامی را مهار کند. بلکه بالعکس، انقلاب اسلامی در هشت سال دفاع مقدس، توانست منشأ الهام و ارزش‌سازی و انسان‌سازی بی‌نظیری در تاریخ سیاسی معاصر شود.
قابل ذکر است که غرب در تجربه تاریخی جنگ‌های داخلی خود سعی کرد از ایده ناسیونالیسم به سمت منطقه گرایی و حتی فرامنطقه گرایی نیل کند. شکل گیری اتحادیه اروپا محصول روندی تاریخی است که دغدغه نخستین آن از جنگ‌های مذهبی اروپا و دغدغه متعاقب آن از جنگ‌های جهانی اول و دوم شکل گرفته است. امروز هم غرب می‌داند که تمدن‌گرایی رهبر انقلاب اسلامی به معنای اتحاد یافتن کشور‌های مسلمان و فراتر از این تشخص و تشکل هر چه بیشتر جبهه آزادی بخش و عدالت خواه و مردمی در سراسر جهان در برابر مدل جهانی شدن (سرمایه سالاری غربی) است.
مناسک حج امسال اهمیت بی نظیر در سال‌های اخیر داشته و دارد که این اهمیت به دلیل وقوع رویدادهای مهم در غرب آسیاست که سرکوب داعش و کوتاه شدن هرچه بیشتر دست آمریکا در منطقه و تضعیف رژیم صهیونیستی بعد از عملیات‌های طوفان‌القصی و وعده صادق در تاریخ‌های هفتم اکتبر و سیزده آوریل است.
بی تردید حج امسال با عنایت به چنین بستری، ممتاز و متمایز شده و نماد و قله‌ای از اسلام تمدنی و اسلام جهانی مورد ترویج انقلاب اسلامی می‌تواند باشد.

عبارات کلیدی : حج 2024 ، چرا در حج برائت وجود دارد؟ ، غزه و حج ، اعتراضات ضد اسرائیلی در حج