تکرار داستان آلمان؛ آیا آمریکا به دنبال تقسیم اوکراین است؟
-
کیت کیلاگ: نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور اوکراین
پارستودی- نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور اوکراین، به تازگی طرحی جنجالی برای پایان دادن به جنگ اوکراین ارائه کرده که واکنشهای متفاوتی را به دنبال داشته است.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا از زمان بازگشت به کاخ سفید، پایان بخشیدن به جنگ اوکراین را اولویت نخست دولت خود معرفی کرده است؛ مسئلهای که به راحتی قابل حصول نیست.
به گزارش پارس تودی به نقل از خبرگزاری مهر، نشریه تایمز نوشت: بر اساس طرح ژنرال بازنشسته «کیت کیلاگ» نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور اوکراین، این کشور به سبک برلین پس از جنگ جهانی دوم تقسیم میشود.
کیلاگ پیشنهاد داده که اوکراین به دو منطقه تقسیم شود: غرب رود دنیپرو تحت کنترل نیروهای حافظ صلح انگلیس و فرانسه قرار گیرد. شرق اوکراین، شامل مناطق تحت اشغال فعلی، در کنترل روسیه باقی بماند و یک منطقه غیرنظامی به عرض ۱۸ مایل بین این دو بخش ایجاد شود.
نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور اوکراین تأکید کرده است که آمریکا هیچ نیروی زمینی به این مناطق اعزام نخواهد کرد، اما پذیرش کنترل روسیه بر بخشهایی از شرق اوکراین، میتواند در کییف با واکنش منفی مواجه شود.
این طرح نگرانیهایی را در بین جمهوریخواهان و متحدان آمریکا برانگیخته است.
برخی نگرانند که این پیشنهاد به معنای پذیرش خواستههای روسیه و تضعیف حاکمیت اوکراین باشد. برخی مقامات آمریکایی نیز از نبود انسجام در سیاستهای دولت ترامپ در قبال اوکراین ابراز نگرانی کردهاند.
هرچند کیلاگ به خاطر مواضع ضدروسی خود در کییف مورد احترام است، اما مقایسه اوکراین با آلمان نازی و پیشنهاد تقسیم کشور، نگرانیهایی را در میان مقامات اوکراینی ایجاد کرده است. بسیاری این طرح را نشانهای از پذیرش خواستههای کرملین و تهدیدی برای تمامیت ارضی اوکراین میدانند.
در مارس ۲۰۲۵ رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد: کیلاگ در مذاکرات با روسیه نقشی نخواهد داشت و فقط به عنوان نماینده ویژه در امور اوکراین فعالیت خواهد کرد. این تصمیم پس از آن گرفته شد که روسیه آتشبس ۳۰ روزه را رد کرد و خواستار توقف ارسال سلاح به اوکراین شد.
کیلاگ پیشتر با سفر به کییف و دیدار با «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین از جبهههای جنگ دیدن کرد تا درک عمیقتری از نیازهای امنیتی اوکراین به دست آورد.
در حالی که برخی طرح کیلاگ برای پایان دادن به جنگ اوکراین آن را گامی به سوی صلح میدانند، دیگران هشدار میدهند که چنین طرحی میتواند مشروعیت اقدامات روسیه را تقویت کند و به ضرر حاکمیت اوکراین تمام شود.
جنگ اوکراین در پی بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو و گسترش نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تا نزدیکی مرزهای روسیه کلید خورد. مسکو در پی نادیده گرفتن دغدغههای امنیتی خود از سوی غرب و به ویژه آمریکا در فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین حمله نظامی کرد. کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را ضد مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه بارها شرطهای خود برای پایان جنگ اوکراین را از جمله نپیوستن کییف به ائتلاف نظامی ناتو، لغو تمام تحریمهای غرب ضد مسکو و خروج کامل نظامیان اوکراینی از منطقه "دونباس" و "نووروسیا" تکرار کرده است.
hm