اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۱۶:۲۳ Asia/Tehran
  • فعالان جهانی، از دولتهای خود مطالبه کنید!  / ضرورت ایستادگی علیه نظم تحمیلی آمریکایی

پارس تودی- فشارهای پیاپی آمریکا به کشورهای جهان همچون آفریقای جنوبی، کشورهای عربی شمال آفریقا، ایرلند، کشورهای آمریکای لاتین، ایران، پاکستان، ترکیه، چین، عراق، روسیه، اندونزی، مالزی،  سوریه، یمن و شماری دیگر با هدف مسکوت کردن آنها در برابر رژیم اسرائیل ضرورت یک ائتلاف سازی جهانی را نشان می دهد.

از آنجایی که امپراتوری ایالات متحده مانع بزرگی بر سر راه حقوق، آزادی، استعمارزدایی و حاکمیت فلسطینیان و همچنین حاکمیت قدرتهای میانی است، پس دولتهای دیگر بویژه قدرتهای منطقه ای هم وظیفه دارند مسیری عملی را برنامه ریزی و دنبال کنند که با این مشکل مقابله کند.

بدیهی است که بهترین مسیر رو به جلو این است که کشورهای سراسر جهان کمتر به قدرت اقتصادی امپراتوری ایالات متحده و غرب وابسته شوند. اگرچه تلاش هایی برای تحقق این هدف وجود دارد، مانند بریکس، اما با تغییر ساختارهای اقتصادی جهانی فاصله زیادی دارد.

یکی از راههای سریعتر این است که واکنش تند آمریکا به کشورهایی که تمام روابط دیپلماتیک و اقتصادی با دولت اسرائیل را قطع میکنند، دشوار شود.

اگر ائتلافی از قدرت های میانی تشکیل شود و با هم قطع روابط خود را با اسرائیل اعلام کنند،  تحریم و تهدید همه آنها برای ایالات متحده دشوارتر خواهد بود زیرا انجام این کار برای خود ایالات متحده بسیار پرهزینه خواهد بود.

چنین ائتلافی می تواند با کشورهایی مانند آفریقای جنوبی، ایران، ترکیه، برزیل، کلمبیا، شیلی، مصر، مراکش، اسپانیا، نروژ، ایرلند و غیره شروع شود. کشورهایی که ادعای هیچ گونه روابط دیپلماتیک و اقتصادی با اسرائیل ندارند، مانند عربستان سعودی، اندونزی، مالزی، پاکستان و سایرین – نیز به ائتلاف خواهند پیوست. قدرتهای دیگری نیز میتوانند در هنگام ایجاد این حرکت به هم بپیوندند و فشار را افزایش دهند و هدف قرار دادن همه آنها را برای ایالات متحده عملاً غیرممکن کنند.

حرکت می تواند ایجاد شود و کشورهایی مانند کانادا، استرالیا، نیوزلند، بلژیک و سایرین که درک می کنند که این اقدام درستی است، اما یا خیلی بزدل هستند یا به این دلیل که منافع سرانشان و نقش آنها در اتحاد امپراتوری ایالات متحده ممکن است تحت فشار قرار گیرند نیز احتمالا و تا حدی به آن بپیوندد. مثلا در تحریم نظامی اسرائیل.

هیچ کدام از این مسیرها آسان نخواهد بود، اما لازم است، و می تواند کار کند. لازم است فعالان و کنشگران و نویسندگان شروع به صحبت در مورد منافع دولت خود کنند تا آنها را برای تشکیل چنین ائتلافی تحت فشار قرار دهند. دولت ها فقط بر اساس استراتژی “name و shame” و محاسبات سیاست انتخاباتی حرکت خواهند کرد. فعالان، تحلیلگران سیاست و محققان می توانند دولت های خود را متقاعد کنند که دنبال کردن این مسیر سیاستی به نفع آنهاست.

به چالش کشیدن امپراتوری ایالات متحده در مورد مسئله فلسطین، پیامدهای شگرفی برای ایجاد نظم جهانی دموکراتیک تر خواهد داشت. اگرچه برخی از کشورهای ذکر شده در بالا معتقدند که با نادیده گرفتن وضعیت اسفبار مردم فلسطین، می توانند از درگیری با آمریکا اجتناب کنند، اما این به دو دلیل یک تفکر کوتاه مدت است.

اول اینکه این دلیل که آنها می توانند از خشم ایالات متحده در مورد مسئله فلسطین دور بمانند به این معنی نیست که در آینده در مورد موضوع دیگری با آن روبرو نخواهند شد. هرگز به نفع  قدرتهای میانی نیست که زیر تبعیت یک ابرقدرت بزرگ زندگی کنند. حتی اگر به طور موقت سودمند باشد، در مقطعی، بهایی برای این تبعیت وجود خواهد داشت. حال عده ای گویند، چه نیازی است که اکنون این نظم به چالش کشیده شود؟

اینجاست که دلیل دوم وارد میشود. در حال حاضر حرکت مردمی در سراسر جهان برای به چالش کشیدن امپریالیسم ایالات متحده وجود دارد. اکنون زمان آن است که از فرصت استفاده کنیم، از این انرژی استفاده کنیم و آن را به سمت نظم جهانی دموکراتیک هدایت کنیم که در واقع از حقوق و آزادی های بشر برای همه دفاع می کند.

بسیار مهم است که از این لحظه استفاده کنیم و پیامی به امپراتوری ایالات متحده ارسال کنیم که تجارت طبق معمول، جایی که تسلط ایالات متحده جهت گیری های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بین المللی را تعیین می کند، نه امکان همراهی دارد و نه دیگر تحمل می شود. امپراتوری ایالات متحده یا باید تغییر کند و  یا خودش منزوی شود. وقتی به آن مرحله رسیدیم، به پایان استعمار شهرک نشینان اسرائیلی خواهیم رسید. ما از این مسیر به پایان آپارتاید و نسل کشی، دو سلاح مرگبار در زرادخانه استعماری شهرک نشینان اسرائیلی خواهیم رسید.

هنگامی که اسرائیل در سطح جهانی منزوی شود، مجبور خواهد شد رفتار خود را تغییر دهد. اسرائیلی ها چاره ای جز توقف پروژه استعماری شهرک نشینان خود نخواهند داشت.

چنین نتیجه ای نه تنها برای فلسطینی ها و یهودیان بومی مفید خواهد بود، بلکه یک سیگنال واقعی نیز خواهد بود مبنی بر اینکه امپراتوری ایالات متحده دیگر آن امپراتوری سابق نیست و مردم از سراسر جهان، از جمله آمریکایی ها، می توانند شروع به ساختن یک نظم جهانی دموکراتیک کنند که دیگر زیر انگشت شست یک ابرقدرت نیست.

نظم جهانی دموکراتیک شانس جنگهای بزرگ، جنگهای امپراتوری و تجاوزات استعماری شهرکنشینان را کاهش میدهد و به جلوگیری از رنج عظیم انسانی که فلسطینیان امروز تجربه میکنند کمک میکند.

وحشتی که مردم فلسطین بیش از 100 سال است با آن روبرو هستند، از فلسطینی ها شروع نشده و به همین جا ختم نخواهد شد. این به نفع همه است که از چنین رنجی اجتناب کنند و یکی از راه های انجام آن ساختن جهانی دموکراتیک تر است.

نلسون ماندلا زمانی گفت: “ ما به خوبی می دانیم که آزادی ما بدون آزادی فلسطینی ها ناقص است.” زمان آن گذشته است که بقیه جهان واقعاً معنای این نقل قول را درک کنند و اقدامات ملموسی برای پیشبرد آزادی از امپراتوری و استعمار انجام دهند.

برگرفته از : 

Muhannad Ayyash. It is time for a democratic world order. Aljazeera

عبارات کلیدی: نظم نوین جهانی ، بریکس چیست، ائتلاف علیه آمریکا، ایران در برابر آمریکا