سیر نزولی اقتصاد افغانستان و مسئولیت آمریکا
سیر نزولی اقتصاد افغانستان در سال جاری هم ادامه دارد.
بنا به گزارش تحقیقی اداره توسعه بینالمللی سازمان ملل متحد، رشد اقتصادی افغانستان که پارسال نسبت به سال قبل ۲۰ در صد کاهش یافته بود، امسال ۵ در صد دیگر کاهش یافته است.
براساس این گزارش، نیمی از جمعیت افغانستان با کمبود شدید مواد غذایی روبرهستند.اگر چه نهادها و منابع رسانه ای غربی می کوشند مشکلات افغانستان را به یک سال حاکمیت گروه طالبان بر این کشور نسبت داده و این گروه را عامل اصلی بحران اقتصادی و انسانی افغانستان معرفی کنند اما بررسی ریشه های اصلی بحرانها در این کشور به اشغال افغانستان از سوی امریکا و متحدانش طی دو دهه گذشته باز می گردد که ضمن نابودی تمامی زیر ساختهای تولیدی و صنعتی اففانستان، اقتصاد انرا ویران کردند.
اکرم عارفی کارشناس افغان و مدرس دانشگاه در این باره می گوید:
"هنوز ابعاد جنایات امریکا در افغانستان کاملا مشخص نشده است اما مشکلاتی که همچنان گریبان مردم این کشور را گرفته است بیانگر عمق جنایات امریکایی ها در افغانستان است که مردم این کشور در ابعاد مختلف همچنان تاوان آنرا می دهند"
امریکا برای اینکه افغانستان را همچنان به خود و غرب وابسته نگه دارد اقدام جدی برای بهبود شرایط اقتصادی و تولیدی این کشور در دو دهه اشغال انجام نداد .حتی در بخش نظامی نیز ارتش افغانستان بعد از دو دهه ضعیف ترین ارتش از نظر ساختاری و ادوات نظامی بود .این در حالی است که در دو دهه اشغال افغانستان اجلاسهای متعدد بینالمللی از جمله اجلاس توکیو برای جذب کمکهای بین المللی برگزار شد که طی انها میلیاردها دلار برای کمک به بازسازی افغانستان تعهد شد که عملا این پولها و کمکها به جیب شرکتها و موسسات غربی بخصوص امریکایی سرازیر شد .
به همین دلیل حدود ۶۰ درصد مردم افغانستان زیر خط فقر قرار دارند و نمی توانند غذای مورد نیاز خود را در سه وعده تامین کنند.
علاوه براین ، بر اساس آمارها همچنین سطح بیکاری در افغانستان حدود 40 درصد است و همه ساله به جمعیت بیکار این کشور افزوده می شود.
غلامحسین ناصری کارشناس افغان در این باره می گوید:
"در سایه حضور ۲۰ ساله امریکا در افغانستان این کشور به یک جهنم سوزان تبدیل شده است که نه تنها تروریسم و قاچاق مواد مخدر در افغانستان از بین نرفته بلکه تمام ساختارهای اقتصادی و کشاورزی اففانستان نابود شده است"
در هر حال،وضع اسفبار اقتصادی افغانستان اگر چه ماحصل دو دهه اشغال ان از سوی امریکا است اما این به معنای نادیده گرفتن مسئولیت طالبان در برابر مردمافغانستان نیست. این بدان معنا است که طالبان می کوشد از شرایط فعلی افغانستان به عنوان ابزار مظلوم نمایی برای دریافت کمکهای خارجی استفاده کند.این در حالی است که مردم افغانستان انتظار دارند طالبان با تجدید نظر درشیوه حکمرانی اش ضمن تعامل سازنده با جهان زمینه حذب کمکهای خارجی را برای حل مشکلات اقتصادی افغانستان فراهم کند. زیرا با ادامه شرایط فعلی این احتمال که یک نسل از مردم افغانستانحتی دچار سوء تغذیه شوند دور از ذهن نیست.