مصرف قند را به شدت کاهش دهید ؛ کرونا در کمین است
کارشناس دفتر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده، قند عامل تضعیف سیستم دفاعی بدن در برابر بیشتر بیماریهاست به طوریکه پس از هر نوبت مصرف یک خوردنی شیرین، سیستم ایمنی بدن تا 75 درصد کارآیی خود را از دست میدهد و این مدت بهترین زمان برای فعال شدن میکروبها و ویروسها است.
"سوری" افزود: به طور کلی در مواد غذایی دو نوع قند وجود دارد که شامل قندهای ساده و پیچیده هستند؛ قند پیچیده مدت طولانیتری طول میکشد تا در داخل بدن تجزیه شود و برای بدن سالمتر است، این نوع قند در کربوهیدراتهای طبیعی مانند غلات سبوسدار و میوهها یافت میشود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، قند ساده سریعتر در بدن تجزیه میشود و موجب افت و خیز محسوس انرژی میشود، این نوع قند شامل قندهای موجود در مواد شیرین و نشاستهای تصفیه شده و فرآوری شده است و مصرف بیش از اندازه قند ساده مشکلات جدی برای سلامت بدن ایجاد میکند.
سوری اظهار کرد: قندهای ساده میتوانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و یا حتی از کار بیندازند؛ بررسیها نشان میدهد که پس از هر بار مصرف محصولات حاوی قند، گلبولهای سفید بدن از فعالیت باز میایستند و بین دو تا پنج ساعت بدن کاملاً آماده آلوده شدن به هر نوع ویروس یا باکتری خواهد بود و مصرف این نوع قند، تعادل مواد معدنی بدن را به هم میزند.
وی تصریح کرد: قند، فاقد ویتامین، مواد معدنی و فیبر خوراکی است در واقع قند یک ماده زائد به شمار میآید که بدن انسان قادر به هضم و جذب آن نیست، از این رو برای اینکه ساختار مولکولی قند شکسته شود بدن مجبور است از مواد معدنی محلول موجود در بدن استفاده کند تا بتواند قند وارد شده به داخل بدن را هضم کند و در نتیجه تعادل عناصر معدنی مهم مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سدیم، کروم و مس در بدن به هم میخورد.
کارشناس دفتر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی همدان بیان کرد: مصرف مواد قندی ناسالم موجب ترشح بیش از اندازه هورمون آدرنالین در بدن میشود و احساس اضطراب بیش از اندازه، آشفتگی و بدخلقی از پیامدهای خوردن مواد قندی است به علاوه این ماده سبب بیحوصلگی میشود و افرادی که قند زیاد مصرف میکنند به هیچ عنوان میلی به ورزش کردن و فعالیتهای بدنی ندارند در کودکان نیز خوردن مواد قندی موجب کاهش ضریب هوشی و افت بازده تحصیلی میشود.
وی عنوان کرد: بیتردید مصرف زیاد مواد قندی به کلیهها آسیب میرساند و چه بسا که عامل اصلی ایجاد سنگ کلیه است همچنین مصرف قند عامل مهم تشکیل سنگ مثانه نیز محسوب می شود.
سوری خاطرنشان کرد: بر خلاف تصور عموم مردم، عاملی که باعث بالا رفتن شدید کلسترول بد خون و نیز افت مقدار کلسترول خوب در خون میشود، مصرف مواد قندی است، این ماده به طور کلی سبب بالا رفتن کلسترول میشود در عین حال مصرف قندهای مضر یکی از عوامل بسیار موثر در بالا رفتن میزان چربیتری گلیسیرید خون است که سلامت قلب و عروق را به طور جدی به خطر میاندازد.
وی گفت: آزمایشها نشان میدهد که مصرف قند در جذب عناصر مهم و ضروری برای سلامت استخوانها یعنی کلسیم و منیزیم اختلال ایجاد میکند بدین معنی که اگر شیر را با کیک یا شکلات مصرف کنید، هیچ کلسیمی در استخوانهای شما ذخیره نخواهد شد. بر همین اساس مصرف قند زیاد، عامل اصلی پوکی استخوان بوده چراکه مادهای زائد و فاقد هر گونه ویتامین یا مواد معدنی است و بدن قادر به هضم و جذب آن نیست از این رو سلولها مجبور هستند برای شکستن مولکولهای قند از املاح کلسیم و منیزیم ذخیره در استخوانها استفاده کنند.
وی ادامه داد: هر چه مواد غذایی شیرین بیشتر مصرف شود، کلسیم بیشتری از استخوانها خارج شده و در فرایند هضم قند و شیرینی مصرف میشود در نهایت استخوانها پس از چند سال پوک میشوند و علت اصلی خرابی دندانها نیز همین است چراکه کلسیم از دندانها استخراج شده و دندان به مرور پوسیده و خراب میشود.
سوری اضافه کرد: قند عامل اصلی بروز برخی از سرطانها شامل سرطانهای پستان، پروستات و روده و راست روده است، مقدار گلوکز خون را بی جهت افزایش میدهد، باعث ضعف بینایی، تنگ شدن عروق خونی و در نهایت سکته میشود، عامل ترش کردن معده است و همانطور که تاکید شد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تشدید میکند علاوه بر اینها، پیر شدن زودرس، سفید شدن موها و چین و چروکهای پوستی ناشی از مصرف خوراکیهای شیرین است نه مصرف گوشت و پروتئین.
وی عنوان کرد: برخی از مطالعات در سالهای اخیر نشان داده است که مصرف زیاد مواد قندی گرایش به الکل و مواد مخدر را بیشتر میکند.
وی اظهار کرد: مهمترین بیماری قرن حاضر یعنی آلزایمر که با حواس پرتیهای کوچک شروع میشود بر اثر مصرف زیاد مواد قندی بروز میکند علاوه بر اینها، مصرف بیرویه مواد قندی عامل اصلی چاق شدن، عامل مهم در بروز آرتروز مفاصل، یکی از عوامل اصلی بیماری آسم، آلرژی به غذاهای گوناگون، بالا رفتن فشار خون، ایجاد اگزما در کودکان، آب مروارید است.
کارشناس دفتر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرد: بسیاری از متخصصان تاکید دارند که بزرگترین خطر ناشی از مصرف زیاد قند این است که ساختمان مولکول وراثتی دی ان آ را میشکند و آن را تغییر میدهد که در نتیجه موجب سرطانی شدن سلولها میشود، قند سبب تولید مولکولهای مضر رادیکال آزاد در خون و افزایش خطر بروز سرطان میشود، حتی در بسیاری از موارد سردردهای بیموقع و بیدلیل و میگرن بر اثر مصرف خوردنیهای شیرین بروز میکنند.
وی ادامه داد: مصرف قند انعطاف پذیری ماهیچهها و اندام بدن را کم میکند به طوریکه با کوچکترین حرکت ورزشی عضلات منقبض میشوند و درد میگیرند.
وی بیان کرد: مردم تصور میکنند با مصرف یک خوردنی شیرین روحیهشان شاد خواهد شد در حالیکه کاملاً برعکس است، شادی حاصل از خوردن شیرینی به خاطر اعتیادی است که به آن دارید و با خوردن آن آرامش مییابید اما در روحیه و امواج مغزی شما اثر متضاد دارد.
سوری تاکید کرد: قند عامل افزایش تقسیم سلولهای کبد و سرطان کبد، افزایش مقدار چربی کبد، بزرگ شدن اندازه کلیهها، اختلال در کار پانکراس، یبوست و خشکی روده، کاهش قدرت تمرکز و تصمیم گیری در انسان و بالاخره افزایش خطر بسته شدن عروق خونی است.
وی در ادامه به بیان بیش از 20 علت برای اینکه چایتان را بدون قند یا شکر بنوشید پرداخت و گفت: دستگاه ایمنی بدن را تضعیف میکند، دفاع بدن در مقابل عفونتها را کاهش میدهد، خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد، تریگلیسیرید خون را بالا میبرد، کلسترول بد خون (LDL) و کل کلسترول را افزایش میدهد، کلسترول خوب خون (HDL) را پایین میآورد، در جذب کلسیم و منیزیم ایجاد تداخل میکند، در ایجاد استئوپروز (پوکی استخوان) نقش دارد، در ابتلا به دیابت موثر است، قند خون ناشتا را بالا میبرد، باعث ابتلا به چاقی میشود، دندانها را میپوساند، بیماریهای لثه را بدتر میکند، معده را اسیدی میکند، خطر بیماریهای التهابی روده را میافزاید، با کمبود مس در بدن ارتباط دارد، چسبندگی پلاکتهای خون به یکدیگر را بالا میبرد، با ابتلا به فشارخون ارتباط جدی دارد، بر کار کلیهها تأثیر نامطلوب میگذارد، از علل ایجاد آلرژی غذایی است، ایجاد رادیکالهای آزاد را در خون سرعت میبخشد، میزان چربی کبد را میافزاید، باعث باقیماندن مایعات اضافه توسط کلیهها در بدن میشود، با حالاتی مثل افسردگی، سردرد میگرنی، اضطراب، اختلال تمرکز و فعالیت بیش از حد، به ویژه در کودکان ارتباط دارند و مقدار آدرنالین خون کودکان (مرتبط با اضطراب) را بالا میبرد، حملات افت قند خون را موجب میشود و غذای اصلی سلولهای سرطانی در بدن است.
وی درباره اینکه چگونه بدون استفاده از مواد قندی، سطح انرژی بدن را بالا ببریم، بیان کرد: از میان وعدهای استفاده کنید که دارای مقدار کمی چربی، پروتئین و کربوهیدرات باشد این نوع میان وعدهها، میتواند شامل آجیل، کره بادام زمینی و میوههای خشک باشد چراکه انرژی برای بدن تهیه میکند که مدت زمان بیشتری در بدن باقی میماند.
سوری ادامه داد: به موزیک گوش دهید، آهنگ مورد علاقه خود را بگذارید و با آن بخوانید، آهنگ به شما کمک میکند تا فعالتر بمانید و قدری تحرک داشته باشید همچنین ورزشهای سبک را انجام دهید، میتوانید اطراف خانه بدوید یا با بچهها بازی کنید، ورزش به شما کمک میکند قدری حرکت داشته باشید و فعال باشید.
وی افزود: صورت خود را با آب سرد بشویید، شوک ناگهان که آب سرد به پوست صورت شما میدهد باعث میشود سطح انرژی شما بالاتر رفته و برای یک روز آماده شوید، هر وقت احساس کردید که خسته شدهاید، صورت خود را با آب سرد بشویید همچنین روی یک مبل یا صندلی بنشینید و پشت خود را به سمت زمین خم کنید. حرکات کمر شما باعث تحریک شدن سیستم گردش خون میشود با این کار، اکسیژن بیشتری به اندامهای بدن میرسد.
سوری در پایان گفت: از شکلاتهایی که دارای اسانس نعناع یا گیاه اسطوخودوس هستند استفاده کنید، این نوع اسانسها باعث میشود شما احساس انرژی بیشتری کنید.