روزهداری برای کدام بیماران مجاز نیست؟
یک فوق تخصص گوارش و کبد گفت: افرادی که به بیماریهای خاصی مبتلا هستند و روزه گرفتن ممکن است آسیب جدی به سلامتیشان وارد کند، نباید روزه بگیرند.
به گزارش خبرنگار گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، لنگانی، فوق تخصص گوارش و کبد درباره انتشار اخبار مربوط به کرونا در برخی صفحات مجازی اظهار کرد: برخی از توصیههای بهداشتی برای پیشگیری ابتلا به کرونا در صفحات مجازی بی نام و نشان منتشر میشوند که پایه و اساس علمی ندارند.
او افزود: جویدن آدامس، نوشیدن مرتب آب، مصرف برخی ویتامینها و داروها که برای پیشگیری از کرونا توصیه شده، مورد تایید متخصصان نیست و هیچ تاثیری در تقویت سیستم ایمنی بدن ندارد.
لنگانی به چند توصیه بهداشتی برای مقابله با کرونا اشاره کرد و گفت: مهمترین عامل برای پیشگیری از ابتلا به کرونا فاصله گذاری اجتماعی و رعایت بهداشت فردی است. در طول روز باید تماسهای خود را کاهش دهیم و حتما اصول بهداشتی را رعایت کنیم.
تاثیر استفاده از ماسک در بحران کرونا
این فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به تاثیر استفاده از ماسک در بحران کرونا تصریح کرد: زدن ماسک در هر مکانی مورد تایید سازمان جهانی بهداشت نیست، اما در فضاهای بسته که تهویه مناسبی ندارند مانند وسایل نقلیه عمومی و آسانسور ممکن است استفاده از ماسک در کاهش ابتلا به کرونا موثر باشد.
لنگانی با بیان اینکه استفاده صحیح از ماسک از نکات اصلی و ضروری برای پیشگیری از ابتلا به کروناست، تاکید کرد: ماسک باید حتما روی دهان و بینی را بپوشاند و به صورت مرتب آن را لمس نکنیم؛ زیرا باعث انتقال ویروس به دهان میشود. استفاده از ماسک فیلتردار برای کسانی که به ویروس کرونا مبتلا هستند، توصیه نمیشود زیرا باعث پخش شدن ویروس در فضا خواهد شد.
بیمارانی که نباید روزه بگیرند
این فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به بروز برخی بیماریهایی که افراد را از گرفتن روزه سلب میکنند، گفت: افراد مبتلا به مرض قند، مجبور به استفاده از انسولین هستند زیرا کنترل قندشان طبیعی نیست و باید دارو مصرف کنند. به این افراد توصیه میشود، روزه نگیرند.
او افزود: افراد مبتلا به بیماریهای کبدی و نارسایی مزمن کلیه به علت ناتوان بودن در روزه داری محروم از روزه گرفتن هستند. همچنین افرادی که سرطان دارند و تحت شیمی درمانی هستند به علت اینکه دارو برای آنان حکم غذا دارد، نباید روزه بگیرند.
لنگانی ادامه داد: افرادی که پیوندهای کبدی انجام داده اند و باید داروهای منظمی برای درمان بیماری خود مصرف کنند، نباید روزه بگیرند.
کدام بیماریها با روزه داری بهبود مییابند؟
این فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به اینکه روزه گرفتن در بعضی بیماران، روند بهبود بیماری را سریعتر میکند، اظهار کرد: افراد مبتلا به مرض قند که برای کنترل قند خود احتیاج به انسولین ندارند و از قرصهای خوراکی استفاده میکنند، در ماه مبارک رمضان اگر در وعده سحر و افطار غذای مناسبی مصرف کنند، نیازشان به قرص کاهش پیدا میکند.
او افزود: البته شرط اصلی این است که از غذای مناسب استفاده کنند، یعنی از خوردن قندهای ساده پرهیز کنند، بیشتر از مواد فیبردار استفاده کنند و از نوشیدنیهای خیلی شیرین، گازدار و میوههایی که به صورت مصنوعی شیرین شده اند، استفاده نکنند. با رعایت این الگوهای تغذیهای ممکن است حتی در زمان روزه داری بهبود پیدا کنند و نیازشان به مصرف قرصها کاسته شود. این کاهش نیاز تا ماهها بعد از روزه داری هم به شرط اینکه اضافه وزن مجدد پیدا نکنند، وجود دارد.
لنگانی درباره ارتباط بیماری کبد چرب با روزه داری گفت: کبد چرب بیماری است که در جامعه شیوع پیدا کرده است. طبق تحقیقاتی که انجام دادیم، تقریبا یک سوم افراد میانسال به بالا در کشور، مبتلا به درجاتی از کبد چرب هستند که بسیار نگران کننده است.
او افزود: افرادی که به کبد چرب مبتلا شده اند درست غذا نمیخورند، فعالیت بدنی مناسبی ندارند و قند زیادی مصرف میکنند؛ بنابراین ماه مبارک رمضان برای افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند، فرصت مناسبی است تا با بهبود تغذیه خودشان و محدودیت در خوردن غذا، بیمار خود را درمان کنند.
روشهای درمانی برای مبتلایان به کبد چرب
این فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به روشهای درمانی بیماری کبد چرب اظهار کرد: درمان مشخص دارویی برای مبتلایان به کبد چرب نداریم و توصیه ما برای درمان این نوع بیماری، کاهش وزن و اصلاح رژیم غذایی است. غیر از کاهش کالریهای مصرفی مانند غذاهای چرب، نوشیدنیهای شیرین و گازدار به درمان کبد چرب کمک زیادی میکند و باعث میشود سلولهای کبدی این فرصت را پیدا کنند و به اصلاح خودشان بپردازند و ضایعاتی که به آنها وارد شده است را ترمیم کنند. به همین دلیل روزه داری به خصوص در افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند، اقدامی درمانی مناسبی محسوب شود.
او با بیان اینکه برخی افراد به بیماریهای شدید کبدی مبتلا شده اند و به مرحله سیروز کبدی رسیده اند، تاکید کرد: کارکرد کبد این گروه از بیماران مختل شده است، احتمال بازسازی کبدشان کاسته شده، دچار تغییرات شدید و فیبروز شده اند. این افراد نباید روزه بگیرند؛ چراکه گرسنگی باعث میشود کبدشان نتواند مواد غذایی مورد نیاز بدن را تامین کند، ولی افرادی که کبد چرب متوسط و ملایم دارند، روزه داری یکی از دلایل برای درمان بیماری شان است.
این فوق تخصص گوارش و کبد درباره روزه گرفتن بیماران مبتلا به مشکلات گوارشی گفت: بیماری روده تحریک پذیر از جمله بیمارییهای گوارشی است که با روزه داری بهبود مییابد. این بیماری به علت انقباضات و حرکات دودی شکل نامنظم در قسمتهای مختلف دستگاه گوارش به وجود میآید و آستانه تحریک پذیری در این بیماری پایین میآید. این بیماری با حالات روحی و روانی، تنشهای روحی، با مصرف برخی مواد غذایی به خصوص غذاهای نفاخ یا بد خوردن ارتباط نزدیکی دارند و میتواند باعث بدتر شدن بیماری شود.
ماه مبارک رمضان فرصت مناسب برای اصلاح الگوی تغذیه است
لنگانی با بیان اینکه ماه مبارک رمضان فرصتی است تا تغذیه خود را مناسبتر و سالمتر کنیم، تاکید کرد: روزه داری اسلامی که همراه با مصرف افطاری و سحری است در کنار پرهیز از پرخوری یکی از عواملی است که میتواند روده تحریک پذیر را کنترل کند و تنشهای روحی را کاهش دهد.
این فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به رعایت چند نکته برای آن دسته از افراد روزه داری که به روده تحریک پذیر مبتلا هستند، بیان کرد: بهترین گزینه این است که این افراد از مصرف غذاهای نفاخ مانند حبوباتی که خوب پخته نشده اند، شیر زیاد، کاهو، شلغم و... پرهیز کنند و در صورت تمایل به مصرف حبوبات، حتما ۲۴ ساعت قبل از خوردن، آنها را در آب خیس کنند و بعد در زودپز بپزند .
او با بیان اینکه در طول تاریخ روند غذا خوردن تغییر پیدا کرد است، تاکید کرد: مصرف غذا از روند فیزیولوژیک به یک روند منظم تغییر یافته است، یعنی به جای اینکه در زمان گرسنگی غذا بخوریم حتما آن را در ساعت مشخصی مصرف میکنیم و همین عامل باعث شده است که در قرون اخیر به ویژه در قرن ۲۱ با شیوع بیماریهای غیرواگیر رو به رو باشیم.
این فوق تخصص دستگاه گوارش و کبد تصریح کرد: بسیاری از بیماریهای غیرواگیر ناشی از تغذیه نامناسب و عدم تحرک بدنی یا مصرف دخانیات و الکل است که در تشدید این بیماریها نقش مهمی دارند.