خطرهای پنهان در خوردن خوراکی های سرد
با مصرف خوراکیهای خیلی سرد، عروق بدن منقبض و تنگ، جریان خون کند میشود و خون غلظت بیشتری پیدا میکند.
به گزارش رادیو دری، افزایش غلظت خون، بدن را نسبت به رشد باکتریها و ابتلا به انواع عفونتها مستعد میکند.
همانطور که سرمای موضعی موجب سفتی و انقباض منافذ پوستی میشود، مصرف خوراکیهای خیلی سرد همچنین مخاط داخلی دهان و دستگاه گوارش را بهطور موقت دچار شوک کرده و منقبض میکند. در این حالت جریان خون کند و اعصاب محیطی تحریک میشوند. به همین علت، خیلی از افراد پس از خوردن بستنی یا نوشیدنیهای خنک دچار سردرد میشوند.
اگرچه لذت مصرف این خوراکیها در گرمای طاقتفرسای تابستان انکارناپذیر است، اما بدون شک، مصرف مداوم آنها کم خطر نخواهد بود.
۱. خوراکی های سرد، چربی را انباشته میکند
برخیها معتقدند نوشیدن آب خنک باعث تحریک متابولیسم بدن و افزایش سوخت کالریها میشود، اما باید بدانید این موضوع همه وقت درست نیست. مصرف نوشیدنیهای بسیار خنک هنگام غذا خوردن یا بلافاصله بعد از آن نه تنها به کاهش وزن کمک نمیکند، بلکه باعث سفت شدن و سخت شدن چربیها در دستگاه گوارش میشود. در این شرایط هضم چربیها به خوبی انجام نمیشود و چربی در بدن انباشته میشود.
۲. خوراکی های سرد یبوست را تشدید میکند
اگرچه نوشیدن مایعات در طول روز احتمال یبوست را کاهش میدهد، اما مصرف مایعات خنک باعث ایجاد یا تشدید یبوست میشود. یکی از علل ایجاد این مشکل، انقباض مخاط داخلی دستگاه گوارش به دنبال نوشیدن مایعات سرد هست. این انقباض عبور مواد خوراکی را از لولههای گوارشی دشوار میکند.
۳. خوراکی های سرد آبرسانی را مختل میکند
بهرهگیری از مایعات خیلی سرد، فرایند آبرسانی را در بدن به تاخیر میاندازد. بدن برای بهرهگیری از مایعات ابتدا باید آنها را به دمای طبیعی خود برساند. این موضوع نیز باعث تاخیر در آبرسانی به سلولها میشود. گرچه یک استثنا در این زمینه وجود دارد و آن درباره دوندگان دو استقامت است.اگرچه مصرف مایعات خیلی سرد به ورزشکاران پیشنهاد نمیشود، اما دوندگان میتوانند با نوشیدن آب خنک، رطوبت را برای مدت طولانیتری در بدن خود حفظ کنند.
۴. خوراکی های سرد، گوارش را مختل میکند
مصرف مایعات و خوراکیهای سرد میتواند باعث ایجاد دردهای شکمی، ریفلاکس معده و حالت تهوع شود. همانطور که میدانید سرما خاصیت ضدالتهاب دارد. درنتیجه عروق خونی و همینطور لایه داخلی معده را منقبض میکند. در این شرایط هضم غذا به خوبی انجام نمیشود و علائم سوءهاضمه ایجاد میشود.
۵. خوراکی های سرد، انرژی را هدر میدهد
اگرچه مصرف آب خنک و خوراکیهای سرد در کوتاه مدت باعث ایجاد شادابی و سرزندگی میشود، اما تکرار این عادت در بلندمدت انرژی بدن را کاهش میدهد. علت این هست که بدن باید بخشی از انرژی خود را به گرم کردن مایعات مصرفی اختصاص دهد. نوشیدن آب خنک حتی میتواند با ایجاد پدیدهای به نام «دامپینگ» باعث ضعف و بی حالی شدید در افراد شود.
۶. خوراکی های سرد، جذب ویتامینها را کم میکند
دمای بدن در حالت طبیعی بین ۳۴ تا ۳۷ درجه سانتیگراد هست، در حالی که دمای نوشیدنیهای یخی یا بستنی بین ۰ تا ۲ درجه سانتیگراد است. صرف انرژی توسط بدن برای تنظیم دمای این خوراکیها باعث کمبود انرژی مورد نیاز برای هضم و جذب موادمغذی میشود. انقباض عروق دستگاه گوارش در اثر تماس با مواد خوراکی خیلی سرد، عامل دیگری برای اختلال در جذب موادمغذی هست.
۷. خوراکی های سرد ضربان قلب را کاهش میدهد
یکی از اعصاب مهم بدن به نام عصب «واگ» از پشت گلو عبور میکند و از گردن تا شکم ادامه دارد و کلیه احشای قفسه سینه و شکم تا کولون را عصبدهی میکند. تحریک این عصب به هر دلیلی که باشد میتواند باعث اختلال در عملکرد آن شود.زمانی که شما یک نوشیدنی یا خوراکی خیلی سرد را قورت میدهید، این عصب تحریک میشود و باعث کاهش ضربان قلب خواهد شد چرا که عصب واگ بخش مهمی از سیستم عصبی اتونوم هست و حرکات غیرارادی بدن را تحتبازرسی دارد. این عصب همینطور مسئول پایین آوردن ضربان قلب هست، درنتیجه هر عاملی که آن را تحریک کند باعث پایین آمدن ضربان قلب میشود.
۸. خوراکی های سرد، احتمال عفونت را زیاد میکند
همانطور که قرار گرفتن در هوای سرد زمستان باعث آبریزش بینی و انسداد سینوسها میشود، مصرف آب سرد و خوراکیهای خنک نیز همین عکسالعمل را در پی دارد. در این شرایط، بدن ترشحات مخاط محافظتی راههای هوایی را افزایش میدهد تا با ایجاد رطوبت به گرم شدن مخاط کمک کند. زمانی که از خوراکیهای خیلی سرد بهرهگیری میکنید، این ترشحات اضافه باعث انسداد در مجرای هوایی و مشکلات تنفسی میشوند. این اوضاع همینطور فرد را مستعد ابتلا به عفونتهای گلو میکند.
۹. خوراکی های سرد، خون را غلیظ میکند
با مصرف خوراکیهای خیلی سرد عروق بدن منقبض و تنگ میشوند. در این حالت، جریان خون کند میشود و خون غلظت بیشتری پیدا میکند؛ بنابراین قلب باید عملکرد خود را افزایش دهد تا جریان خون را در حد طبیعی نگه دارد. اضافه بر این، افزایش غلظت خون، بدن را نسبت به رشد باکتریها و ابتلا به انواع عفونتها مستعد میکند.همینطور در این حالت، خون به راحتی به نقاط انتهایی بدن مانند انگشتها نمیرسد و باعث حس خوابرفتگی در دست و پا و کاهش شفافیت ناخنها میشود. غلظت خون و انقباض عروق میتواند به تورم و کبودی پاها نیز منجر شود، زیرا در این شرایط خون نمیتواند به راحتی به سمت قلب بازگردد.
۱۰. خوراکی های سرد، ایمنی را تضعیف میکند
نوشیدن آب سرد و مایعات خنک بعد از غذا باعث ساخت مخاط اضافه در بدن میشود. در این حالت عملکرد سیستم ایمنی کاهش پیدا میکند. در نتیجه فرد نسبت به انواع عفونتها و مریضیهایی مانند سرماخوردگی مستعد میشود. مصرف داروهای خوراکی همراه مایعات خنک نیز میتواند جذب داروها را دچار اختلال کند، زیرا سرما باعث تعویق در جذب دارو میشود.مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای یخی با ایجاد تغییر ناگهانی در دمای بدن باعث ایجاد شوک میشود و در طولانیمدت اساسساز مریضیهای مزمن خواهدشد.