تغذیه در فصل گرما
(last modified Thu, 15 Aug 2019 05:55:29 GMT )
اسد 24, 1398 10:25 Asia/Kabul
  • تغذیه در فصل گرما

کم‌آبی، نخستین مشکلی است که با علائم مختلفی مانند سردرد و سرگیجه گریبانمان را می‌گیرد اما با بالا رفتن دما، بهتر است تغییرهایی در عادت‌های غذایی‌مان بدهیم تا مشکلات به حداقل ممکن برسند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، این همان چیزی است که در ادامه به آن پرداخته می‌شود.

آب خنک بنوشید

بررسی‌ها نشان داده‌اند آب خنک بیشتر از آب یخ به رفع تشنگی کمک می‌کند و باعث می‌شود بیشتر آب بخورید. البته اگر که تمایلی به نوشیدن آب ندارید، می‌توانید آبمیوه خانگی میل کنید؛ مثلا تکه‌های طالبی را با یخ در مخلوط‌کن بریزید و این نوشیدنی گوارا را بنوشید.

آب‌لیمو را فراموش نکنید

در میان آبمیوه‌های سنتی، آب‌لیمو مناسب‌ترین است زیرا هم مایعات به بدن می‌رساند و هم املاح، بنابراین نوشیدن یک لیوان شربت آب‌لیمو همراه خاکشیر یا تخم شربتی به رفع کم‌آبی کمک می‌کند.

قهوه و چای را محدود کنید

نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه و چای ادرارآور است و سبب از دست دادن آب بدن می‌شود و خوردن آن در فصل تابستان توصیه نمی‌شود. کاهش مایعات در بدن سبب گرمازدگی می‌شود و ما همزمان با از دست دادن مایعات در بدن سدیم و املاح هم از دست می‌دهیم بنابراین نمی‌توانیم آب ساده را جایگزین کنیم و یکی از علت‌هایی که در فصل تابستان مردم مایل به خوردن مایعات شیرین مانند شربت هستند همین امر است. بهترین راه پیشگیری از گرمازدگی خوردن آب حاوی چند قطره آبلیمو و کمی نمک است که می‌تواند جلوی گرمازدگی را تا حدی بگیرد. استفاده از میوه و سبزیجات به‌ویژه هندوانه، طالبی و خربزه نیز یکی از راه‌های تامین آب از دست رفته در فصل تابستان است و استفاده از عرقیاتی که طبع خنک دارند مانند بیدمشک و کاسنی می‌تواند بسیار مفید باشد. اما نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه و چای ادرارآورند و سبب از دست دادن آب بدن می‌شوند و توصیه می‌کنیم آنهایی که عادت به خوردن چای دارند نهایتا چای کمرنگ بنوشند. نوشیدنی‌های گازدار ترجیحا نباید استفاده شود چرا که دستگاه گوارش را به هم می‌ریزند و خوردن خاکشیر و شربت به‌لیمو بهترین نوشیدنی برای جلوگیری از گرمازدگی است. تخم شربتی(دانه‌گیاه‌ریحان) به‌علت اینکه بعد از مصرف، دانه‌ها لعاب‌دار می‌شوند بهترین راه برای نگهداشت آب بدن است. همچنین مایعات خیلی سرد را فورا نباید نوشید چرا که تعادل سیستم گوارش و ایمنی را بر هم می‌زند.

آبدوغ‌ خیار بخورید

از آنجا که در روزهای گرم همراه آب، مقدار زیادی املاح نیز از بدن دفع می‌شود، چه بهتر که با مصرف خوراکی‌های مغذی و آبداری مثل آبدوغ‌خیار املاح از دست رفته‌تان را جبران کنید. همانطور که می‌دانید همواره مصرف حداقل نمک توصیه می‌شود اما در روزهای گرم، برای جبران نمک از دست رفته بدن، مصرف کمی نمک هم بد نیست و می‌توانید آن را در مقادیر کم به آبدوغ‌خیارتان اضافه کنید؛ البته فقط در روزهایی که هوا بسیار گرم بوده و زمان زیادی را در این آب‌وهوا، بیرون از منزل بسر برده‌اید.

میوه‌های کم قند بخورید

تا می‌توانید میوه‌های آبدار و با قند کم را در میان وعده‌هایتان بگنجانید، میوه‌هایی مانند سیب، زردآلو، هلو، گلابی، آناناس، انبه، توت‌فرنگی و طالبی.

سالاد و ماست بخورید

خوردن سالاد با غذای اصلی، به‌خصوص اگر در آن سبزی‌هایی مانند کاهو، خیار و گوجه‌فرنگی باشد، بسیار مفید است. ماست و دوغ هم از همراه غذاهایی هستند که به‌دلیل طبیعت سرد و موادمعدنی بسیاری که دارند، مصرفشان در روزهای گرم تابستان توصیه می‌شود. حتی می‌توانید برای آنکه شام سبکی داشته باشید، کاسه‌ای ماست کم‌چرب را با برشی نان و مقداری سبزی‌خوردن تازه میل کنید.

مصرف روغن را به حداقل برسانید

تا می‌توانید، میزان روغن مصرفی در طبخ غذا را کم و به‌جای روش‌هایی نظیر سرخ کردن، از روش‌هایی مانند کباب و گریل کردن استفاده کنید تا میزان حرارت دیدن غذا در روغن به حداقل ممکن برسد. نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه و چای ادرارآور است و سبب از دست دادن آب بدن می‌شود و توصیه می‌کنیم آنهایی که عادت به خوردن چای دارند نهایتا چای کمرنگ بنوشند.

وعده‌های غذایی‌ را سبک کنید

در روزهای گرم وعده‌های غذایی‌تان را سبک میل کنید و به‌خصوص در وعده صبحانه میوه را نیز بگنجانید. مثلا چند میوه به‌همراه 6 تا 5 عدد بادام و یک فنجان چای، یک صبحانه سبک محسوب می‌شود.