اهداف سفر مصطفی الکاظمی به آمریکا
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق در سفری دو روزه وارد واشنگتن شد و امروز (20 اوت) با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا دیدار و گفت و گو می کند.
سوال مهم این است که اهداف سفر الکاظمی به واشنگتن چیست؟
الکاظمی در دیدار با مقامات آمریکایی از جمله دونالد ترامپ درباره روابط دوجانبه و مسائل منطقه ای گفت و گو می کند.
در حوزه روابط دوجانبه، مساله اصلی حضور نظامیان آمریکایی در عراق است. پارلمان عراق 5ژانویه 2020 (15جدی1398) طرح خروج نظامیان آمریکایی از این کشور را تصویب کرد. مردم عراق نیز روز 24 ژانویه/4دلو1398 تظاهرات میلیونی برگزار کرده و خروج نظامیان آمریکایی از این کشور را خواستار شدند. با این حال، آمریکایی ها با تهدید تحریم و افزایش مشکلات اقتصادی که اکنون نیز اصلی ترین مشکل عراق است، تلاش می کنند نظامیان خود را در عراق حفظ کنند.
یک دور مذاکره میان عراق و آمریکا در ژوئن گذشته با محوریت حضور نظامیان آمریکایی برگزار شد، اما برونداد خاصی نداشته است. اکنون در سفر الکاظمی به واشنگتن بار دیگر موضوع خروج نظامیان آمریکایی از محورهای اصلی گفت و گو است. این در حالی است که برخی از نمایندگان عراقی از جمله "عبدالهادی السعداوی"، نماینده ائتلاف "دولت قانون" در پارلمان صریحاً هشدار دادند در صورت موافقت نخست وزیر این کشور با ابقای نظامیان آمریکایی در خاک عراق، پارلمان نخست وزیر را برکنار خواهد کرد.
موضوع دیگر در حوزه روابط دوجانبه، مشکلات اقتصادی عراق است. عراق شاهد مشکلات متعدد اقتصادی است. تظاهرات علیه دولت گذشته عراق به ریاست عادل عبدالمهدی نیز با ریشه اقتصادی آغاز شد. مصطفی الکاظمی نگران است بار دیگر تظاهرات معترضان در اعتراض به وضعیت اقتصادی آغاز شود؛ کمااینکه پیش از این نیز چند دور تظاهرات علیه دولت وی برگزار شد. نخست وزیر عراق در دیدار با مقامات آمریکایی از جمله دونالد ترامپ خواستار کمک این کشور برای کاستن از مشکلات اقتصادی است.
موضوعات امنیتی نیز از جمله محورهای گفت وگوی الکاظمی با ترامپ خواهد بود. از یک سو، آمریکا که شاهد افزایش تهدیدها علیه سفارت و پایگاه های نظامی خود در عراق است، از الکاظمی می خواهد که فعالیت گروه های مقاومت را در عراق محدود کند و از سوی دیگر، الکاظمی می داند که هرگونه تقابل دولت با گروه های مقاومت هم بر سرنوشت دولت کنونی وی و هم بر سرنوشت وی در انتخابات زودهنگام پارلمانی در سال 2021 اثر خواهد گذاشت. بنابراین، به نظر نمی رسد طرفین در این خصوص به نقطه مشترکی برسند و گفت و گوها نتیجه ای داشته باشد.
مسائل منطقه ای مهمی نیز وجود دارد که محور گفت و گوهای الکاظمی با ترامپ و دیگر مقامات آمریکایی در واشنگتن است.
یکی از مهمترین این مسائل، رابطه بغداد با تهران است. دولت آمریکا که شاهد شکست سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران است، اکنون بر دولت عراق برای کاستن از سطح روابط با تهران فشار وارد می کند.
الکاظمی در شرایطی به آمریکا سفر کرد که این کشور در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد. اگرچه ترامپ تلاش می کند از طریق دور کردن عراق از ایران، از این سفر برای اهداف انتخاباتی خود بهره گیرد، اما به نظر می رسد الکاظمی هیچ تعهدی به آمریکا برای کاهش روابط با ایران نمی دهد.
عراق هم بیشترین مرزهای جغرافیایی را با ایران دارد و هم به لحاظ اقتصادی از جمله برای تامین برق به تقویت روابط با جمهوری اسلامی ایران نیاز دارد، موضوعی که در سفر ماه گذشته الکاظمی به تهران نیز بر آن تاکید شد.
«عادل النواب» در یادداشتی که روزنامه قطری «العربی الجدید» منتشر کرد، نوشت: «الکاظمی به آمریکایی ها ابلاغ کرده که برخی از پروندهها نیازمند تشکیل یک دولت دائمی و بازه زمانی مناسب برای به نتیجه رساندن است. پرونده رابطه بغداد با تهران از جمله این پروندهها است.»