آغاز روند خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان+ صوت
(last modified Mon, 26 Apr 2021 02:46:53 GMT )
ثور 06, 1400 07:16 Asia/Kabul

ژنرال "آستین اسکات میلر"، فرمانده نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان روز یکشنبه طی یک کنفرانس خبری اعلام کرد که روند خروج نظامیان آمریکایی و ناتو از شماری از پایگاهها در افغانستان آغاز شده و آمریکا و ناتو تمامی پایگاههای خود در افغانستان را به نیروهای افغان تحویل خواهند داد. وی با محکوم ساختن  تشدید حملات طالبان تاکید کرد که این امر تاثیری منفی بر فرایند صلح در افغانستان دارد. 

اخیرا ناتو اعلام کرده بود که تا اول مه 2021 (11ثور1400) کشورهای عضو این سازمان نظامی باید خروج نیروهای خود را از افغانستان و براساس طرح برنامه‌ریزی شده آغاز کنند و این اقدام ظرف چند ماه انجام می‌شود. آمریکا نیز به دنبال نهایی کردن خروج نیروهایش از افغانستان تا 11 سپتامبر/20سنبله است. حدود 10 هزار نیروی خارجی از 36 کشور در افغانستان حضور دارند که در راس آنها آمریکا با 2500 نظامی  است.

خبر آغاز روند خروج نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان در حالی منتشر شده است که پیش از این "جو بایدن" رئیس‌ جمهور آمریکا وعده داده بود تا خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان را تا 11 سپتامبر 2021 (20سنبله 1400) تکمیل کند. وی تاکید کرده بود که  زمان پایان طولانی‌ترین جنگی که آمریکا درگیر آن بوده فرا رسیده است.

براساس توافق‌نامه‌ دوحه که درفوریه 2020 میان آمریکا و طالبان امضا شد، نیروهای خارجی باید تا اول مه 2021 از افغانستان خارج می‌شدند. طالبان پیش از این هشدار داده در صورتی که نیروهای خارجی در مهلت تعیین‌ شده افغانستان را ترک نکنند، از نظر این گروه، نقض توافق‌نامه‌ دوحه تلقی می‌شود و آنان حملات علیه این نیروها را از سر خواهند گرفت.

به نظر می رسد خبر آغاز خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان در راستای کاهش حساسیت طالبان و در واقع به مثابه علامتی در زمینه جدیت غربی ها در زمینه خروج از افغانستان اعلام شده تا بدین ترتیب از احتمال آغاز دوباره حملات طالبان علیه نیروهای خارجی کاسته شود.

البته آمریکا در راستای حفظ ایمنی و خروج امن نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان از چند روز قبل تدابیر مشخصی را آغاز کرده است.

"لوید آستین" وزیر دفاع آمریکا تصمیم گرفته ماموریت ناو هواپیمابر آیزنهاور را درغرب آسیا تمدید کند. جان کربی سخنگوی پنتاگون نیز روز جمعه گفت که با تایید آستین، دو فروند بمب‌افکن بی 52 نیروی هوایی آمریکا وارد منطقه شده‌اند. به گفته او، این تدابیر به عنوان بخشی از برنامه تقویت امنیت منطقه پیش از آغاز روند برنامه‌ریزی شده خروج نیروهای نظامی خارجی از افغانستان انجام می‌شوند.

با این حال اوضاع در افغانستان به خوبی پیش نمی رود و خبرها حاکی از امتناع طالبان از شرکت در نشست صلح بین المللی استانبول است. قرار بود روز شنبه 24 آوریل/4ثور، استانبول میزبان نشستی با محوریت صلح افغانستان باشد که به دلیل بدعهدی آمریکا در زمینه خروج نیروهایش از افغانستان، طالبان اعلام کرد که با توجه به  تداوم حضور اشغالگران خارجی نمی‌تواند به صلح در افغانستان امیدوار باشد؛ لذا نشست استانبول به تعویق افتاد.

اکنون این بیم وجود دارد که درگیری بین طالبان و نیروهای دولتی تا حد زیادی گسترش یافته و مناطق و شهرهای بیشتری در افغانستان را در برگیرد. در عین حال اگر طالبان در راستای عمل کردن به وعده خود در زمینه حمله به نیروهای خارجی، نظامیان آمریکا و ناتو را هدف قرار دهد،  این امر موجب تشدید درگیری ها و ایجاد اختلال در زمینه خروج نظامیان خارجی از افغانستان خواهد شد. ضمن اینکه تحقق چنین سناریویی موجب تقویت دیدگاه مخالفان خروج آمریکا از افغانستان در دستگاه حاکمه آمریکا خواهد شد که معتقدند با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بار دیگر باید منتظر 11 سپتامبر/20سنبله دیگری باشند.

منتقدان معتقدند که خروج نظامی آمریکا از افغانستان باعث ایجا خلاء امنیتی در این کشور جنگزده خواهد شد.

«لیندسی گراهام»، سناتورارشد جمهوریخواه می گوید: «با خروج نیروهایمان از افغانستان چه چیزی را از دست می‌دهیم؟ ما سیاست بیمه‌کننده‌ای که مانع وقوع یازده سپتامبر دیگری باشد را ازدست می‌دهیم. »

با این حال ثمره حضور نظامیان آمریکایی و ناتو در این کشور جز کشتار غیرنظامیان، ناامنی فزاینده و افزایش قابل توجه تولید و قاچاق مواد مخدر از افغانستان چیز دیگری نبوده است.