پایان صبر مقاومت عراق درباره نظامیان آمریکایی
(last modified Mon, 24 May 2021 07:05:44 GMT )
جوزا 03, 1400 11:35 Asia/Kabul
  • پایان صبر مقاومت عراق درباره نظامیان آمریکایی
    پایان صبر مقاومت عراق درباره نظامیان آمریکایی

مرکز هماهنگی گروه‌های مقاومت عراق با انتشار بیانیه‌ای از پایان مهلت اشغال‌گران آمریکایی برای خروج از خاک این کشور و تشدید حمله‌ها به مراکز تجمع و حضور تروریست‌های آمریکایی در عراق خبر داد.

یکی از موضوعات مهم امنیتی عراق به‌خصوص در یک سال و نیم اخیر، وضعیت نظامیان آمریکایی در خاک این کشور است. پس از اقدام جنایت‌کارانه روز سوم ژانویه 2020 دولت آمریکا در ترور سردار سپهبد قاسم سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه و ابومهدی المهندس، نایب‌رئیس حشد الشعبی در نزدیکی فرودگاه بغداد، موضوع خروج نظامیان آمریکایی از عراق به مطالبه عمومی تبدیل شد. پارلمان عراق روز 5 ژانویه 2020 با اکثریت آراء به طرح خروج نظامیان آمریکایی از خاک این کشور رأی مثبت داد. روز 24 ژانویه بیش از یک میلیون عراقی با برگزاری تظاهرات ضد آمریکایی، خواستار خروج نظامیان این کشور از عراق شدند.

گروه‌های مقاومت عراق در یک سال و نیم گذشته بارها در قالب‌های مختلف سیاسی و نظامی بر لزوم خروج نظامیان آمریکایی تأکید کردند. به نظر می‌رسد پایان مهلت قانونی و افزایش تحرکات علیه نظامیان آمریکایی بیش از همه ناشی از دو عامل باشد.

عامل نخست، انفعال دولت عراق و یا نبود اراده جدی نزد دولت برای پیگیری موضوع خروج نظامیان آمریکایی است. یکی از مطالبه‌های مهم مردم و برخی از گروه‌های عراقی از مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر موقت این کشور نیز پیگیری مصوبه پارلمان درباره خروج نظامیان آمریکایی بود. اگرچه چند دور مذاکره میان دولت‌های بغداد و واشنگتن درباره خروج نظامیان آمریکایی برگزار شد، اما با گذشت یک سال از عمر دولت موقت الکاظمی، نشانه جدی دال بر وجود اراده برای خروج نظامیان آمریکایی از عراق دیده نمی‌شود. در بیانیه روز گذشته مرکز هماهنگی گروه‌های مقاومت عراق نیز «عدم پیشبرد صحیح مذاکرات برای خروج آمریکا توسط دولت عراق» به‌عنوان یکی از علل پایان مهلت قانونی خروج نظامیان آمریکایی مطرح شد.

عامل دوم نیز آگاهی گروه‌های مقاومت عراق از حیله‌گری‌های آمریکا است، موضوعی که در بیانیه روز گذشته نیز به آن اشاره شد. یکی از حیله‌ها باقی ماندن نظامیان آمریکایی در خاک عراق به بهانه آموزش نظامیان عراقی و همکاری‌های آموزشی است. بر اساس همین بهانه نیز مقرر شد دست‌کم حدود 2 هزار نظامی آمریکایی در عراق باقی بمانند. گروه‌های مقاومت، اما ضمن رد این موضوع، آنرا توجیهی برای نادیده گرفتن مصوبه 5 ژانویه 2020 پارلمان و حفظ نظامیان آمریکایی در خاک عراق می‌دانند.

بیانیه روز گذشته مرکز هماهنگی گروه‌های مقاومت عراق به‌منزله این است که تهدیدها علیه نظامیان آمریکایی در خاک عراق روند افزایشی خواهد داشت. در همین راستا، روز گذشته 7 عملیات مقاومت عراق علیه اشغال‌گران آمریکایی در کمتر از 5 ساعت از پایان بیانیه انجام شد. به نظر می‌رسد مقاومت عراق به این جمع‌بندی رسید که تنها راه اجبار آمریکا برای خارج کردن نظامیانش از خاک عراق، افزایش ناامنی و تهدید علیه این نظامیان است، نظیر آنچه که در افغانستان روی داد و دولت بایدن نهایتاً مجبور شد خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان را بپذیرد و اجرایی کند. می‌توان گفت بیانیه روز گذشته، پایان سیاست «صبر» گروه‌های مقاومت عراق در قبال موضوع خروج نظامیان آمریکایی بود.