سنبله 13, 1400 10:44 Asia/Kabul
  • نگرانی ایران از گسترش خشونت ها در افغانستان
    نگرانی ایران از گسترش خشونت ها در افغانستان

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است: "افغانستان امروز خسته از سال‌ها اشغال و جنگ و خشونت است و همه گروه‌ها باید از به‌کارگیری مجدد خشونت و برادرکشی اجتناب کنند."

به گزارش رادیو دری؛ سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز جمعه در بیانیه ای با اشاره به رخدادهای افغانستان و درگیری‌ها در "پنجشیر"، همچنین خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با همه طرف‌ها در ارتباط مستمر بوده و تمامی مساعی خود را به‌ کار گرفته تا رنج و درد مردم افغانستان به حداقل ممکن کاهش پیدا کند.

خطیب زاده با محکوم کردن هرگونه مداخله خارجی یاد آور شد مردم افغانستان شایسته دولتی مردمی و فراگیر هستند که بازتاب دهنده ترکیب جمعیتی و قومیتی این کشور باشد.

درشرایط حساس وشکننده افغانستان ،ادامه اختلافات درونی و جنگ، پیامدهای منفی و جبران ناپذیر برای این کشورخواهد داشت. 

جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده‌، برای ایجاد ثبات وامنیت در افغانستان از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد و انتظار دارد که کشورهای همسایه ومنطقه نیز همکاری‌های خود را برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان تقویت کنند.

حضرت آیت الله خامنه ای  رهبرمعظم انقلاب  هفته گذشته دربخشی از سخنان شان در دیدار رییس جمهور و اعضای دولت جدید؛ افغانستان را کشور برادر، هم‌زبان، هم‌دین و هم‌فرهنگ ایران خواندند و با ابراز تأسف عمیق از مشکلات مردم گفتند: آمریکا یک قدم هم برای پیشرفت افغانستان برنداشت و افغانستانِ امروز اگر از لحاظ پیشرفت‌های مدنی و عمرانی از ۲۰ سال قبل عقب‌تر نباشد، جلوتر نیست.

ایشان افزودند: "جمهوری اسلامی در همه احوال طرفدار ملت مظلوم و مسلمان افغانستان است و روابط ما با دولت‌ها، به روابط و رفتار آنها با ایران بستگی دارد."

تهران در این جهت همه تلاش خود را بکارگرفته است تا مساله افغانستان با مشارکت اقوام مختلف حل و فصل و ثبات دراین کشور برقرار گردد وبه امنیت همسایگان خدشه ای وارد نشود. بویژه آنکه وقایع گذشته نشان می دهد افزایش خشونت‌ها موج جدیدی از آوارگی و پناهندگی را در افغانستان به دنبال دارد.  

"عبدالباری عطوان" تحلیلگر مسائل راهبردی منطقه با بیان این واقعیت که  وعده‌های آمریکا برای ایجاد آرامش و رفاه و دموکراسی در افغانستان  مانند عراق پوشالی از آب درآمد؛ به  احتمال وقوع جنگ داخلی و فرقه‌ای و نژادی درافغانستان اشاره می کند و معتقد است که  این روند می تواند به  تجزیه افغانستان بر اساس مبانی طایفه‌ای و فرقه ای و تبدیل آن به کشوری شکست خورده و بی ثبات منجر گردد.

واقعیت این است که افغانستان قربانی  مداخله و اشغالگری امریکا شده و انچه از 20سال  حضور اشغالگرانه در افغانستان باقی مانده؛ جنگ و نا امنی است. هنگامی که ایالات متحده به افغانستان حمله و آن را اشغال کرد، وعده داد که یک افغانستان باثبات، مرفه و دموکراتیک ایجاد کند؛ اما پس از دو دهه اشغال و شرکت در طولانی‌ترین جنگ خود در تاریخ، ایالات متحده در مأموریت اعلام شده خود شکست خورد و مجبور به عقب نشینی فضاحت بار شد.

در هرحال اکنون نگرانی بابت سرنوشت افغانستان حداقل برای کشورهایی که با آن مرز مشترک دارند حیاتی است.  لذا باید  تلاش کرد تا وضعیت در افغانستان هر چه زودتر ثبات پیدا کند، چرا که این بی ثباتی می تواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر سرنوشت کشورهای منطقه  تاثیر گذارباشد.

با توجه به سناریوها و احتمالات مطرح در باره افغانستان، ایران برای کمک به استقرار صلح و امنیت درافغانستان آماده است با همه دولت‌هایی که برای برقراری صلح و آرامش در منطقه احساس مسئولیت می‌کنند، همکاری کند .جمهوری اسلامی ایران البته معتقداست که در باره سرنوشت افغانستان باید خود افغانستانی‌ها تصمیم بگیرند.

کلیدواژه