عقرب 10, 1400 13:10 Asia/Kabul
  • پایان اجلاس سران گروه 20 بدون دستیابی به دستاوردی موثر
    پایان اجلاس سران گروه 20 بدون دستیابی به دستاوردی موثر

سران کشورهای گروه ۲۰ روز یکشنبه و در پایان نشست رم، درخصوص بیانیه ای توافق کردند که بر انجام اقدامات موثر و معنادار برای محدود کردن روند گرمایش جهان تا یک و نیم درجه سانتیگراد تاکید دارد ولی با وجود این توافق، تقریبا هیچ تعهد جدی برای اجرای آن در نظر گرفته نشد.

در بیانیه پایانی اجلاس گروه ۲۰ آمده است که طرح های ملی فعلی در مورد نحوه مهار انتشار گازهای گلخانه ای باید در صورت لزوم تقویت شود. این بیانیه در عین حال هیچ اشاره ویژه ای به سال ۲۰۵۰ به عنوان تاریخ دقیق دستیابی به هدف انتشار کربن صفر نمی کند.

گروه ۲۰ که از جمله اعضای آن آمریکا، چین، روسیه، برزیل، هند و آلمان هستند، به طور تقریبی مسئول انتشار ۸۰ درصد گازهای گلخانه ای جهانی به شمار می آیند. چین، سال ۲۰۶۰ را به عنوان تاریخ هدف در این زمینه تعیین کرد و دیگر کشورهای مسئول در این زمینه مانند هند و روسیه نیز به تاریخ مورد نظر ۲۰۵۰ متعهد نشدند. بدین ترتیب امیدها برای اتخاذ اقدامات موثر برای مقابله با گرمایش زمین کم رنگ تر شده است. اکنون چشم ها متوجه اجلاس آب و هوایی سازمان ملل در گلاسکو(کاپ ۲۶)  است که اکثر سران کشورهای عضو گروه ۲۰ مستقیما از رم به آنجا پرواز می کنند تا شاید در آن اجلاس تصمیمات مشخص و موثری در راستای مقابله با گرمایش  زمین اتخاذ شود.

نکته عجیب آن است که جو بایدن رییس جمهوری آمریکا از جمله مقاماتی بود که روز یکشنبه و پیش از آغاز اجلاس اقلیمی سازمان ملل در گلاسکو، از دستاورد کم اجلاس گروه ۲۰ برای بحران آب و هوایی ابراز نارضایتی کرد. بایدن در مورد تعهدات آمریکا در خصوص تغییرات اقلیمی مدعی شد که دولت او  ۹۰۰ میلیارد دلار برای انرژی تجدید پذیر درنظر گرفته‌ و کنگره هفته آینده در مورد آن رای گیری خواهد کرد. این در حالی است که آمریکا از جمله بزرگترین عاملان انتشار گازهای گلخانه ای و  گرمایش زمین و بروز تغییرات اقلیمی که تاثیرات فاجعه بار ای بر روی کره زمین به جای گذاشته محسوب می شود. دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا اساسا منکر پدیده تغییرات آب و هوایی بود و آمریکا را به طور رسمی در نوامبر 2020 از توافق آب و هوایی پاریس خارج کرد. وی مدعی بود که سازمان ملل در مورد تأثیرات تغییرات آب و هوایی و روش های مدل سازی در این باره زیاده روی کرده است. ترامپ هم چنین این توافق زیست محیطی را باعث تحمیل تعهدات اقتصادی جدید برای شرکت ها و مالیات دهندگان آمریکایی می دانست.

ابوالفضل ظهره وند کارشناس سیاسی با اشاره به  موضع ترامپ در مورد توافق آب و هوایی پاریس می گوید: آمریکایی‌ها تهدیدی علیه صلح، امنیت و محیط زیست هستند .

برخلاف ادعای ترامپ، حتی آمریکا نیز با عواقب وخیم  تغییرات آب و هوایی مانند آتش سوزی های مکرر و گسترده در جنگل ها و مناطق مختلف کالیفرنیا و دیگر ایالات غرب این کشور، سیلاب های عظیم و خشکسالی بی سابقه مواجه شده است. پس از روی کار آمدن جو بایدن در ژانویه 2021 وی بار دیگر فرمان الحاق ایالات متحده به توافق آب و هوایی پاریس را صادر کرد. با این حال این کار موجب نشد تا تغییرات اساسی و قابل توجهی در زمینه کاهش آلاینده های جوی در این کشور صورت گیرد.

 دانشمندان هشدار داده‌اند که نشانه‌ها و پیامدهای گرمایش زمین درحال تشدید است.این مساله از تهدیدات جدی برای حیات در کره خاکی است. گرمایش زمین می تواند به ذوب یخچال های طبیعی، ایجاد سیلاب ها و تغییرات آب و هوایی شدید در آینده نزدیک منجر شود. به همین دلیل معضل روند رو به افزایش گرمایش کره زمین به یکی از دغدغه های اصلی سازمان ملل تبدیل شده است./

 

کلیدواژه