قوس 03, 1400 11:18 Asia/Kabul
  • موانع اصلی در مذاکرات وین از دیدگاه وزیر خارجه ایران
    موانع اصلی در مذاکرات وین از دیدگاه وزیر خارجه ایران

تهران برای رسیدن به یک توافق خوب جدی است، اما رفتار متناقض آمریکا یکی از موانع اصلی در مذاکرات است.

"حسین امیرعبداللهیان" وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز سه شنبه در گفت وگوی تلفنی با "ایگنازیو کاسیس" Ignazio Cassis همتای سوئیسی خود با بیان این نکته  افزود: آمریکا از یکسو خود را علاقه مند به بازگشت به برجام می‌خواند و از سوی دیگر ظرف چند هفته گذشته در دو مرحله تحریم‌هایی را علیه اشخاص و شرکت‌های ایرانی وضع کرده است .

گفت‌ و گوها برای رفع تحریم‌ها علیه ایران از هفته آینده (29 نوامبر) در وین آغاز می‌شود. این در حالی است که اعضای اروپایی برجام و آمریکا با بی‌توجهی به حقوق ایران و تلاش برای گره زدن برجام به مسائل دیگر باعث پیچیدگی مذاکرات وین شده‌اند. 

برای رفع موانع  قبل از سرگیری مذاکرات در 29 نوامبر/8قوس، هر دو طرف باید سیگنال هایی مبنی بر تمایل به مشارکت در تلاش های حسن نیت برای بازگرداندن توافق ارسال کنند. سفر گروسی به تهران در 23 نوامبر/2قوس فرصتی در این جهت برای ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی فراهم کرد. این سفر درست پیش از نشست فصلی شورای حکام 35 کشور عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت گرفت.  علی‌رغم فضاسازی‌های منفی و القایی همزمان با سفر گروسی به تهران، منابع دیپلماتیک اظهار کرده اند بعید است که اقدامی علیه ایران در نشست شورای حکام انجام شود، چراکه آنها نمی‌خواهند با این اقدام به مذاکراتی که قرار است چند روز دیگر در وین آغاز شود، آسیبی برسد.

امریکا طرفی است که در سال 2018 از برجام خارج شده است و اکنون سعی در بازگشت به برجام بدون رفع تحریم‌های یکجانبه علیه ایران دارد.

"محمد قادری" کارشناس مسائل بین‌الملل به این موضوع اشاره می کند که  واشنگتن با وضع تحریم های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران در پی ارسال این پیام است که به زعم خود همچنان قصد دارد ایران را تحت فشار قرار داده و مجبور به پذیرش خواسته های زیاده‌خواهانه خود کند. این اقدام ایالات متحده، یک گام غیرسازنده محسوب می‌شود و در تناقض آشکار با ادعاهای آمریکایی‌ها مبنی بر آمادگی برای شروع مذاکرات است.

 تجربه  نشان داده است که هر نوع اعمال فشار با هدف  واداشتن ایران به احیای کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بدون تضمین منافع ایران در این توافق نمی‌تواند نتیجه‌بخش باشد. بسیاری از ناظران بر این باورند که چگونگی پیشرفت مذاکرات وین، بستگی زیادی به تصحیح رفتارهای متناقض امریکا بستگی دارد و برای رسیدن به مذاکراتی موفق، فرصت کوتاه است.

«مجید تخت روانچی»، سفیر ایران درسازمان ملل متحد تصریح کرده است؛ ایران خواستار تضمین‌هایی است که دولت ایالات متحده بار دیگراز برجام خارج نخواهد شد.

مقامات آمریکایی اما می گویند که ارائه چنین تضمینی غیرممکن است، حداقل به این دلیل که برجام بدون حمایت دو سوم سناتورهای آمریکا نمی تواند به یک پیمان الزام آور یا معاهده تبدیل شود. جمهوری خواهان که نیمی از مجلس سنا را تشکیل می دهند، ازهمان ابتدا با این توافق مخالفت کردند.

اکنون پس از شش مرحله مذاکره فشرده و حساس در باره بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، دیپلمات‌ها و مقامات کشورهای حاضر در رایزنی‌ها معتقدند که رسیدن به یک توافق برای بازگشت متقابل به پیروی ازتعهدات ذیل توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، نزدیک و در دسترس است؛ اما بازگشت به شرایط توافق اصلی آسان به نظر نمی‌رسد .

اظهارات وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران  در گفت وگوی تلفنی با همتای سوئیسی خود  که  رفتار متناقض آمریکا را یکی از موانع اصلی در مذاکرات دانست؛ اشاره به همین نکته دارد که با تصمیمات سیاسی قابل حل و فصل هستند.

امیرعبداللهیان: رفتار متناقض آمریکا یکی از موانع اصلی در مذاکرات

کلیدواژه