جوزا 03, 1396 17:02 Asia/Kabul
  • نخستین دیدار ترامپ با پاپ زیر سایه اختلافات

دونالد ترامپ برای نخستین بار در مقام ریاست جمهوری امریکا با پاپ فرانسیس ، رهبر کاتولیک های جهان در واتیکان دیدار کرد .

در این دیدار ، پاپ فرانسیس مدالی با نقش شاخه زیتون به نشانه صلح به رییس جمهوری امریکا هدیه کرد و در مقابل نیز ترامپ مجسمه ای برنزی به پاپ اهدا کرد که نشانه ای از صلح به شمار می آید . با این حال ، به نظر نمی رسد اهدای چنین هدایایی میان ترامپ و پاپ اختلافات گذشته میان این دو تن را پایان داده و چشم انداز مطلوب تری را میان امریکا با مرکز کلیسای کاتولیک در جهان برقرار ساخته باشد . 

در دوران رقابت های انتخابات ریاست جمهوری امریکا در سال گذشته ، پاپ ، ترامپ را به دلیل اعلام برخی از مواضع به شدت مورد انتقاد قرار داد . به عنوان مثال ، دیدگاه های تند نامزد وقت جمهوریخواهان علیه مهاجران غیر قانونی ، پناهجویان جنگی و مسلمانان از یکسو و تاکید بر سیاست دیوار سازی مرزی و نگرش های منفعت طلبانه و کاسب کارانه از سوی دیگر ، موجب شد تا رهبر کاتولیک های جهان در اظهار نظری کم سابقه اعلام کند که ترامپ یک مسیحی واقعی نیست . متعاقب این سخنان ، ترامپ نیز اعلام داشت که پاپ در جایگاهی قرار ندارد که بتواند در مورد ایمان افراد به مسیحیت قضاوت کند . 

البته واتیکان با جریان دست راستی و محافظه کار امریکا بر سر برخی از موضوعات اجتماعی و فرهنگی اشتراک نظر دارد . به عنوان مثال ، هر دو طرف مخالف سقط جنین ، ازدواج همجنسگرایان و گسترش بی بند و باری اخلاقی در جوامع غربی هستند . همچنین دیدگاه محافظه کاران امریکایی در مورد تقویت نهاد کلیسا ، انجام نیایش دینی در مدارس و دخالت دین در سیاست که توسط افرادی همچون مایک پنس ، معاون ترامپ در دولت کنونی امریکا دنبال می شود ، مورد حمایت واتیکان قرار دارد . 

با این حال ، فهرست دیگری وجود دارد که اختلافات میان دولت امریکا با رهبر کاتولیک های جهان را بیان می کند . به عنوان مثال ، پاپ فرانسیس به کرات دولت های اروپایی و امریکایی را به اشکال مختلف به دلیل بی توجهی به صلح جهانی و راه انداختن جنگ های خانماسوز در گوشه  کنار جهان سرزنش کرده است .

چندی  پیش انتقاد پاپ از اقدام واشنگتن در استفاده از عنوان " مادر تمام بمب ها " برای نامیدن بزرگ ترین بمب غیر اتمی این کشور که در افغانستان  به کار گرفته شد ، بازتاب گسترده ای یافت . همچنین در دو سال اخیر و بعد از راه افتادن موج پناهجویان از غرب آسیا و شمال آفریقا به سمت اروپا ، پاپ همواره دولت های اروپایی و امریکایی را به دلیل رویگردانی از وظایف اخلاقی و دینی در برابر انسان های بی پناه سرزنش کرده است .

در عین حال ، واتیکان در زمره کشورهایی قرار دارد که عمیقا بر اجرای پیمان های جهانی زیست محیطی از جمله پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس تاکید می کند ؛ موضوعی که همچون مساله پذیرش پناهجویان به شدت با مواضع دولت ترامپ در تعارض قرار دارد . 

 از این رو قابل انتظار خواهد بود که با وجود دیدار ترامپ با پاپ و رد و بدل شدن هدایی میان این دو تن ، مناسبات آتی میان امریکا با واتیکان به عنوان مرکز کلیسای کاتولیک جهان  با دست اندازهایی مواجه شود .   

کلیدواژه